Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Φυτοφαγία και μεταστατικός καρκίνος του μαστού

1 min reading time

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μη δερματολογική κακοήθεια που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες, η οποία, όμως, μπορεί να θεραπευτεί και να έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης όταν εντοπιστεί έγκαιρα. Υπάρχει ένα ποσοστό μεταξύ 20 και 30% του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που γίνεται μεταστατικός ή στάδιο IV, η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, που συχνά διαφεύγει μέχρι να καταστεί δύσκολο να ελεγχθεί. Για να περιοριστούν οι πιθανότητες κακοήθειας, συνιστάται οι γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία και υπέρηχο μαστού, ακολουθώντας ταυτόχρονα έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής με διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η ευαισθητοποίηση όσον αφορά τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού τόσο των ασθενών όσο και των κλινικών ιατρών μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Η κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στο γιατί μένει απαρατήρητος, καθώς και των τρεχουσών τάσεων στη θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λήψη κλινικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ρίχνουμε φως σε νέα έρευνα που αναφέρει ότι σε υπέρβαρες γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές και ολική άλεση, μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας.

Η φυτοφαγία στο μικροσκόπιο για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Στο πλαίσιο της έρευνας, με επικεφαλής τον εξαιρετικό Thomas Campbell MD, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, έπειτα από μόλις 8 εβδομάδες εφαρμογής της δίαιτας, οι γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης είχαν μειωμένη ινσουλίνη νηστείας, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένη ολική και LDL χοληστερόλη, βελτιωμένο ορμονικό προφίλ και παρουσίασαν απώλεια βάρους 6,6% κατά μέσο όρο.

Αν και αυτή η μελέτη, δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές τροφές, ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά και σόγια, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Nutrition Reports το 2022 έδειξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης σχετίζεται με βελτιωμένη πρόγνωση σε επιζώντες από καρκίνο. Για την επιβίωση από καρκίνο του παχέος εντέρου, παρατηρήθηκε καλύτερη πρόγνωση με την υψηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών. Για την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών και η μέτρια πρόσληψη σόγιας/ισοφλαβονών συσχετίστηκαν με ευεργετικά αποτελέσματα. Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών λιπαρών σχετιζόταν με βελτιωμένη πρόγνωση στους επιζώντες από καρκίνο του προστάτη.

Τα στοιχεία που προκύπτουν υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πράγματι οφέλη της φυτοφαγίας τόσο ως πρόληψη, όσο και μετά τη διάγνωση στην πρόγνωση των επιζώντων από καρκίνο Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης ετερογένειας μεταξύ των μελετών, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε επιζώντες καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη κλινικούς παράγοντες (π.χ. θεραπεία, στάδιο) και μεθοδολογικές πτυχές (π.χ. χρόνος αξιολόγησης της διατροφής).

Πηγές
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/whole-food-plant-based-diet-improves-health-women-metastatic-breast-cancer

Campbell TM, Campbell EK, Culakova E, et al. A whole-food, plant-based randomized controlled trial in metastatic breast cancer: weight, cardiometabolic, and hormonal outcomes. Breast Cancer Res Treat. Published online March 6, 2024. doi:10.1007/s10549-024-07266-1

Hardt L, Mahamat-Saleh Y, Aune D, Schlesinger S. Plant-based diets and cancer prognosis: a review of recent esearch. Curr Nutr Rep. 2022;11(4):695-716. doi:10.1007/s13668-022-00440-1

 

Call Now Button