Μαροκινή καροτοσαλάτα
Το καρότο είναι σούπερ τροφή, καθώς η βιταμίνη Α που μας παρέχει είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του οργανισμού, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ωφελεί σημαντικά το δέρμα –ενώ διατηρεί και το… μαύρισμα αν συνεχίζετε τα μπάνια. Κι αν δεν τρώτε συχνά καρότα, αυτή η συνταγή θα τα βάλει στο διατροφικό σας πλάνο με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Υλικά
1 κιλό (περίπου 5-6 μέτρια) καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα ή κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 κ.σ. σταφίδες
Για το ντρέσινγκ
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. κανέλα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίστε τα καρότα και είτε τρίψτε στον τρίφτη, είτε κόψτε τα σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, με πολλή προσοχή.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, καβουρντίστε τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν και να αρωματιστούν, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν, για περίπου 3-5 λεπτά. Αφήστε τα στην άκρη για να κρυώσουν.
Στη συνέχεια σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε με σύρμα μαζί το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξυδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα, την κανέλα, τον κόλιανδρο και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι ή όσο επιθυμείτε αναλόγως τα γούστα σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα τριμμένα ή κομμένα σε φέτες καρότα, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις σταφίδες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω από το μείγμα καρότων και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Αφήστε τη σαλάτα να μείνει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε τη μαροκινή καροτοσαλάτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Γαρνίρετε με πρόσθετα φρέσκα μυρωδικά ή πασπαλίστε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, αν θέλετε. Η σαλάτα μπορεί να φτιαχτεί νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 2 ημέρες –με αυτό τον τρόπο οι γεύσεις της θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Tips
- Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι ή ραπανάκια σε λεπτές φέτες για επιπλέον τραγανότητα.
- Αν επιθυμείτε, μπορείτε να αντικαταστήστε τα αμύγδαλα με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια ή καρύδια, για διαφορετική γεύση και υφή.