Υγιεινές αντικαταστάσεις για το γιορτινό τραπέζι
Ξέρουμε όλοι από πρώτο χέρι ότι οι γιορτές και τα οικογενειακά τραπέζια δεν είναι και τα πρότυπα υγιεινής διατροφής και η αλήθεια είναι ότι στόχος τους είναι η απόλαυση και η οικογενειακή θαλπωρή κι όχι η διατήρηση της σιλουέτας και της υγείας. Επειδή, όμως, αυτές τις ημέρες τα τραπέζια είναι αρκετά και η υπερφαγία των ημερών, τα λιπαρά, η ζάχαρη μπορεί να σας κοστίσουν σε ενέργεια, στην πέψη, στο ανοσοποιητικό, καλό θα ήταν όπου μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί, να το κάνετε.
Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με μερικές υγιεινές αντικαταστάσεις που δύνανται να γίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρατήσουν το γεύμα σας απολαυστικό, αλλά όχι τόσο βαρύ και επιβαρυντικό. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε.
Στο μαγείρεμα
-Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο στα πιάτα σας.
-Αντικαταστήστε το λάδι ή το βούτυρο με σάλτσα μήλου στα γλυκά σας. Μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας 7-10 καθαρισμένα και κομμένα μήλα, τα οποία θα βάλετε σε μια κατσαρόλα με νερό, μαζί με λίγο ξύσμα λεμονιού, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, λίγη κανέλα, λίγη ζάχαρη (μέχρι μισό φλιτζάνι) και λίγο αλάτι. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν. Έπειτα πολτοποιήστε με σύρμα τα μήλα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει σάλτσα ή βάλτε το στο μπλέντερ. Δοκιμάστε και κάντε τις κατάλληλες προσθήκες (νερό, αλάτι, ζάχαρη, λεμόνι αν χρειαστεί).
-Προτιμήστε γιαούρτι αντί για ξινόκρεμα και προτιμήστε ντιπ και ντρέσινγκ σαλάτας με γιαούρτι κι όχι μαγιονέζα.
-Μειώστε συνολικά τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε και αντικαταστήστε τη με στέβια ή προσθέστε γεύση με άλλους τρόπους, όπως με βανίλια, κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
Στα ποτά
-Προτιμήστε κρασί αντί για μπίρα. Η μπίρα έχει και περισσότερες θερμίδες και περισσότερους υδατάνθρακες.
-Αν θέλετε να απολαύσετε ένα κοκτέιλ χωρίς πολλές θερμίδες, πιείτε λίγη βότκα με σόδα και λίγο λεμόνι ή δοκιμάστε κάποια detox spritzer, όπως αυτά που θα βρείτε εδώ.
Στα ορεκτικά
-Αντί για ψωμί ή κράκερ, σερβίρετε (ή προτιμήστε, αν είστε καλεσμένοι) στικ ωμών λαχανικών. Οι φυτικές τους ίνες θα σας φέρουν κορεσμό με λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες και περισσότερες βιταμίνες.
-Προτιμήστε τα σκληρά αντί για τα μαλακά τυριά, καθώς τα σκληρά μας ικανοποιούν με μικρότερη ποσότητα, σε αντίθεση με τα μαλακά κρεμώδη που μας ωθούν να καταναλώσουμε περισσότερo.
Στο κυρίως γεύμα
-Προτιμήστε λευκό κρέας αντί για κόκκινο. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι πιο υγιεινές και πιο άπαχες επιλογές από το μοσχάρι. Σκεφτείτε ότι σε 120 γρ κρέατος, το λευκό κρέας έχει περίπου 160 θερμίδες και λιγοστά κορεσμένα λιπαρά, ενώ το κόκκινο κρέας, στην ίδια ποσότητα ξεπερνά τις 180 θερμίδες και το 1,6 γρ. κορεσμένων λιπαρών. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την πέτσα, η οποία αποτελεί βόμβα θερμίδων και λιπαρών.
-Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και βρίσκεστε σε ένα κρεατοφαγικό γεύμα, μαζί με τα γνωστά που πρέπει να αποφύγετε (ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα κ.ο.κ.) προσέξτε και τη σάλτσα του κρέατος, η οποία μπορεί να περιέχει γλουτένη.
-Προτιμήστε να φτιάξετε πουρέ κουνουπιδιού αντί για πατάτας για αλλαγή. Έχει λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες και παραμένει νόστιμο. Μαγειρέψτε το στον ατμό και πολτοποιήστε το με λίγο βούτυρο.
-Διαλέξτε το πιο υγιεινό συνοδευτικό, όπως π.χ. μπρόκολο και γενικά λαχανικά στον ατμό, σαλάτα κ.ο.κ.
-Προτιμήστε γλυκοπατάτες αντί για πατάτες. Οι γλυκοπατάτες και οι κλασικές πατάτες έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες ανά μερίδα, αλλά οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και περισσότερη βιταμίνη Α και C, συν αντιοξειδωτικά.
-Δώστε βάση στις σαλάτες. Είτε ως καλεσμένοι, είτε ως οικοδεσπότες, δοκιμάστε πολλές επιλογές σαλάτας, έτσι ώστε το τραπέζι σας να γεμίσει με λαχανικά. Βρείτε εδώ κάποιες επιλογές ιδιαίτερης σαλάτας, ζεστής και κρύας, και πειραματιστείτε!
Στο επιδόρπιο
-Προτιμήστε γλυκά με βάση τα φρούτα, αντί αυτά με ξηρούς καρπούς και κρέμες γάλακτος.
-Χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα αντί για γάλακτος ή σερβίρετε μαύρη σοκολάτα με λίγο κόκκινο κρασί.
-Γενικότερα, είτε ως καλεσμένοι, είτε ως οικοδεσπότες, αποφύγετε τα βαριά γλυκά με την πολλή ζάχαρη και σαντιγί και προτιμήστε πιο ελαφριές εκδοχές, που θα τελειώσουν γλυκά το γεύμα σας, χωρίς να σας βαρύνουν.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.