Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για κατάψυξη
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι φρέσκα και ειδικά σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή που υπάρχουν σε πληθώρα στο πρόγραμμα, η κατάψυξη είναι μια καλή λύση αποθήκευσης για ορισμένα από αυτά. Αναλόγως και την εποχή, μπορεί κάποια φρούτα και λαχανικά να βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ σε κάθε περίπτωση χρειάζεστε πλήθος από φυτικές ίνες και βιταμίνες καθημερινά όλο το χρόνο, γι’ αυτό η κατάψυξη μπορεί να βοηθήσει, επεκτείνοντας την διάρκεια ζωής υγιεινών και θρεπτικών τροφών που έχουμε ανάγκη για γερό ανοσοποιητικό και ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου.
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα. Για του λόγου το αληθές, μελέτη του 2017 έδειξε ότι δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των φρέσκων και των κατεψυγμένων λαχανικών, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταψύξετε άφοβα. Τα φρούτα και τα λαχανικά, άλλωστε, είναι πιο θρεπτικά όταν είναι ώριμα και η κατάψυξη επεκτείνει τη θρεπτική τους αξία.
Όταν αγοράζετε ήδη κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν επίσης άλλα οφέλη, με τις έρευνες να δείχνουν ότι όσοι αγοράζουν ποσότητες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώσουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Συν τοις άλλοις, αν θέλετε να μειώσετε τα τρόφιμα που πετάτε καθημερινά, η κατάψυξη θα βοηθήσει στη διατήρησή τους για περισσότερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην τα πετάτε επειδή μαύρισαν ή ωρίμασαν πέραν του δέοντος.
Ποια, λοιπόν, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορείτε να προτιμήσετε για αποθήκευση στην κατάψυξη;
Μπρόκολο
Γνωστό ως ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α και C, το μπρόκολο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κάποιων ειδών καρκίνου. Αποθηκεύστε το άφοβα στην κατάψυξη και έπειτα δοκιμάστε να το σωτάρετε, να το ψήσετε ή να το αξιοποιήσετε ως συνοδευτικό στα πιάτα σας. Κόψτε το σε μικρά μπουκετάκια, πλύνετέ το με λίγο νερό και ξίδι, ξεπλύνετε, βράστε για 3 λεπτά, έπειτα τοποθετήστε κάτω από κρύο νερό, στραγγίξτε, καταψύξτε σε ταψάκι με λαδόκολλα για ένα βράδυ και μόλις καταψυχθεί, τοποθετήστε το σε σακούλες τροφίμων και ξανά στην κατάψυξη.
Σπανάκι
Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι σχεδόν καλύτερο από το φρέσκο (εκτός από τις σαλάτες), καθώς συνήθως έχει ήδη συρρικνωθεί σε ένα λογικό πλαίσιο, ώστε να λάβουμε τον σίδηρο, το ασβέστιο και το κάλιο που χρειαζόμαστε και να μπορεί να αξιοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές, όπως στην σπανακόπιτα, στο σπανακόρυζο, σε λαζάνια κ.ο.κ. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το μπρόκολο για την κατάψυξή του.
Αρακάς
Μπορείτε να συνδυάσετε τον κατεψυγμένο σας αρακά με ρύζι ή να τον πολτοποιήσετε σε πουρέ ή ακόμη και να τον συνδυάσετε με ζυμαρικά ή να τον προσθέσετε σε χούμους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα λαχανικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους και χρειάζεται να το έχετε πάντα στην κουζίνα σας.
Κουνουπίδι
Αν δεν έχετε εντρυφήσει ήδη στο κουνουπίδι, θα εκπλαγείτε όταν το κάνετε, από το πόσες επιλογές δίνει. Μπορείτε να το σερβίρετε πουρέ, να το προσθέσετε σε σούπα, να το ψήσετε στο φούρνο ή την κατσαρόλα, να το προσθέσετε σε vegan κάρυ και ζωμούς. Μπορείτε ακόμη και να το φτιάξετε ή να το αγοράσετε σε μορφή ρυζιού ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Στην κατάψυξη θα σας διατηρηθεί για 8-12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω των -18oC, ενώ για ευκολία μπορείτε να το κόψετε σε τούφες πριν το αποθηκεύσετε.
Καλαμπόκι
Το κατεψυγμένο καλαμπόκι μπορεί να χαρίσει μια γλυκιά νότα σε σάλτσες, σαλάτες και φαγητά κατσαρόλας, ενώ είναι και θρεπτικό με 140 θερμίδες ανά φλιτζάνι, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Μπορείτε να το ψήσετε ή να το βράσετε, να το κάνετε στον ατμό ή στο γκριλ και να αξιοποιήσετε τη μοναδική του γεύση, αρκεί να προσέξετε να μην προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Πλύνετέ το, κόψτε το στη μέση και βάλτε τα σποράκια του σε σακούλες τροφίμων για να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Αν είναι μαλακό και δεν μπορείτε να τα βγάλετε, αποθηκεύστε το ολόκληρο.
Φασολάκια
Εύκολο λαχανικό που μπορείτε να ετοιμάσετε ανά πάσα στιγμή, αρκεί να υπάρχει στην κουζίνα σας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε ζυμαρικά, στις σαλάτες, να τα σοτάρετε, να τα ψήσετε στον φούρνο ή να τα μαγειρέψετε με την κλασική λαδερή συνταγή. Για να μην έχουν ίνες, βεβαιωθείτε ότι τα φασολάκια σας είναι καταπράσινα και σπάνε σαν γυαλί όταν τα λυγίσετε. Πριν τα βάλετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια, φροντίστε να μην έχουν καθόλου υγρασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ζεματίσετε (βράσιμο για 1 λεπτό), να τα βάλετε στη συνέχεια σε κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμό τους, να τα στραγγίξετε και να τα απλώσετε σε ένα δίσκο που θα μπαίνει στην κατάψυξη. Μόλις καταψυχθούν, μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια. Όπως και με το μπρόκολο, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.
Κατεψυγμένα φρούτα
Τα κατεψυγμένα φρούτα καταψύχονται στην ακμή της ωριμότητάς τους και έτσι μπορούν να φέρουν λίγο καλοκαίρι στο πιάτο σας όλο το χρόνο. Μούρα, ροδάκινα, ανανάς, μάνγκο, όλα ταιριάζουν τέλεια σε smoothies και γλυκά όλο το χρόνο. Φροντίστε τα φρούτα σας να είναι γερά κι όχι λιωμένα, πλύνετέ τα, διώξτε την υγρασία με λίγο ταμποναριστό σκούπισμα, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια, ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού και απλώστε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Καταψύξτε τα όλο το βράδυ και μόλις παγώσουν, βάλτε τα σε σακουλάκια τροφίμων και ξανά στην κατάψυξη.
Μην ξεχάσετε να σημειώνετε σε κάθε σακουλάκι την ημερομηνία κατάψυξης για να γνωρίζετε τη διάρκεια που μπορείτε να τα συντηρήσετε και να τα καταναλώσετε στη συνέχεια.