3 ιδέες για περισσότερα φρούτα στα εορταστικά τραπέζια
Φέτος, δίνουμε έμφαση στο χρώμα και την ποικιλία στα εορταστικά τραπέζια –όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε και γενικότερα, στην καθημερινότητά μας. Εκτός, λοιπόν, από τα λαχανικά στις σαλάτες μας, εντάσσουμε στο τραπέζι μας και φρούτα, με τα διαφορετικά αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες, τις φυτικές τους ίνες και τα μεταλλικά στοιχεία τους, τα οποία θα δώσουν μια […]
23/12/2022
Ιδέες για εορταστικές, vegan σούπες
Η σούπα ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, πόσο μάλλον τις γιορτές, είναι η πιο έξυπνη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, τόσο από άποψη ισορροπίας στο γεύμα, όσο και ως ένα τρικ να χορτάσετε πιο εύκολα, χωρίς υπερβολές στα επόμενα –και ενδεχομένως πιο βαριά- πιάτα. Οι σούπες είναι άκρως ενυδατικές, αφού αποτελούνται κυρίως από νερό […]
20/12/2022
Πώς θα κάνετε τα μελομακάρονά σας vegan και πεντανόστιμα
Όλοι έχουμε την παιδική ανάμνηση πως όταν μύριζε το σπίτι της μαμάς ή της γιαγιάς μελομακάρονα, σήμαινε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα κι ακόμη όσοι δεν έχουν λατρέψει αυτό το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, σίγουρα το έχουν συνδέσει με αυτή την περίοδο. Η αλήθεια είναι πως είναι νόστιμο και δεν χρειάζεται να το απαρνηθούμε –ούτε να το υπερκαταναλώσουμε, […]
19/12/2022
Υπερφαγία: τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;
Σε όλους μας έχει τύχει ένα τουλάχιστον επεισόδιο υπερφαγίας κάποια στιγμή στη ζωή μας και θυμόμαστε πόσο ακριβά το πληρώσαμε με δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, μετεωρισμό, κακή διάθεση την επόμενη ημέρα. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα υπερφαγικά επεισόδια αφορούν συνήθως λιπαρά φαγητά, γλυκά κι όχι λαχανικά και φρούτα, καταλαβαίνουμε ότι σε μια πιο σταθερή βάση επανάληψης, η […]
Tags
14/12/2022
Ποιες τροφές κάνουν καλό στις πληγές
Όταν τραυματιζόμαστε, το σώμα μας ακολουθεί αυτόματα μια φυσική, βιολογική διεργασία προκειμένου να γιατρέψει την πληγή μας, η οποία εκτός από εκπληκτική είναι και αρκετά σύνθετη. Συγκεκριμένα, πρέπει να περάσουμε από 4 στάδια με συγκεκριμένη σειρά και στο σωστό χρόνο, ώστε η πληγή να επουλώσει με επιτυχία. Δυστυχώς, επειδή εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, συχνά μπορεί να […]
13/12/2022
Φυτοφαγία και ηλικιωμένοι: κάνει καλό;
Παρατηρώ συχνά ότι επικρατεί μια ανησυχία όταν ακούμε για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να ακολουθούν μια plant-based διατροφή, σε μια φάση της ζωής που οι ενεργειακές ανάγκες πέφτουν, αλλά αυξάνεται η ανάγκη για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα η χρόνια φλεγμονή και ο χρόνιος πόνος είναι πιο συχνά φαινόμενα. Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος, όμως, μπορεί να δώσει […]
07/12/2022
Κοτόπουλο και ουρολοιμώξεις: πώς σχετίζονται
Τη σαλμονέλα τη γνωρίζουμε όλοι –ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Μόλις, όμως, 1 στους 4 ανθρώπους έχει ακούσει το καμπυλοβακτήριο, παρ΄όλο που και τα δύο σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά γαστρεντερικών λοιμώξεων. Ένα ακόμη μικρόβιο, ωστόσο, το εξω-εντερικό παθογόνο Escherichia coli (ExPEC) είναι ακόμη λιγότερο γνωστό, αλλά προκαλεί εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Το μικρόβιο αυτό δρα έξω από το […]
06/12/2022
HIV και διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό
