Νέα έρευνα: η φυτοφαγία μειώνει τις βλαβερές ουσίες της διατροφής
Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι μια σωστά δομημένη φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και κάποιων ειδών καρκίνου, προσφέροντας καλύτερη διαχείριση ή και εξάλειψη της χοληστερόλης, του διαβήτη τύπου 2, της φλεγμονής και της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων.
Μια νέα μελέτη από ερευνητές με την αμερικάνικη Physicians Committee for Responsible Medicine, η οποία δημοσιεύτηκε στο Obesity Science & Practice ρίχνει φως και σε νέα οφέλη της ισορροπημένης vegan διατροφής, σε σχέση με μια διατροφή βασισμένη στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Φάνηκε, λοιπόν, ότι η plant-based διατροφή μπορεί να μειώσει τα AGEs (προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης), τα οποία είναι φλεγμονώδη και όταν ανιχνεύονται σε υψηλά επίπεδα, σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτη, εγκεφαλικά, πρόωρη γήρανση, αλλά και με παθήσεις των νεφρών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα AGEs σχηματίζονται στο αίμα όταν πρωτεΐνες ή λιπαρά μπλέκονται με τη γλυκόζη προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες. Μπορεί να προέρχονται από δύο πηγές: είτε τα καταναλώνουμε προσχηματισμένα μέσω της διατροφής μας, είτε τα δημιουργούμε με τη μεθυλγλυοξάλη, αν έχουμε υψηλό σάκχαρο αίματος.
Η φυτοφαγία, λοιπόν, βάσει της έρευνας, μειώνει τα επίπεδα AGEs κατά 79% σε σχέση με την 15% μείωση που προκύπτει από μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά. Σημαντικό είναι ότι αυτή η μείωση που παρατηρείται, σχετίζεται με περίπου 7 κιλά κατά μέσο όρο απώλειας βάρους και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (δηλαδή το πόσο καλά ανταποκρίνονται τα κύτταρά μας στην ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα μας).
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν γενικότερα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε AGEs από τις φυτικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, το κρέας (ειδικά το κόκκινο), ορισμένα τυριά, τα τηγανητά αυγά, το τυρί κρέμα, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα, τα έλαια και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλές ποσότητες, ενώ συνολικά τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.
Πώς θα ξέρετε αν καταναλώνετε πολλά AGEs;
Αν τρώτε συχνά ψητά κρέατα, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και πολλές επεξεργασμένες και ζωικές τροφές, τότε το πιθανότερο είναι να παρουσιάζετε υψηλά επίπεδα AGEs στον οργανισμό σας. Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση, με λίγα λιπαρά, μας εξασφαλίζει χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, σκεφτείτε ότι 1 τηγανητό αυγό μας φορτώνει με 1.240 kU/l AGEs, 1 κ.σ. κρέμα με 325 kU/l, 85 γραμμάρια ψητό κοτόπουλο με 5.200 kU/l και 1 μπριζόλα 85 γραμμαρίων με 6.600 kU/l.
Πώς τα αποφεύγουμε;
-Περιορίζουμε τις τροφές που τα περιέχουν και επικεντρωνόμαστε σε φυτικές τροφές
-Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο χρόνο. Ο ατμός, το βράσιμο, το ποσάρισμα θεωρούνται καλύτερες μέθοδοι μαγειρέματος. Επίσης, το να ετοιμάζετε περισσότερο γεύματα όπως ζωμούς και σούπες, είναι βοηθητικό. Αν καταναλώνετε κρέας, το μαγείρεμά του με όξινους παράγοντες όπως ξίδι, χυμός ντομάτας ή χυμός λεμονιού μπορεί να μειώσει την παραγωγή AGEs μέχρι και 50% (αν και η καλύτερη επιλογή είναι η αποφυγή του).
-Αυξάνουμε τα αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, η κουερσετίνη, ο κουρκουμάς, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να βοηθούν. Μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών θα σας καλύψει.
-Ασκούμαστε. Μια ενεργητική ζωή με άσκηση μπορεί να μειώσει τις ποσότητες AGEs στον οργανισμό μας.
Πηγή
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegan-diet-reduces-harmful-dietary-compounds-more-diet-meat-and-dairy
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.