Τι λαχανικά ταιριάζουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για τους περισσότερους συνώνυμο με τη γαλοπούλα και τα κρεατικά και σίγουρα δεν αποτελεί ένα τραπέζι που υστερεί σε λιπαρά. Γιατί, όμως, να μην συνδυάσουμε και περισσότερες φυτικές ίνες με τις επιλογές μας, που θα του δώσουν μια πιο υγιεινή χροιά και ενδεχομένως να μας συστήσουν νέες γεύσεις και χριστουγεννιάτικες προτάσεις; Εμείς προσπαθούμε κάθε χρόνο να πρωτοτυπούμε, παρουσιάζοντας νέες γεύσεις και εμπνεύσεις σε κρεατοφάγους φίλους μας, που πολλές φορές κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα καταφέρουμε να τους κάνουμε να αγαπήσουν περισσότερο τα λαχανικά από το κρέας!
Αν ψάχνετε τα υλικά σας για τα φετινά πιάτα, πάρτε ιδέες και πρωτοτυπήστε.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Καταναλώστε τα ψητά στο φούρνο, μαγειρεμένα σε σούπες, προσθέστε τα στις σαλάτες σας και παρουσιάστε τα μικροσκοπικά αυτά λαχανικά στους καλεσμένους σας που ενδεχομένως να μην τα έχουν ξαναδοκιμάσει. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, ωφελώντας μας στην καρδιά, αφού συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και Α, χαρίζοντάς μας αντιοξειδωτική προστασία, ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αλλά και της όρασης. Διευκολύνουν την πέψη –κάτι που χρειάζεστε στα εορταστικά γεύματα- και αν σας φαίνονται πικρά, προσθέστε τους λίγο μοσχοκάρυδο, καθώς τα βράζετε.
Καρότα
Σας αρέσουν, αλλά δεν ξέρετε πώς να τα αξιοποιήσετε σε ένα εορταστικό τραπέζι; Δοκιμάστε να τα ψήσετε στο φούρνο με ελαιόλαδο, μπαχαρικά, μουστάρδα για 40 λεπτά και προς το τέλος του ψησίματος, προσθέστε τους λίγο μέλι. Θα βγουν πεντανόστιμα, γλυκά και θα τραβήξουν τις εντυπώσεις, χαρίζοντας ταυτόχρονα μπόλικη βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στους καλεσμένους σας.
Παντζάρι
Είναι κόκκινο και εορταστικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που τα χρειαζόμαστε με την… επίθεση ελευθέρων ριζών που μας περιμένουν στις γιορτές και ταιριάζει σε πολλά πιάτα. Εκτός από τη σαλάτα σας, μπορείτε να το ψιλοκόψετε και να το βάλετε στις σάλτσες σας, στα ντρέσινγκ, σε ριζότο ή ακόμη και να το προσθέσετε στο κέικ σας και να του δώσετε… ροζ χρώμα.
Κόκκινο λάχανο
Άλλο ένα λαχανικό με κατάλληλο χρώμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το κόκκινο λάχανο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Cκαι φυτικών ινών, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η σαλάτα είναι ένας τρόπος να το αξιοποιήσετε, αλλά αν θέλετε να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε με φέτες μήλου, μηλόξιδο, κρεμμύδι (που έχετε προηγουμένως τσιγαρίσει σε λάδι με γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο) και καστανή ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα, στην κατσαρόλα, με λίγο νερό.
Πατάτες με βότανα μπαχαρικά
Δώστε άλλη νοστιμιά στις πατάτες σας και προσθέστε τους έξτρα οφέλη και άρωμα, ψήνοντάς τες στο φούρνο με βότανα και μπαχαρικά, όπως ρίγανη, κουρκουμά, δεντρολίβανο, κρόκο Κοζάνης, τζίντζερ κ.ο.κ. Εκτός του ότι θα κάνουν μεγάλη διαφορά στη γεύση, το καθένα από αυτά έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό –όταν καταναλώνεται τακτικά- όπως π.χ. το δεντρολίβανο κάνει καλό στη μνήμη και την όραση, η ρίγανη έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, ο κουρκουμάς, αν και δεν προσθέτει σε γεύση, αλλά σε χρώμα, είναι αντιοξειδωτικός και βοηθά στην πρόληψη της άνοιας, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνει καλό στο στομάχι, ο κρόκος Κοζάνης τονώνει τον εγκέφαλο και δρα ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου κ.ο.κ.
Γουλί
Είναι γνωστό και ως γογγυλοκράμβη, θυμίζει ένα μεγαλύτερο ραπανάκι και αποτελεί έναν συνδυασμό λάχανου και ρέβας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, με μόλις 38 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ενώ μας παρέχει και κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να το τρίψετε και να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, αναμειγνύοντάς το με άλλα λαχανικά, αλλά μπορείτε και να το κόψετε σε φέτες και να τις ψήσετε στο φούρνο με ελαιόλαδο και αλάτι ή να τα φτιάξετε κάτι σαν κολοκυθοκεφτέδες, τρίβοντάς το, προσθέτοντάς του αβγό, αλεύρι, φρυγανιά τριμμένη και αλατοπίπερο και τηγανίζοντάς το.