Μήπως έχουμε παραμελήσει τη διατροφή των παιδιών;
Με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας και με παγκόσμιες πρωτιές σε αυτό το κομμάτι, με τα κινητά και τα tablet να καθηλώνουν τα παιδιά σε ακινησία και με το εύκολο και γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά να μη λείπουν από το πιάτο τους, καταλαβαίνουμε ότι η διατροφή των παιδιών δεν έχει την προτεραιότητα και την προσοχή που πρέπει. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, η κούραση οδηγούν πολλές φορές σε λάθος επιλογές, ενώ οι επιλογές που έχουν τα παιδιά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε παιδότοπους αλλά και στα παιδικά πάρτι είναι άκρως απογοητευτικές. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, αλλά και ως μαμά, πραγματοποίησα στο παρελθόν δωρεάν σεμινάρια σε παιδότοπους για βελτίωση των γευμάτων των παιδιών και υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους, αλλά χρειάζεται μια καθολική ενημέρωση και πρακτική. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με αναφορά από το Food Foundation, τα παιδιά στην Αγγλία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τη διατροφή τους κι εκεί να δείχνει παραμελημένη, τουλάχιστον όσον αφορά τους υπεύθυνους χάραξης και σχεδιασμού πολιτικής.
Τα σημεία που σημαίνουν συναγερμό:
-Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν σημειώσει ανησυχητική αύξηση
-Η κακής ποιότητας διατροφή και η υποθρεψία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στα προβλήματα υγείας των παιδιών, που μερικές φορές συνυπάρχουν με την παχυσαρκία.
-Βασικά θρεπτικά συστατικά συχνά λείπουν από τη διατροφή των παιδιών, ιδίως από εκείνα που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.
-Υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι
-Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και το επιθετικό μάρκετινγκ πρόχειρου φαγητού καθιστούν πρόκληση για τις οικογένειες να παρέχουν υγιεινά γεύματα.
-Η κρίση του κόστους ζωής έχει επιδεινώσει αυτές τις προκλήσεις
Πολλά από τα προβλήματα υγείας που επισημάνθηκαν μπορούν να προληφθούν εάν τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και προστατευτούν από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας για την υγεία των παιδιών παρατηρείται:
– Πτώση ύψους: Το μέσο ύψος των πεντάχρονων μειώνεται από το 2013, με τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, να είναι κατά μέσο όρο μικρότερα από τα παιδιά στις περισσότερες άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος.
– Αύξηση της παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-11 ετών έχει αυξηθεί κατά 30% από το 2006.
– Αύξηση του διαβήτη τύπου 2: Υπήρξε αύξηση κατά 22% του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων κάτω των 25 ετών τα τελευταία πέντε χρόνια.
– Μειωμένη ποιότητα υγείας: Τα μωρά που γεννιούνται σήμερα αναμένεται να έχουν ένα χρόνο λιγότερης καλής υγείας σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από μια δεκαετία.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα
Σημαντικό είναι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών να επικεντρωθούν στη μείωση των ανισοτήτων και στην εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε θρεπτικά τρόφιμα. Μια ριζική αναθεώρηση του συστήματος διατροφής, με έμφαση στην προσιτή τιμή και τη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων και στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και εμπορικών παραγόντων της υγείας είναι κάτι που έπρεπε ήδη να συμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μπορούν να ευημερήσουν και να μεγαλώσουν υγιή. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να τους παρέχουμε την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη σε φυτικές τροφές, η οποία ταυτόχρονα είναι και η πιο οικονομική, καθώς βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια.
Την ίδια στιγμή είναι άκρως σημαντική και η σωματική δραστηριότητα. Όταν σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ενήλικες κινδυνεύουν από ασθένειες επειδή δεν κινούνται και δεν ασκούνται αρκετά, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Γνωρίζουμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας, ενώ βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων παράλληλα με μια ολιστική προσέγγιση. Ωστόσο, το 31% των ενηλίκων το 2022 δεν ανταποκρίνεται στα συνιστώμενα επίπεδα των κατευθυντήριων οδηγιών για τη σωματική δραστηριότητα κι αν η τάση συνεχιστεί, τα επίπεδα αδράνειας προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω στο 35% έως το 2030, αφήνοντάς μας πολύ εκτός πορείας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη μείωση της σωματικής αδράνειας. Σημειώνονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα με πρόσθετες διαφορές φύλου και ηλικίας, που δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών είναι τα λιγότερο σωματικά δραστήρια.
Ωστόσο, όσο καλή θέληση και ενημέρωση κι αν έχουν οι γονείς, είναι επιτακτική η κρατική παρέμβαση με διάφορους τρόπους. Αρχικά, είναι άκρως σημαντική η αύξηση και εύκολη πρόσβαση σε πάρκα –όπου στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό θέμα- όπως επίσης και ο περιορισμός στις διαφημίσεις της τηλεόρασης που παρασύρουν σε επιβλαβή διατροφικά πρότυπα με κεκαλυμμένο πολλές φορές τρόπο. Σημαντικό είναι να υπάρχουν παιδικά μενού σε όλα τα εστιατόρια και να περιέχουν τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικά, αλλά και όταν αναζητάμε γρήγορο φαγητό να υπάρχει επιτέλους η επιλογή για παιδικά σνακ με θρεπτικά συστατικά. Είναι αδιανόητο ένα παιδί να τρώει τις ίδιες μερίδες με έναν ενήλικα, γεμάτες μόνο με κορεσμένα και τρανς λιπαρά, απλά και μόνο επειδή είναι απολαυστικές. Όταν υπάρχουν και προωθούνται και αυτές οι εναλλακτικές, που είναι πραγματικά -κι όχι φαινομενικά- ωφέλιμες, οι γονείς με τη σωστή καθοδήγηση θα μπορούν πια να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση.
Στο χέρι (όλων) μας είναι να τα αλλάξουμε όλα από νωρίς, να περάσουμε τη φιλοσοφία της υγείας και της ισορροπίας σε διατροφή και καθημερινότητα στα παιδιά μας –την οποία πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς για να τη διδάξουμε- ώστε να τα δούμε να ανθίζουν όλο υγεία.
Πηγή
https://shireenkassam.substack.com/p/review-of-the-plant-based-nutrition?r=1g1n7a&source=post_page—–01c8b725d65b