Συμβουλές για να μαγειρεύουμε οικολογικά (και οικονομικά)
Όσοι προσπαθούν να «πρασινίσουν» τη διατροφή τους, δεν γίνεται να αφήσουν απ’ έξω το μαγείρεμα. Από τις τροφές που αγοράζουμε, μέχρι το πώς τις αποθηκεύουμε και τελικά τις μαγειρεύουμε, παίζει ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, στο ενεργειακό αποτύπωμά μας, αλλά και στην τσέπη μας.
Το οικολογικό μαγείρεμα, άλλωστε, δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά είναι και πιο υγιεινό, αφού η επιλογή, για παράδειγμα, βιολογικών λαχανικών και φρούτων, κρατά τα χημικά μακριά από τον οργανισμό μας.
Εκτός αυτού, πολλές οικολογικές συνήθειες στο μαγείρεμα και τη διατροφή είναι φιλικές και προς τον προϋπολογισμό μας, συνεισφέροντας σε μια σχετική μείωση του κόστους. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη και ορισμένες φορές την τσέπη μας.
Προτιμήστε τους τοπικούς παραγωγούς
Τα τελευταία χρόνια με τη διάδοση των διαφόρων κινημάτων χωρίς μεσάζοντες είναι πιο εύκολο να βρείτε προϊόντα απευθείας από τοπικούς παραγωγούς. Με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι στηρίζετε την τοπική παραγωγή, βρίσκετε πιο φρέσκα και φυσικά προϊόντα, μειώνετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα καθώς τα προϊόντα αυτά δεν μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις (απαιτώντας λιγότερο καύσιμο και αφήνοντας λιγότερους ρύπους στο περιβάλλον) και απολαμβάνετε τελικά φρέσκες πρώτες ύλες για το πιάτο σας.
Αγοράστε βιολογικά προϊόντα
Αυτή η πρακτική μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω κι όχι να σας ελαφρύνει, αλλά αν σκεφτείτε ότι κάτι τόσο φυσικό όσο ένα φρούτο, μπορεί να μεταφέρει στον οργανισμό σας 20 πιθανόν επικίνδυνα χημικά αν είναι συμβατικής καλλιέργειας, τότε καταλαβαίνετε ότι τα βιολογικά προϊόντα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας. Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία, χωρίς να βασίζονται σε χημικά, παρέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό κι έχουν καλύτερη γεύση.
Γίνετε δημιουργικοί με τα περισσεύματα
Το περίσσευμα φαγητού είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε σπίτι. Αντί, όμως, να βιαστείτε να το πετάξετε στα σκουπίδια, δείτε πρώτα αν μπορεί να αξιοποιηθεί. Κρατήστε ό,τι περίσσεψε από καρότα, κρεμμύδια, πατάτες και σέλινο που κόψατε και φτιάξτε ένα νόστιμο ζωμό, βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί στην κατάψυξη για να το καταναλώσετε σαν φρέσκο μια άλλη στιγμή και τηγανίστε το ρύζι που σας έμεινε με λαχανικά την επόμενη ημέρα.
Χρησιμοποιήστε eco-friendly σκεύη
Τα φιλικά προς το περιβάλλον σκεύη μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην κουζίνα σας και ταυτόχρονα να εμποδίσουν βλαβερά χημικά από το να εισχωρήσουν στο φαγητό σας. Πολλές εταιρίες πλέον χρησιμοποιούν κεραμική τεχνολογία για να μην κολλούν οι τροφές στο σκεύος, η οποία χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ζεσταθεί και δεν αλλοιώνεται παρά μόνο σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 500 βαθμούς Κελσίου. Αγοράστε μόνο τα σκεύη που χρειάζεστε κι όχι ολόκληρα σετ με σκεύη που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ και επιλέξτε αυτά που έχουν διάφορες χρήσεις και που τα καπάκια τους κλείνουν καλά, ώστε να ξεφεύγει όσο το δυνατόν λιγότερη θερμότητα.
Μαγειρέψτε με κουζίνα αερίου
Οι σεφ έχουν δείξει την προτίμησή τους σε αυτό το είδος κουζίνας, λόγω της ευκολίας και της ακρίβειας που παρέχει, ενώ ταυτόχρονα είναι και «πράσινη» επιλογή. Οι κουζίνες αερίου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά επαρκείς, αφού το καύσιμο χρησιμοποιείται απευθείας για το μαγείρεμα. Στα «μάτια» της κουζίνας, το αέριο έχει άμεση απόκριση, ενώ παρέχει και καλύτερο έλεγχο με τις φλόγες. Ακόμη, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς το «μάτι» να ζεσταθεί ή να κρυώσει και η ενέργεια σταματά μόλις γυρίσετε το διακόπτη. Κάτι ακόμη θετικό είναι ότι αυτές οι κουζίνες προσφέρουν ομοιόμορφο μαγείρεμα στο φαγητό.
Προσέξτε το ψυγείο
Ξέρατε ότι το ψυγείο είναι μια από τις βασικές πηγές κατανάλωσης ενέργειας ενός νοικοκυριού, φτάνοντας περίπου το 14% κατανάλωσης; Σίγουρα κάνει καλή δουλειά στο να κρατά τα τρόφιμά μας φρέσκα, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το χρησιμοποιείτε σωστά. Μην το ζορίζετε αποθηκεύοντας εκεί ζεστές τροφές (περιμένετε πρώτα να κρυώσουν πριν τις βάλετε στο ψυγείο), ελέγχετε τακτικά το λάστιχο για να επιβεβαιώσετε ότι κρατά το θερμό αέρα έξω και τον ψυχρό μέσα (δοκιμάστε να περάσετε ένα χαρτονόμισμα κι αν περνάει εύκολα, τότε υπάρχει πρόβλημα) και κρατήστε το όσο πιο γεμάτο γίνεται, καθώς έτσι εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια. Αν το ψυγείο σας είναι παλιότερο των 10 χρόνων, ίσως ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε με ένα νεότερο και ενεργειακό μοντέλο.
Έξτρα συμβουλές
Οι καθημερινές συνήθειές μας μπορεί να συμβάλλουν κατά πολύ σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, όσον αφορά τη διατροφή και τη μαγειρική. Γι’ αυτό:
- Χρησιμοποιείτε σωστά τις συσκευές σας, επιλέγοντας το σωστό μέγεθος για το κάθε μάτι της κουζίνας
- Καθαρίζετε σωστά τα μάτια της κουζίνας σας έτσι ώστε να θερμαίνονται και να μαγειρεύουν σωστά
- Μαγειρεύετε πάνω από ένα φαγητό ταυτόχρονα στο φούρνο σας
- Επιλέξτε κεραμικά, γυάλινα ή σκεύη από χυτοσίδηρο
- Μην ανοίγετε συνεχώς το φούρνο σας για να ελέγξετε το φαγητό, γιατί έτσι ρίχνετε κάθε φορά τη θερμοκρασία του
Δοκιμάστε, αν έχετε τη δυνατότητα, να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά και βότανα σε γλάστρες ή σε έναν μικρό κήπο, αν υπάρχει δυνατότητα