Πώς η φυτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο
Αν υπάρχει ένα απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να προστατέψουμε την υγεία μας (και τον πλανήτη, που γυρνάει και πάλι στην υγεία μας), τότε αυτό σίγουρα είναι η στροφή προς μια διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση και τα όσπρια, δηλαδή στροφή προς τη φυτοφαγία. Όπως, άλλωστε, έχουμε αναφέρει πολλές φορές μια τέτοια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, γερό ανοσοποιητικό, μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και σύμφωνα με τις συστάσεις από το World Cancer Research Fund, αλλά και το American Institute for Cancer Research, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Συγκεκριμένα, το 2018, το World Cancer Research Fund και American Institute for Cancer Research δημοσίευσαν μια αναφορά Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, στην οποία ανέλυσαν δεδομένα από 51 εκατομμύρια ανθρώπους, με στόχο να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με την αναφορά, η υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει κατά μέσο όρο το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.
Δείτε, όμως, πιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί να το κάνει αυτό μια vegan διατροφή.
Μας παρέχει πλήθος φυτικών ινών
Οι φυτικές τροφές περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην απομάκρυνση περίσσειας ορμονών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη και του στήθους. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση άχρηστων ουσιών από το πεπτικό, κάτι που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να συμβάλλει σε ένα υγιές βάρος, που επίσης μειώνει τον κίνδυνο για 12 είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Ξέρετε γιατί πρέπει να βάζουμε το «ουράνιο τόξο» στη διατροφή μας; Γιατί όσο πιο πολλά φυσικά χρώματα έχει το πιάτο μας από φυτικές τροφές, τόσο μεγαλύτερη επάρκεια υπάρχει σε αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το έντονο χρώμα τους, όπως η βήτα-καροτίνη στις γλυκοπατάτες και το λυκοπένιο στις ντομάτες, μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το λάχανο έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του στομάχου, ενώ τα λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μας χαρίζει τα οφέλη της σόγιας
Η σόγια μπορεί να αποτελέσει επιλογή σε κάθε είδος διατροφής, αλλά στη vegan διατροφή είναι σίγουρα πρωταγωνίστρια, με διάφορα οφέλη. Τα προϊόντα σόγιας (όχι τα επεξεργασμένα) έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης, μετάστασης και θνητότητας σε γυναίκες που έχουν ήδη θεραπευτεί από καρκίνο του μαστού. Έρευνα στη Σαγκάη, μάλιστα, έδειξε ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που καταναλώνουν 11 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τη θνητότητα και τον κίνδυνο μετάστασης κατά 30%. Παρόμοια ευρήματα έχουν φανεί και στον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και το συμπέρασμα είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη ισοφλαβονών από προϊόντα σόγιας, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θνητότητας και μετάστασης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Μας απομακρύνει από επεξεργασμένες, βλαβερές τροφές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ότι το επεξεργασμένο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του μπέικον, του επεξεργασμένου κρέατος κ.ο.κ.) είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αύξηση κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου, κατηγοριοποιώντας το ως καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Για κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κάποιος, ισοδύναμη με δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 21%. Ταυτόχρονα, κάθε μερίδα 120 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος, ισοδύναμη με μια μικρή μπριζόλα, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 28%. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι όταν ένα κρεατικό ψήνεται, απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), όπως και άλλης μιας ουσίας, της PhIP, η οποία σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με πολλαπλούς καρκίνους.
Μας απεγκλωβίζει από τα ζωικά γαλακτοκομικά
Άλλη μια κατηγορία τροφίμων, που έχουμε μάθει όλη μας τη ζωή ότι μας παρέχει ασβέστιο, ταυτόχρονα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Έρευνα χρηματοδοτούμενη από το World Cancer Institute, το National Institutes of Health και το World Cancer Research Fund έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ¼ με 1/3 του φλιτζανιού γάλα την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 30%. Ένα φλιτζάνι την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 50% και 2-3 φλιτζάνια σχετίζονταν με 80% αυξημένο κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου. Οι έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Ξεκινήστε με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις συνταγές που θα βρείτε στο www.notanordinarymum.gr και δείτε πώς η υγεία και η ενέργειά σας θα κάνει στροφή 180 μοιρών.
Πηγές
https://www.pcrm.org/news/blog/reduce-cancer-risk-plant-based-foods
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20172656/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452244/
https://nutritionstudies.org/study-finds-dairy-not-soy-skyrockets-breast-cancer-risk/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.