Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μεθάνιο και κτηνοτροφία: μπορεί η φυτοφαγία να κάνει τη διαφορά;

1 min reading time

Το μεθάνιο είναι ένα από τα ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου, το δεύτερο πιο άφθονο ανθρωπογενές αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών και είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα υπερδιπλασιάστηκαν, κυρίως λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι η κτηνοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, οι εκπομπές μεθανίου των 5 από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κρέατος του πλανήτη και των 10 μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής γαλακτοκομικών ισούται με το 80% ολόκληρου του αποτυπώματος μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναφορά από το Institute for Agriculture and Trade Policy και του Changing Markets Foundation εκτιμά επίσης ότι συνδυαστικά οι εκπομπές από αυτές τις 15 εταιρίες, ξεπερνούν το αποτύπωμα μεθανίου χωρών όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευση του pcrm.org (Physicians Committee for Responsible Medicine).

Το μεθάνιο από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών παράγεται από την κοπριά και τη διαδικασία πέψης μηρυκαστικών ζώων, όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο είναι σχετικά βραχύβιο αλλά έχει 80 φορές μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, είναι άκρως σημαντική αν θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι εκπομπές μεθανίου από μεμονωμένες εταιρίες είναι συγκρίσιμες με εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με την κτηνοτροφία μιας ολόκληρης χώρας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, οι εκπομπές μεθανίου της μεγαλύτερης εταιρίας επεξεργασίας κρέατος του κόσμου ξεπερνούν τις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας μαζί ή το 55% των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου στον κόσμο, καταγράφει συγκρίσιμες ποσότητες με τις εκπομπές από την κτηνοτροφία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου και του διοξειδίου του άνθρακα, από τις 15 εταιρίες παραπάνω εταιρίες ξεπερνούν αυτές των εταιριών πετρελαίου.

Σύμφωνα με την αναφορά από το πάνελ για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change, η μετάβαση από μια διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά, σε μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή παρουσιάζει σημαντική προοπτική στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της υγείας μας. Οι επικεφαλής της αναφοράς υποστηρίζουν ότι οι έρευνες δείχνουν πως μια τέτοια στροφή στη διατροφή, με ποικιλία σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα τωρινά διατροφικά πρότυπα των σύγχρονων χωρών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μια τέτοια μετάβαση σε μια φυτοφαγική διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει τη θνητότητα και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την παραγωγή τροφίμων κατά 10% και 70% αντίστοιχα μέχρι το 2050. Μελέτη δημοσιευμένη στο Nature έδειξε επίσης ότι 57% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το μοσχάρι να σημειώνει τις μεγαλύτερες εκπομπές. Σημειώστε, μάλιστα, ότι η κατανάλωση 75 γραμμαρίων μοσχαρίσιου κρέατος (όσο δηλαδή ένα συνηθισμένο μπέργκερ) καθημερινά συμβάλλει σε εκπομπές παρόμοιες με αυτές ενός αυτοκινήτου που κινείται για… 11.580 χιλιόμετρα! Από την άλλη, μόλις το 29% των εκπομπών από παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως συνδέεται με φυτικές τροφές, ενώ η κατανάλωση 150 γραμμαρίων φασολιών καθημερινά ισούται με αυτές ενός αυτοκινήτου που διασχίζει μόλις 150 χιλιόμετρα.

Μια αλλαγή από το μοσχαρίσιο κρέας στα φασόλια, σύμφωνα με στοιχεία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη των απαραίτητων μειώσεων των αερίων θερμοκηπίου, με την αντικατάσταση κρέατος με όσπρια να καλύπτει το 46-74% των απαιτούμενων μειώσεων.  Έξτρα οφέλη από αυτή τη στροφή περιλαμβάνουν και μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και μείωση της θνητότητας από ασθένειες που σχετίζονται με τις διατροφικές μας επιλογές.

Πηγές
https://www.pcrm.org/news/blog/methane-15-meat-dairy-producers-nearly-much-eus-total-methane-emissions
https://www.iatp.org/emissions-impossible-methane-edition
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/
https://www.pcrm.org/good-nutrition/vegan-diet-environment

 

Call Now Button