Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να απογειώσετε τα καρυκεύματά σας

2min reading time

Ως παιδιά πιθανόν να τρώγατε κι εσείς τα μακαρόνια σας με κέτσαπ, παρ’ όλο που… φώναζε η μαμά ή να βάζατε μουστάρδα στο σάντουιτς. Εμείς, ειδικά από τότε που έχουμε στραφεί προς τη χορτοφαγία, προσπαθούμε συνεχώς να εξελίσσουμε τις γεύσεις μας κι επειδή ξέρω και ως χορτοφάγος και ως διαιτολόγος-διατροφολόγος ότι αυτά τα καρυκεύματα συνήθως δεν λείπουν από κανένα σπίτι, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως να τους χαρίσουμε περισσότερη γεύση, να τα κάνουμε πιο υγιεινά και να τα απολαύσουμε σε χορτοφαγικές και vegan συνταγές μας, πάντα χωρίς υπερβολές.

Σάλτσα ντομάτας
Είτε η σάλτσας ντομάτας σας είναι σπιτική, είτε του εμπορίου, μπορείτε να της δώσετε γεύση από… Κίνα, προσθέτοντας σε ποσότητα 1 φλιτζανιού, 2 κ.γ. κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών, 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, το χυμό από ένα lime και λίγο μαύρο πιπέρι. Αν θέλετε να την κάνετε πιο μεξικάνικη, πάλι σε ποσότητα ενός φλιτζανιού προσθέστε της 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο, 1 κ.γ. σκόνη τσίλι και λίγο φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιαντρο. Η γεύση κύμινου ταιριάζει ιδανικά στα παντζάρια, γι’ αυτό προσθέστε αυτή τη σάλτσα σε ένα μπέργκερ παντζαριού, για τέλεια γεύση. Αν σας αρέσει το κάρυ, δοκιμάστε να προσθέσετε στην ίδια ποσότητα (ενός φλιτζανιού σάλτσας) 1 κ.σ. σκόνη κάρυ, και ¼ του φλιτζανιού φυτικό γιαούρτι. Θα σας δώσει ένα λαχταριστό ντιπ που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Τέλος, για πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να της προσθέσετε 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα και 1 κ.σ. vegan Worcestershire sauce. Η γεύση της θα είναι πλούσια και καπνιστή, ενώ αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για Worcestershire sauce, μπαλσάμικο. Μια ωραία επιλογή, επίσης, είναι να της βάλετε λίγο σιρόπι αγαύης για να είναι πιο γλυκιά και νόστιμη.

Μουστάρδα
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά η μουστάρδα Dijon είναι μια εξαιρετική επιλογή για vegan hotdog και σάντουιτς και παρ’ όλο που είναι από μόνη της νόστιμη, μπορείτε να την ανεβάσετε μερικά σκαλιά πιο πάνω. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα νόστιμο ντρέσινγκ σαλάτας, συνδυάστε ½ φλιτζάνι μουστάρδα Dijon με 2 ή 3 κ.σ. λευκό ξίδι, λίγη σκόνη κάρυ και 1 κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιαντρο. Αν σας αρέσει η μουστάρδα με μέλι, φτιάξτε τη vegan βερσιόν της αναμειγνύοντας ¼ του φλιτζανιού μουστάρδα Dijon με ¼ του φλιτζανιού σιρόπι αγαύης, 1 κ.σ ξίδι μηλίτη και λίγο αλάτι (ταιριάζει και σε σαλάτες και ως ντιπ για nuggets τόφου). Κι αν θέλετε κάτι καυτερό για τα τάκος σας, προσθέστε 1 κ.γ. ψιλοκομμένες jalapenos και το ξύσμα και το χυμό ενός lime σε ½ φλιτζάνι μουστάρδας.

(Φυτική) μαγιονέζα
Όταν καταναλώνουμε μαγιονέζα, προτιμούμε τη vegan βερσιόν της και χρησιμοποιούμε αυτή ως βάση για να δημιουργήσουμε. Για να την κάνουμε πιο δροσερή και φρέσκια, συχνά της προσθέτουμε διάφορα βότανα. Μπορείτε κι εσείς να χτυπήσετε στο μούλτι ½ φλιτζάνι από τα αγαπημένα σας, όπως μαϊντανό, κόλιαντρο, θυμάρι ή βασιλικό με 1 σκελίδα σκόρδου και να τα αναμείξετε με 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, με λίγο αλάτι και πιπέρι. Αν σας αρέσουν οι ασιατικές γεύσεις, αναμείξτε 2 κ.σ. λευκή miso με 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ, 2 κ.γ. σιρόπι αγαύης και λίγο σησαμέλαιο. Κι αν θέλετε να φτιάξετε μια κρεμώδη σάλτσα αγιολί (κάτι σαν σκορδαλιά), αλλά σε παραλλαγή με κόκκινες πιπεριές, ανακατέψτε ½ φλιτζάνι vegan μαγιονέζα με ½ φλιτζάνι vegan ξινόκρεμα, ½ φλιτζάνι ψητές κόκκινες πιπεριές, 2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.

BBQ sauce
Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας BBQ sauce με ½ φλιτζάνι κέτσαπ, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. vegan Worcesterchire sauce, 1 κ.σ. ξίδι μηλίτη, λίγη σάλτσα καυτερής πιπεριάς, 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο, ¼ κ.γ. σκόνη μουστάρδας και λίγο αλάτι, ζεσταίνοντάς τα όλα μαζί σε ένα βαθύ σκεύος. Αν πάλι έχετε έτοιμη BBQ, μπορείτε να την κάνετε λίγο πιο εξωτική, ανακατεύοντας 1 φλιτζάνι σάλτσας με ½ φλιτζάνι φρεσκοκομμένο ανανά, ¼ του φλιτζανιού χυμό ανανά και λίγη ζάχαρη. Αν θέλετε να φτιάξετε μια ωραία σάλτσα για να βουτάτε «παϊδάκια» σειτάν ή tempeh, ανακατέψτε 2 κ.σ. μελάσα, 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας και 1 φλιτζάνι bbq sauce. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο σκόρδο και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και είστε έτοιμοι!

Call Now Button