Έθνικ μείγματα μπαχαρικών που αξίζει να ψάξετε
Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας βότανα και μπαχαρικά που κυριαρχούν στη μαγειρική μας και μας υποστηρίζουν ενάντια στη φλεγμονή, μας χαρίζουν αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν τον ανοσοποιητικό μας στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής κατά βάση φυτοφαγικής και φυσικά μας χαρίζουν γεύση και αρώματα.
Ήρθε η ώρα, όμως, να πειραματιστούμε και να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μαζί εξωτικά μείγματα μπαχαρικών που θα φέρουν άρωμα άλλης κουζίνας στα πιάτα μας και θα μας χαρίσουν φυσικά έξτρα οφέλη, φέρνοντας ποικιλία στη γεύση και τη διατροφή μας –κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε περισσότερα και διαφορετικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά ή βιολογικά προϊόντα, αλλά υπάρχει πάντα και το διαδίκτυο!
Βαντουβάν
Αποτελεί μια γαλλική, αποικιακή βερσιόν του κλασικού ινδικού garam masala (μείγμα μπαχαρικών), έχει χρυσαφένια χροιά και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τηγανητό κρεμμύδι και μερικές φορές σκόρδο, δίνοντας απίστευτη γεύση στο φαγητό. Το μείγμα ποικίλλει αναλόγως το brand, αλλά συνήθως περιέχει ψητό και τριμμένο κύμινο, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι και σπόρους τριγωνέλλας, που χαρίζουν μια καπνιστή, γλυκιά γεύση. Ο συνδυασμός κουρκουμά με μαύρο πιπέρι (για καλύτερη απορρόφηση) και κύμινου έχει φανεί ότι δρα κατά της φλεγμονής, ενώ η τριγωνέλλα κάνει καλό στην πέψη. Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το μείγμα σε curry με ρεβίθια, φακές, σε πατάτες, σε φυτικό γιαούρτι και να το βάλετε στη σαλάτα σας κ.ο.κ.
Χαρίσα
Η χαρίσα πωλείται σε βαζάκι ως πολτός ή ως ξηρό μείγμα μπαχαρικών και μας έρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Η βάση του είναι οι κόκκινες τσίλι πιπεριές και είναι σούπερ καυτερό, ενώ η προσθήκη σκόρδου, ελαιολάδου, κύμινου, κόλιαντρου και μερικές φορές δυόσμου, χαρίζουν στο μείγμα καπνιστή χροιά. Ταιριάζει ιδανικά σε ντιπ όπως χούμους, σε βινεγκρέτ με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και χάρη στην καψαϊκίνη των τσίλι, μας παρέχει έξτρα αντιοξειδωτικά, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό και μειώνοντας τη φλεγμονή στον οργανισμό.
Tandoori Mix
Παραπέμπει σε ασιατική κουζίνα και η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιείται κυρίως σε κλασικές ινδικές συνταγές με κοτόπουλο ή κρέας, αλλά ταιριάζει απόλυτα και στη vegan διατροφή, καθώς είναι ένα αρωματικό μείγμα που χαρίζει γεύση και πολλαπλά οφέλη στο φαγητό. Θα το βρείτε σε μορφή χρυσοκίτρινης πούδρας με έντονο άρωμα σκόρδου και κύμινου και είναι ό,τι πρέπει για μαρινάδες (μπορείτε να δώσετε γεύση στο τόφου σας, στο tempeh, σε μανιτάρια κ.ο.κ). Το mix αυτό περιέχει τζίντζερ, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κύμινο, σκόρδο granule, τσιμένι και μας παρέχει μαγγάνιο, χαλκό, φυτικές ίνες, αλλά και μικροποσότητες σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου.
Zaatar
Θεωρείται ο βασιλιάς της αραβικής κουζίνας και είναι τόσο μαγειρικό βότανο όσο και μείγμα μπαχαρικών. Έχει βοτανικό άρωμα από άγριο θυμάρι, ρίγανη και ορισμένες φορές μαντζουράνα, αλλά αφήνει και μια αίσθηση λεμονιού από το σουμάκ και σουσαμένιο άρωμα από το σουσάμι. Τα αιθέρια έλαια από το θυμάρι και τη ρίγανη χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ενάντια στον βήχα, ενώ τα φλαβονοειδή τους μπορούν να προστατέψουν ενάντια στις κυτταρικές βλάβες. Πασπαλίστε το σε ψωμί, αναμείξτε το με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να φτιάξετε ένα μυρωδάτο ντιπ για ωμά λαχανικά, αναμείξτε το με φυτικό γιαούρτι για μια γρήγορη σάλτσα για ψητά λαχανικά, συνδυάστε το με πίτες και απολαύστε το!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.