Οι καλύτερες τροφές για το πεπτικό
Το πεπτικό μας σύστημα είναι ουσιαστικά το σύστημα που φροντίζει για τον διαρκή ανεφοδιασμό του οργανισμού μας με νερό και θρεπτικές ουσίες. Μέσα σε αυτό κινείται η τροφή που καταναλώνουμε, πέπτεται με την έκκριση πεπτικών υγρών, απορροφάται και τέλος παίρνουμε τις θρεπτικές της ουσίες μέσα από την κυκλοφορία του αίματος. Όσο πιο σωστή και ισορροπημένη είναι η διατροφή μας και υγιές το πεπτικό μας, τόσο καλύτερη συνολική υγεία και δυνατό ανοσοποιητικό έχουμε. Όσο, λοιπόν, καλύτερες διατροφικές επιλογές κάνουμε, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε την υγεία του. Οι παρακάτω τροφές σίγουρα βοηθούν.
Γιαούρτι
Μιλάμε φυσικά για γιαούρτι από γάλα (φυτικό ή μη) που έχει υποστεί ζύμωση κι όχι για επιδόρπια γιαουρτιού με χρωστικές κ.λπ. Ο λόγος που το γιαούρτι είναι ωφέλιμο για το πεπτικό είναι ότι μας παρέχει φιλικά γι’ αυτό βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία βελτιώνουν την πέψη και διατηρούν την υγεία του εντέρου. Αν και τα φιλικά αυτά βακτήρια βρίσκονται φυσικά στο έντερο, είναι καλό να τα προσλαμβάνουμε και μέσω της διατροφής όσο μπορούμε, καθώς βοηθούν σε πεπτικά θέματα όπως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης. Επειδή, όμως, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά, ελέγξτε τις ετικέτες τους για «ζωντανούς μικροοργανισμούς».
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες δίνουν όγκο στα κόπρανα και επιταχύνουν την πορεία τους στο έντερο. Ακόμη, αποτελούν πολύ καλή πηγή μαγνησίου, βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα και βελτιώνοντας τις μυϊκές συσπάσεις στο γαστρεντερικό και σύμφωνα με μελέτη του 2016, ένα σάκχαρο στα λαχανικά αυτά φαίνεται να θρέφει τα καλά βακτήρια στο έντερο και να προωθεί την πέψη. Βάλτε, λοιπόν, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά στο πιάτο σας.
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που δεν πέπτεται σε λεπτό έντερο αλλά διασπάται έπειτα στο παχύ από τα καλά βακτήρια. Η φυτική αυτή ίνα αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και κάνει καλό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι μειώνει τον κίνδυνο εντερικών μολύνσεων και φλεγμονής.
Παντζάρι
Το παντζάρι είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών με περιεκτικότητα 3,4 γραμμαρίων φυτικών ινών σε ποσότητα ενός φλιτζανιού (136 γραμμάρια). Μπορείτε να το δοκιμάσετε ψητό, σε σαλάτα, πικλαρισμένο ή πολτοποιημένο σε smoothie.
Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα φυτό με λευκό βολβό και πράσινο κοτσάνι που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο φαγητό. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού. Περιέχει, επίσης, αντισπασμωδικούς παράγοντες που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού, κάτι που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος και των κραμπών.
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα είδος ροφήματος που μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε είδος γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, σόγιας, καρύδας κ.ο.κ.), το οποίο υπόκειται σε ζύμωση με σπόρους κεφίρ, δηλαδή καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος (προβιοτικά), που χαρίζουν στο ρόφημα αυτό την ιδιαίτερη αξία του. Όπως και με τα προβιοτικά στο γιαούρτι, οι μικροοργανισμοί στο κεφίρ προωθούν την πέψη της λακτόζης μειώνοντας μερικές από τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπως το φούσκωμα, τα αέρια και οι κράμπες. Σύμφωνα με μελέτες, το κεφίρ προκαλεί αύξηση στα καλά βακτήρια του εντέρου και μείωση στα κακά, ενώ σχετίζεται και με μείωση της φλεγμονής στο έντερο, ωφελώντας περαιτέρω την πεπτική διαδικασία.
Σπόροι chia
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες δημιουργούν μια ουσία σαν ζελατίνη στο στομάχι, όποτε καταναλώνονται. Δρουν σαν πρεβιοτικά, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο και συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν, επίσης, στην τακτικότητα του εντέρου και την απομάκρυνση της δυσκοιλιότητας.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα, αποτελεί παραδοσιακό «φάρμακο» της ανατολίτικης ιατρικής, που βοηθά στη βελτίωση της πέψης και την πρόληψη της ναυτίας. Γι’ αυτό και πολλές έγκυες γυναίκες το χρησιμοποιούν για τις πρωινές ναυτίες. Φαίνεται πως επιταχύνει την εκκένωση του στομάχου και μετακινώντας την τροφή από το στομάχι στο λεπτό έντερο πιο γρήγορα, μειώνει τον κίνδυνο καούρας, ναυτίας και δυσφορίας.
Παπάγια
Το τροπικό αυτό φρούτο περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο, την παπαΐνη, το οποίο βοηθά την πεπτική διαδικασία, βοηθώντας στη διάσπαση πρωτεϊνών. Αν και δεν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής, παρ’ όλ’ αυτά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη της πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Χρησιμοποιείται, μάλιστα, και ως βασικό ένζυμο σε συμπληρώματα που αφορούν την πέψη, λόγω των γαστρεντερικών ιδιοτήτων του.
Ολική άλεση
Για να θεωρηθεί μια τροφή ολικής άλεσης πρέπει να περιέχει το 100% του καρπού ενός δημητριακού, δηλαδή ο σπόρος να αλέθεται ολόκληρος και να μην έχει αφαιρεθεί κανένα συστατικό του. Η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι όλα τροφές που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να βελτιώσουν την πέψη με δύο τρόπους: αφενός μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και αφετέρου κάποιες φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά και θρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο.
Miso
Το miso είναι φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι και koji, ένα είδος μύκητα και είναι περισσότερο γνωστό από τη σούπα miso που βρίσκουμε στα ιαπωνικά μενού. Περιέχει προβιοτικά που, όπως και οι υπόλοιπες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, βοηθούν στη βελτίωση της πέψης αυξάνοντας τα καλά βακτήρια στο έντερο. Ακόμη, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση πεπτικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση της διάρροιας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.