3 συνταγές να μαγειρέψετε με κολοκύθα
Μαζί με την γλυκοπατάτα, η κολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μας πορτοκαλί τρόφιμα, πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, αλλά και βιταμίνες Β, φυτικές ίνες, με περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άκρως ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου, για υποστήριξη του ανοσοποιητικού, για συνολική υγεία στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης vegan διατροφής. Μαζί με εμένα, την έχουν αγαπήσει και πολλοί ασθενείς μου, αφού τη συστήνω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα στα περισσότερα διατροφικά πλάνα και η αλήθεια είναι ότι μέχρι να τη δοκιμάσει κάποιος, δεν κατανοεί πλήρως τη νοστιμιά και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει. Η κολοκυθόσουπα είναι σίγουρα μια διαδεδομένη συνταγή με κολοκύθα, αλλά σήμερα θα σας δείξω 3 ακόμη συνταγές που αγαπώ και φροντίζω να ενσωματώνω συχνά στη διατροφή μας, ώστε να την απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους.
Χρησιμοποιήστε τη σε ζύμη πίτσας
Αν θέλετε να μειώσετε το φούσκωμα που μπορεί να σας προκαλεί το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη της πίτσας σας με κολοκύθα και να εκτοξεύσετε τη διατροφική αξία της. Θα χρειαστείτε 1,5 φλιτζάνι σάρκα κολοκύθας σε κομμάτια, την οποία θα ψήσετε για λίγο μέχρι να μαλακώσει κι έπειτα θα την πολτοποιήσετε. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200˚C, απλώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πασπαλίστε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να πάει παντού. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε ½ φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου, ¼ του φλιτζανιού αλεύρι καρύδας, 3 κ.σ. ψύλλιο, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Φτιάξτε υποκατάστατο ενός αυγού αλέθοντας 1 κ.σ. λιναρόσπορο και αναμειγνύοντας τον με 3 κ.σ. νερό. Προσθέστε στο μπολ την πολτοποιημένη κολοκύθα, 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον λιναρόσπορο και ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να έχετε υφή ζύμης. Αφήστε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά, δίνοντας χρόνο και στο ψύλλιο να φουσκώσει και να δώσει λίγη ελαστικότητα στη ζύμη. Στη συνέχεια, χωρίστε τη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και σχηματίστε μπάλα με αυτά. Έπειτα, με τα δάχτυλά σας ή με πλάστη σπρώξτε τα ώστε να απλωθούν πάνω σε ένα λαδωμένο δίσκο και να σχηματίσουν τη βάση της πίτσας σας, περίπου 5 χιλιοστά παχιά. Αν φτιάξετε δύο βάσεις, θα πρέπει να είναι περίπου στα 20-22 εκατοστά η διάμετρός τους. Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να παρουν χρώμα, βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν λίγο κι έπειτα γυρίστε και ψήστε από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε ότι τόπινγκ θέλετε, με πολλά λαχανικά, φυτικό τυρί, μπαχαρικά, πέστο κ.ο.κ.
Συνδυάστε τη με vegan μπολονέζ
Ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προσθέστε 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 μέτριο ψιλοκομμένο καρότο και αλάτι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε 1 πακέτο tempeh τριμμένο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια, 2 θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα προσθέστε 1,5 φλιτζάνι κόκκινη σάλτσα (μαρινάρα από ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά), 1 κ.γ. ρίγανη, ½ κ.γ. κύμινο, λίγο κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, ½ κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες τσίλι για πιο καυτερή γεύση αν θέλετε, και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Η μπολονέζ σας είναι έτοιμη και μπορείτε να την περιχύσετε πάνω σε ψητή κολοκύθα και να την απολαύσετε με γαρνιτούρα βασιλικού.
Βάλτε τη στη σαλάτα σας
Μια σαλάτα λαχανικών με έξτρα θρεπτική αξία από την κολοκύθα είναι το τέλειο αντιφλεγμονώδες γεύμα ή συνοδευτικό. Θα χρειαστείτε κολοκύθα σε ποσότητα 2 φλιτζανιών, κομμένη σε μικρά κομμάτια, την οποία θα πρέπει να βράσετε και να αφήσετε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας προσθέστε 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση, μισό ψιλοκομμένο αγγούρι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελιές, ¼ του φλιτζανιού φυτικό τυρί crumbled και την κολοκύθα σας. Ανακατέψτε μαζί με 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Μπορείτε, φυσικά, να συνδυάσετε την κολοκύθα σας με άλλα λαχανικά στη σαλάτα σας και να φτιάξετε το δικό σας δροσερό και πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες αποτέλεσμα.
Tip: Η κολοκύθα και τα διαφορετικά είδη της μπορούν να αποτελέσουν επίσης τη βάση για να προσθέσετε τόπινγκ και να την απολαύσετε… στο χέρι! Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι της και προσθέστε ελαιόλαδο, σπανάκι, σκόρδο, κόκκινη σάλτσα και λίγο τριμμένο φυτικό τυρί. Ψήστε στο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς, πασπαλίστε με μπαχαρικά και απολαύστε.