To 2021, 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV από 30,8 εκατομμύρια το 2010, με στόχο με την κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγή να μην εξελιχθεί σε AIDS, που ουσιαστικά είναι η ενεργός μορφή της ασθένειας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, ότι 1 στους 6 δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί με τον ιό. Με την αγωγή, ο […]
30/11/2022
Το μαύρο κύμινο στο μικροσκόπιο
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη συνέργεια των τροφών και πώς ο συνδυασμός μετάλλων, βιταμινών, φυτικών ινών και όλων των θρεπτικών ουσιών από φυσικές τροφές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μας χαρίσει πολλαπλά οφέλη –πολύ περισσότερα από το να επικεντρωνόμαστε σε μια τροφή ή ένα συμπλήρωμα μεμονωμένα. Όταν αναφέρομαι, λοιπόν, σε κάποιες τροφές […]
30/11/2022
Ανοσοποιητικό και περπάτημα
Η επαγγελματική μου ενασχόληση και εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό, με ωθεί συνεχώς σε διάφορους τρόπους που μπορούμε να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας και να έχουμε μια γερή άμυνα του οργανισμού μας, όσο περνάει από το χέρι μας. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος σίγουρα έχω δώσει έμφαση στη διατροφή, αλλά μελετώ συχνά και άλλους παράγοντες […]
22/11/2022
Νέα έρευνα: η φυτοφαγία μειώνει τις βλαβερές ουσίες της διατροφής
Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι μια σωστά δομημένη φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και κάποιων ειδών καρκίνου, προσφέροντας καλύτερη διαχείριση ή και εξάλειψη της χοληστερόλης, του διαβήτη τύπου 2, της φλεγμονής και της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων. Μια νέα μελέτη από […]
21/11/2022
Πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας περισσότερο;
Επικρατεί μια πολύ λάθος αντίληψη, που τη συναντώ συχνά ως διαιτολόγος-διατροφολόγος που ασχολείται πολύ λόγω εξειδίκευσης με άτομα με αυτοάνοσα, ανθρώπους που θέλουν να στραφούν στη φυτοφαγία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή που απλώς θέλουν να αδυνατίσουν. Όλοι πιστεύουν ότι για να κατακτήσουν τον στόχο τους, είτε αυτός είναι υγεία, είτε απώλεια βάρους, το φαγητό […]
16/11/2022
Νέα έρευνα: κρέας και δυσμηνόρροια
Ίσως πρόκειται για έναν συσχετισμό που δεν θα κάνατε ποτέ, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση κρέατος μπορεί να επηρεάσει και τους πόνους περιόδου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από το ιστορικό που παίρνω κι εγώ ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, […]
15/11/2022
Το φοινικέλαιο στο μικροσκόπιο
Το φοινικέλαιο έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια καθώς είναι ένα πολύ συχνό συστατικό στις επεξεργασμένες, συσκευασμένες τροφές και στα fast food, για το οποίο λαμβάνω πολλές ερωτήσεις ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία. Από τη μία βρίσκεται παντού, που σημαίνει ότι το καταναλώνουμε εν αγνοία μας, από […]
08/11/2022
Διαβήτης τύπου 2 και φυτοφαγία: τι λένε οι νέες έρευνες
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα από τα νοσήματα που έχει διερευνηθεί αρκετά σε σχέση με τη φυτοφαγία, αφού φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και να εξαλειφθεί με την κατάλληλη διατροφή, κάτι που γνωρίζω κι εγώ εκ πείρας, ως διαιτολόγος διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, αλλά και ως […]
07/11/2022
Πώς να επιτύχετε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
Κάτι στο οποίο δίνω πολλή βάση ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, είναι η ποικιλία στις τροφές, με στόχο τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών βιταμινών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Πέρα από την ποικιλία, όμως, παίζει ρόλο και το τι απορροφάμε από όλα αυτά που […]
Tags
01/11/2022