Πονόλαιμος και διατροφή: πώς σχετίζονται;
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, που αντιμετωπίζουν πονόλαιμο αρκετά συχνά και η αιτία μπορεί να μην είναι το κρυολόγημα, αλλά να σχετίζεται με τροφές που προάγουν τη φλεγμονή και δημιουργούν πρόβλημα. Υπήρχε ασθενής μου, μάλιστα, στο παρελθόν, ο οποίος ήταν λακτο-χορτοφάγος, κατανάλωνε δηλαδή γαλακτοκομικά, και παραπονιόταν για συχνά επεισόδια πονόλαιμου.
Η αλήθεια είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι πονόλαιμοι σε περιπτώσεις ανθρώπων που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, εγείρουν πολλές πιθανότητες. Οι μεμβράνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του λαιμού είναι «ενισχυμένες» με αδένες που εκκρίνουν βλέννα και όταν έρχονται σε επαφή πολλές φορές μέσα στην ημέρα με πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά, όπως καζεΐνη και λακταλβουμίνη, μπορεί να ερεθίσουν τη βλέννα ώστε να αρχίσει να διαρρέει στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλέσει φλεγμονή (φαρυγγίτιδα), όπως αναφέρει και ο αμερικανός γιατρός, vegan εκπαιδευτής υγείας και ομιλητής, Dr. Michael Klaper.
Οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών, όμως, δεν είναι οι μόνοι ένοχοι από τις τροφές. Άλλες ζωικές πρωτεΐνες, όπως και πρωτεΐνη από σόγια, φιστίκι ή σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν την παραπάνω κατάσταση και να ερεθίσουν τις μεμβράνες. Αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιος ένοχος που σχετίζεται με τις διατροφικές επιλογές σας, θα πρέπει να αποφύγετε αυτή την τροφή για μερικές εβδομάδες, για να δείτε αν εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Έπειτα, θα πρέπει να εισάγετε ξανά την τροφή και να δείτε αν επανέλθει ο πονόλαιμος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε μακροπρόθεσμα το συγκεκριμένο τρόφιμο που σας ερεθίζει.
Μια άλλη πιθανή αιτία συχνών επεισοδίων πονόλαιμου είναι η χρόνια βακτηριδιακή μόλυνση των παραρινικών κόλπων (ιγμορείων), κάτι που πρέπει να διερευνηθεί από τον γιατρό σας με τις κατάλληλες εξετάσεις. Έτσι θα μπορέσουν να εξεταστούν και άλλες πιθανές αιτίες, όπως όγκοι κ.ο.κ.
Πιο συχνά, όμως, τα συχνά επεισόδια πονόλαιμου είναι συνήθως σημάδι ότι η αντίσταση των ιστών του λαιμού, όπως και συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανόν να είναι σε πτώση, κάτι που φυσικά σχετίζεται με το πώς φροντίζετε ή όχι τον οργανισμό σας. Η κακή ποιότητα ύπνου, το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), το αλκοόλ, η παρατεταμένη έκθεση σε κλιματιστικά, η ανισορροπία στη διατροφή με πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως ζάχαρη, αλάτι, πικάντικα τρόφιμα και λίγα φρούτα και λαχανικά, αλλά και το στρες, μπορεί να μας «ρίξουν». Έτσι, τα μικρόβια εκμεταλλεύονται τις μειωμένες άμυνές μας, εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται, καθώς δεν βρίσκουν αντίσταση.
Τι κάνουμε για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου
Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ο πονόλαιμος βρίσκεται σε έξαρση, προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διορθώσει τις ανισορροπίες και να βελτιώσει την κατάσταση στους ιστούς του λαιμού. Ξεκινήστε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας:
-Κοιμηθείτε καλά
-Πίνετε πολύ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-Μειώστε συνήθειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας, όπως κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, το αλκοόλ, το τσιγάρο κ.ο.κ.
Μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος προέρχεται από ιούς και δεν ανταποκρίνεται σε αντιβιοτικά. Αν δείτε ότι ο λαιμός σας είναι κόκκινος, νιώθετε συστηματικά άρρωστοι με κρυάδες, πυρετό, πονεμένους μύες κ.λπ, θα πρέπει να δείτε γιατρό για να διαπιστώσει αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του και πάρτε την αντιβίωση όπως σας καθοδηγήσει. Μόλις τελειώσετε την αντιβίωση, λάβετε προβιοτικά με πολλαπλά στελέχη πριν από κάθε γεύμα για 2 με 6 εβδομάδες.
Κάτι που επίσης βοηθά, ανεξαρτήτως της αιτίας του πονόλαιμου, είναι οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο 3-4 φορές την ημέρα. Το αλατόνερο ξεπλένει τις μεμβράνες του λαιμού από τη βλέννα που περιέχει πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή, μικρόβια κ.ο.κ. Ακόμη διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία στις μεμβράνες του λαιμού και οδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι φυσικά αντισώματα, στην περιοχή του λαιμού.
Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι χλιαρό, ελαφρώς πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτό προσθέστε μια πρέζα αλάτι (όχι μια ολόκληρη κουταλιά του γλυκού γιατί μπορεί τελικά να κάνει κακό στις μεμβράνες του λαιμού).
Δοκιμάστε, επίσης να ψεκάσετε το λαιμό με ειδικό σπρέι με υαλουρονικό που θα βρείτε στο εμπόριο και φτιάξτε ειδικό μείγμα για το λαιμό που συστήνει η ειδικός, Φαρμακοποιός-Ομοιοπαθητικός Κυριακή Μαρσέλου (www.naturalvitahealth.com), με θυμάρι, ρίγανη, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο και μελάσα. Φτιάξτε το πηχτό σαν σιρόπι και πίνετε σιγά-σιγά. Θα σας βοηθήσει σημαντικά.
Αποφύγετε:
-Τα καυτά ροφήματα, σούπες κ.ο.κ. που θα ερεθίσουν τις μεμβράνες ακόμη περισσότερο
-Τα όξινα ροφήματα όπως πορτοκαλάδα, αναψυκτικά, λεμονάδα κ.ο.κ., μέχρι να φύγει ο πόνος
-Τις τροφές που μπορεί να «γδάρουν» τον λαιμό σας όπως πατατάκια, στικ κ.ο.κ.
-Τις στερεές τροφές, όταν ο πονόλαιμος είναι έντονος. Όταν νιώσετε άνετα με το να καταπίνετε, προτιμήστε απαλές, μη όξινες τροφές σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.