Σαλέπι: οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Σήμα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης και του χειμώνα, το σαλέπι έχει τη δική του θέση στην τόνωση ανοσοποιητικού, αποτελώντας ένα θερμαντικό ρόφημα, ό,τι πρέπει για τις παγωμένες ημέρες του χειμώνα. Σαλέπι ονομάζεται τόσο το φυτό, γνωστό και ως σερνικοβότανο, όσο και το αλεύρι που παράγεται από τη συγκεκριμένη οικογένεια φυτών και μπορεί να ενσωματωθεί ακόμη και σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Η διαδικασία παραγωγής του έχει ως εξής: τους καλοκαιρινούς μήνες συλλέγονται οι κόνδυλοι του φυτού, το οποίο βρίσκουμε σε οροσειρές της Ροδόπης και στην Πίνδο, οι οποίοι στη συνέχεια αποξηραίνονται για ένα διάστημα κι έπειτα κονιορτοποιούνται και μετατρέπονται σε σκόνη. Σε αυτή τη σκόνη μπορεί να προστεθεί και κανέλα, ενώ για να καταναλωθεί βράζετε τη σκόνη με νερό ή γάλα (φυτικό ή ό,τι προτιμάτε) και απολαμβάνετε. Να πούμε ότι οι κόνδυλοι εμποτίζονται πρώτα σε καυτό νερό ώστε να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν, καθώς είναι πικρό, ενώ η πιο σημαντική ουσία του φυτού είναι η γλυκομαννάνη, η οποία φουσκώνει όταν χρησιμοποιείται με γάλα.
Ποια είναι τα οφέλη του
Κάνει καλό στην αναπνοή, τον βήχα και τη βρογχίτιδα: Γενικότερα το σαλέπι είναι ευεργετικό στις παθήσεις θώρακα και πνευμόνων χάρη στη θερμαντική του δράση, ενώ δρα καταπραϋντικά στο κρυολόγημα και τα συμπτώματά του.
Βοηθά στη δυσκοιλιότητα: Σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας το σαλέπι θεωρείται πως έχει βοηθητική δράση, ενώ δρα και κατά της δυσπεψίας.
Δρα κατά του άγχους: Το σαλέπι είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση στα νεύρα, διώχνοντας το άγχος και την ένταση και ταυτόχρονα βελτιώνοντας το αίσθημα κόπωσης, ακόμη κι αν έχει πνευματική αιτία.
Τονώνει τον οργανισμό: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία όπως φώσφορο και ασβέστιο, αλλά και μαγνήσιο και σίδηρο από την κανέλα, το σαλέπι συμβάλλει στη γενικότερη ενίσχυση του οργανισμού και στην τόνωση και ανάρρωση των πιο εξασθενημένων. Σημειώστε ότι ένα φλιτζάνι ρόφημα σαλέπι καλύπτει πάνω από το 20% των αναγκών μας σε ασβέστιο.
Μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ: Αν θέλετε να απεξαρτηθείτε από τον καφέ και να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης στην καθημερινότητα, το σαλέπι είναι ένα υπέροχο ρόφημα που μπορεί να αξιοποιηθεί ως υποκατάστατο.
Δρα επουλωτικά στα έλκη στομάχου: Μια ακόμη δράση του σαλεπιού αφορά τα έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, όπου θεωρείται ότι δρα επουλωτικά, ενώ κάνει καλό και στον στομαχόπονο, αλλά και σε περιπτώσεις εντερικών ενοχλήσεων.
Μας ζεσταίνει: Ένα ζεστό ρόφημα μας χαρίζει τη θερμότητα που χρειαζόμαστε τις παγωμένες ημέρες του χειμώνα και μας ανακουφίζει από το κρύο.
Πώς να το φτιάξετε
Βράστε σε ένα μπρίκι λίγο νερό μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού σαλέπι και προσθέστε λίγο μέλι, γαρύφαλλο, κανέλα και πιπερόριζα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα της αρεσκείας σας αντί για νερό.
Κι αν θέλετε να πειραματιστείτε, δοκιμάστε και τη συνταγή με σοκολάτα και σαλέπι που θα βρείτε εδώ.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.