Mπριάμ
Το μπριάμ, ή ρατατούι όπως συνηθίζουν να το λένε οι Γάλλοι, είναι γνωστό και αγαπημένο πιάτο, ειδικά σε όσους δίνουν έμφαση στα λαχανικά στη διατροφή τους και κυρίως σε όσους ακολουθούν τη χορτοφαγία ή το vegan μοντέλο διατροφής. Εμείς τρελαινόμαστε για ψητά λαχανικά, κάτι που εξηγεί και το ότι για κάθε εποχή έχουμε και μια διαφορετική εκδοχή πάνω στο αγαπημένο αυτό πιάτο. Επειδή, όμως, με την μελιτζάνα δεν τα πάμε πολύ καλά οικογενειακώς -θες να είναι τα πολλά σποριά, θες ότι δεν έχουμε βρει άλλο τρόπο να την μαγειρέψουμε εκτός από ψητή;- την έχουμε αφαιρέσει από τη συνταγή μας. Αντ’ αυτής έχουμε βάλει παντζάρι που είναι σούπερ αντικαρκινικό χάρη στη βητακυανίνη του, μας παρέχει μαγνήσιο, είναι πλούσιο σε σίδηρο και φυτικές ίνες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το καλοκαιρινό αυτό μπριάμ.
Υλικά για 4 άτομα
6 παντζάρια
4 καρότα
3 κολοκύθια
3 αγκινάρες
2 πατάτες
1 μεγάλη γλυκοπατάτα
Λίγο θυμάρι
3 κ.σ. μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Οδηγίες
Πλύνετε καλά όλα τα λαχανικά σας.
Κόψτε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, καθαρίστε το τραβώντας με το μαχαίρι ώστε να φύγουν οι ίνες και να μείνει η καρδιά του και με ένα καλό μαχαίρι κόψτε την κορυφή της αγκινάρας, στις άκρες των φύλλων εκεί που τελειώνει η κούπα, δηλαδή η «καρδιά» της. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα, κόβοντας κυκλικά με το μαχαίρι και με ένα κουταλάκι αφαιρέστε το μοβ «χνούδι» από το εσωτερικό της. Τοποθετήστε τες σε ένα μπολ με νερό και χυμό ενός λεμονιού, με τα λεμόνια μέσα, και αφήστε τες.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Ξεφλουδίστε τα καρότα, τα παντζάρια, τις πατάτες και τη γλυκοπατάτα, ξεπλύνετε και κόψτε τα σε ομοιόμορφες ροδέλες παρόμοιου πάχους. Κόψτε και τα κολοκύθια σας σε ροδέλες και βάλτε τα όλα μαζί (και με τις αγκινάρες) σε ένα πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο, με το ελαιόλαδο. Πασπαλίστε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μπαλσάμικο και αφήστε να ψηθούν προσθέτοντας λίγο νερό, μέχρι τα λαχανικά σας να πάρουν χρώμα, για περίπου 1½ ώρα.
Tip
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο και κρεμμύδι για έξτρα γεύση και άρωμα, όπως και να πασπαλίσετε με λίγο κουρκουμά για να αυξήσετε την αντιοξειδωτική αξία του πιάτου. Και για να τη στείλετε στα ύψη, συνοδέψτε με κόκκινο σταφύλι!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.