Αυγά και χοληστερίνη: μήπως οι έρευνες είναι παραπλανητικές;
Για χρόνια η κατανάλωση αυγών είχε συνδεθεί με την αύξηση χοληστερίνης, ενώ αργότερα οι έρευνες έδειξαν ότι τελικά είναι παρεξηγημένα, αφού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και η χοληστερίνη τους τελικά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη χοληστερίνη στο αίμα. Αποτέλεσμα; Οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται, ο κόσμος που δεν ακολουθεί vegan διατροφή είναι αρκετά μπερδεμένος και όλοι εμείς οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι αντιμετωπίζουμε συχνά την ερώτηση «τι να κάνω με τα αυγά;», με τους περισσότερους να συστήνουν την κατανάλωσή τους άφοβα μέχρι 7 την εβδομάδα.
Πρόσφατη έρευνα, όμως, αναζήτησε μήπως η βιομηχανία που κρύβεται πίσω από την παραγωγή και κατανάλωση αυγών μπορεί να σχετίζεται με τα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα ερευνών, καθώς πολλές μελέτες χρηματοδοτούνται από αυτή, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com.
Προτού εξετάσουμε τι συμβαίνει, να πούμε επιγραμματικά ότι η χοληστερίνη είναι μια ουσία που μας είναι απαραίτητη, καθώς είναι δομικός παράγοντας των κυτταρικών τοιχωμάτων. Το θέμα είναι, όμως, ότι το ήπαρ μπορεί να παράγει την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να την καταναλώνουμε από προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Καθώς, λοιπόν, η χοληστερίνη κυκλοφορεί στον οργανισμό, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας LDL, την οποία γνωρίζουν οι περισσότεροι ως «κακή» χοληστερίνη, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, έμφραγμα και περιφερική αγγειοπάθεια.
Καθώς τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχία για το ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα, αν κάποιος τα καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό. Για να διερευνήσουν το θέμα, λοιπόν, πραγματοποίησαν έρευνες για περισσότερα από 50 χρόνια. Μέχρι και σήμερα, τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα.
Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στην πρόσφατη μελέτη, στην οποία οι επικεφαλής εξηγούν ότι τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία παραγωγής αυγών λειτουργεί (ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες) μέσα από ομοσπονδιακά διοικητικά προγράμματα κι έχει χρηματοδοτήσει μελέτες για την έρευνα των επιδράσεων του αυγού στη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Όπως είναι εύλογο, υπάρχει η ανησυχία ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να επηρεάζει την πολιτική αποφάσεων όσον αφορά τη διατροφή.
Ο πρωταρχικός στόχος της εν λόγω ανασκόπησης είναι να κατανοήσει αν η αναλογία των μελετών που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία αυξάνεται, όπως επίσης και να δουν αν τα συμπεράσματα παρουσίαζαν τα αντικειμενικά ευρήματα.
Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 211 μελέτες που ικανοποιούσαν τα κριτήριά τους και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο American Journal of Lifestyle Medicine. Βρήκαν, λοιπόν, ότι η χρηματοδότηση από τη βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά, με τη δεκαετία του ’50 και του ’60 να μην υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση και από το 2010 έως το 2019 το 60% των ερευνών να «κρύβει» πίσω τους τη βιομηχανία παραγωγής αυγών. Συνολικά, πάνω από το 85% των μελετών ανέφεραν ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, αν και οι έρευνες που είχαν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία παρουσίαζαν μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης της σημασίας των αποτελεσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το 49% των μελετών με χρηματοδότηση από τη βιομηχανία ανέφεραν συμπεράσματα που δεν ταίριαζαν με τα αποτελέσματα, σε σχέση με το 13% το ερευνών που δεν έλαβε την χρηματοδότηση.
Επί παραδείγματι, σε μια μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου να τρώνε δύο αυγά με το πρωινό τους καθημερινά για 5 ημέρες την εβδομάδα, σε διάστημα 14 εβδομάδων. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση στο μέσο όρο της LDL χοληστερόλης κατά 15mg/dl. Για να κατανοήσετε καλύτερα, να σας πω ότι η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl σε έναν υγιή ενήλικα, που σημαίνει ότι μια αύξηση από 100 σε 115 mg/dl είναι 15% αύξηση στην LDL.
Παρ’ όλο που πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, η μελέτη αυτή δεν την παρουσίασε ως τέτοια, δίνοντάς της χαμηλή στατιστική σημασία και καταλήγοντας ότι η επιπρόσθετη διατροφική χοληστερόλη της τάξης των 400mg την ημέρα δεν επηρέασε αρνητικά τα λιπίδια του αίματος. Παρόμοια συμπεράσματα αναφέρθηκαν σε περισσότερες από τις μισές έρευνες με χρηματοδότηση.
Αυτά τα ευρήματα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς οι εν λόγω έρευνες για τα αυγά έχουν επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές οδηγίες. Το 2015, για παράδειγμα, η Αμερικάνικη Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διατροφικής χοληστερίνης και της χοληστερίνης του αίματος. Στη συνέχεια, όμως, με τα νέα διαθέσιμα ευρήματα, οι τελικές οδηγίες ήταν ότι πρέπει να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη διατροφική χοληστερίνη.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), περίπου 95% Αμερικάνοι άνω των 20 έχουν υψηλή χοληστερόλη, φτάνοντας το 40% του πληθυσμού, κάτι που καθιστά τις σωστές διατροφικές οδηγίες εξέχουσας σημασίας.
Προσοχή, λοιπόν, στα αυγά, για μια καλύτερη και πιο υγιή καρδιά στο μέλλον και ζητάτε πάντα τη συμβουλή ειδικών, καθώς χρειάζεται πάντα δεύτερη ανάγνωση στις έρευνες με επαγγελματική ματιά.