Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νόσος του Πάρκινσον: ποια διατροφή βοηθάει

Το Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, κατά την οποία η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο μειώνεται βαθμιαία και αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως βραδύτητα στην κίνηση, τρόμο, ακαμψία στα άκρα και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. Πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού, με περίπου το 1% των ανθρώπων που παρουσιάζουν τη νόσο να βρίσκεται σε ηλικία άνω των 60 και περίπου 10% των ασθενών να διαγιγνώσκεται πριν από τα 50 του. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει σήμερα οριστική θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατά πολύ, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τα οποία, όμως, για κάποιους ασθενείς παρουσιάζουν παρενέργειες, με αποτέλεσμα πολλοί να ψάχνουν (και) άλλους τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή τους, με τη διατροφή να έρχεται να παίξει το ρόλο της. Σε περιστατικό που έχω αναλάβει, μάλιστα, παρατηρήθηκε μείωση του τρόμου κατά 70% με την εξατομικευμένη διατροφή που δόθηκε στον ασθενή και τα νέα είναι ελπιδοφόρα. Με αφορμή την 11η Απριλίου, λοιπόν, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο του Πάρκινσον, ας δούμε πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει και να βάλει ένα λιθαράκι βελτίωσης στην κατάσταση.

Ποιες τροφές κάνουν καλό
Η πρόσφατη έρευνα επικεντρώνεται σε πρωτεΐνες, φλαβονοειδή και καλά βακτήρια για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Στο μεταξύ, οι αντιοξειδωτικές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο που πυροδοτεί το Πάρκινσον και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Michael J.Fox for Parkinson’s. Αν και οι κλινικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας που εξετάζουν την ιδέα μιας αντιοξειδωτικής θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον δεν έχουν δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα, η μείωση του οξειδωτικού στρες μέσω αυτών των τροφών μόνο καλό μπορεί να κάνει συνολικά στον οργανισμό. Αντιοξειδωτικά μπορείτε να λάβετε από τροφές όπως:
-Ξηρούς καρπούς: καρύδια, βραζιλιάνικα καρύδια, πεκάν, φιστίκια
-Μούρα: μύρτιλα, βατόμουρα, γκότζι μπέρι, κράνμπερι κ.ο.κ.
-Λαχανικά: πιπεριές, ντομάτεςμ σπανάκι, λαχανίδα κ.ο.κ.

Φάβα
Η φάβα περιέχει λεβοντόπα, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη (είναι το ίδιο συστατικό που βρίσκουμε και στα φάρμακα του Πάρκινσον). Μπορεί να μην μπορεί να αντικαταστήσει προς το παρόν τα φάρμακα, αλλά αποτελεί μια καλή τροφή για τη νόσο.

Ωμέγα-3
Αν σας ανησυχούν τα δευτερεύοντα συμπτώματα του Πάρκινσον, όπως η άνοια και η σύγχυση, βάλτε τα ωμέγα-3 στη διατροφή σας, από τροφές όπως σαρδέλες, γαύρο, λιναρόσπορο, κόκκινα φασόλια, ξηρούς καρπούς, φύκια κ.ά. Τα ωμέγα-3 μέσα από τη διατροφή μπορεί να παίξουν ρόλο στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ακόμη:

-Η σόγια έχει επίσης μελετηθεί για την ιδιότητά της να προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον.

-Για τη δυσκοιλιότητα λόγω του Πάρκινσον, δοκιμάστε να πασπαλίσετε κουρκουμά στο φαγητό σας ή κίτρινη μουστάρδα.

-Μια μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά εξαρτάται πώς επηρεάζει τον κάθε ασθενή.

-Για τις μυϊκές κράμπες λόγω του Πάρκινσον, θα σας βοηθήσει το tonic water λόγω της κινίνης και η αύξηση του μαγνησίου στη διατροφή σας από ξηρούς καρπούς, σπόρους, τόφου, βρώμη, μπρόκολο κ.ά.

-Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε, με τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά.

-Η βιταμίνη D φαίνεται πως μα προστατεύει ενάντια στο Πάρκινσον, γι’ αυτό η μικρή έκθεση στην ηλιοφάνεια καθημερινά και ο φρέσκος αέρας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας.

-Ασκηθείτε δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη άσκησης και φυσιοθεραπείας που σας ταιριάζουν. Η άσκηση κάνει καλό και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

-Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με διαιτολόγο-διατροφολόγο για συμπληρώματα που μπορείτε να παίρνετε και ασκήσεις που είναι ασφαλείς να κάνετε για την περίπτωσή σας.

Ποιες τροφές καλύτερα να αποφύγετε
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά έχουν συνδεθεί με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, με αρνητική επίδραση στα επίπεδα οξείδωσης του εγκεφάλου, κάνοντας τα συμπτώματα πιο έντονα. Η επίδραση αυτή, μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο έντονη στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες και δεν υπάρχει σε όσους λαμβάνουν συμπλήρωμα ασβεστίου. Αν πρόκειται να σταματήσετε την κατανάλωση γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού, φροντίστε να λάβετε το ασβέστιο που χρειάζεστε από τροφές όπως τόφου, αμύγδαλα, βρώμη, ρεβίθια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή μιλήστε με ειδικό αν υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρώματος ασβεστίου. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου δεν σημαίνει απαραίτητα κακή υγεία των οστών, όπως έχει φανεί σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών και ασβεστίου. Πρόσφατες έρευνες πάντως δείχνουν ότι μια ατέλεια στο πώς ο οργανισμός διαχειρίζεται τα ιόντα του ασβεστίου, τη μορφή αυτού του ασβεστίου που μένει στα οστά και βρίσκεται και στα γαλακτοκομικά, μπορεί να ευθύνεται για την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
Ο ρόλος που παίζουν οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά στην εξέλιξη της νόσου είναι ακόμη υπό διερεύνηση και συχνά υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κετογονική διατροφή με χαμηλή πρωτεΐνη υπήρξε ωφέλιμη για μια μερίδα ασθενών με Πάρκινσον και κάποιες καταλήγουν ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών προκάλεσε επιδείνωση. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πάντως, οι τροφές που έχουν τηγανιστεί και είναι βαριά επεξεργασμένες, προκαλούν μεταβολές στον μεταβολισμό, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και επηρεάζουν τη χοληστερίνη. Σίγουρα δεν κάνουν καλό στον οργανισμό και ειδικά αν αντιμετωπίζετε τη νόσο.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button