Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

3 τρόποι για να απολαύσετε λαχανάκια Βρυξελλών φέτος τα Χριστούγεννα

1 min reading time

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι το απόλυτο εορταστικό συστατικό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, ειδικά για όσους ακολουθούν τη χορτοφαγία ή vegan διατροφή και σκοπεύουν να γεμίσουν τα πιάτα τους με φαντασία. Εμείς τα τιμάμε κάθε χρόνο και μάλιστα προηγούμενες χρονιές που μπορούσαμε να κάνουμε το τραπέζι σε οικογένεια και φίλους, έκλεβαν τις εντυπώσεις σε όσους ήθελαν να απεμπλακούν από τα κλασικά κρεατοφαγικά λιπαρά πιάτα των γιορτών.

Εκτός του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, παρέχοντας υποστήριξη στο ανοσοποιητικό και βοηθώντας τον οργανισμό να πολεμήσει τη φλεγμονή, έχουν ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, ξεπερνώντας μάλιστα τη συνιστώμενη ημερήσια δόση και στις δυο βιταμίνες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού! Ακόμη, μας παρέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και των κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα, μάλιστα με μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια (300γρ.) λαχανάκια Βρυξελλών καθημερινά παρουσίαζαν μικρότερη ζημιά στα κύτταρα από οξειδωτικό στρες κατά 28%.

Πέρα, όμως, από τη διατροφική τους αξία, η οποία είναι γνωστή, αποτελούν μια πολύ ξεχωριστή πρώτη ύλη, την οποία με τον Βασίλη έχουμε δοκιμάσει με πολλούς τρόπους, που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Μην τα ξεχάσετε, λοιπόν, στα επόμενα ψώνια σας και δείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε… αλλιώς.

Stir-fry φιστίκια Αιγίνης, ρόδι και μελάσα
Δοκιμάστε να συνδυάσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με φιστίκια Αιγίνης που θα δώσουν τραγανή υφή στο πιάτο, ρόδι για οξύτητα και μελάσα για γλυκύτητα, εμπλουτίζοντας τη διατροφική αξία του πιάτου με σίδηρο, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Ζεστάνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα προσθέστε τα φιστίκια Αιγίνης μέχρι να καβουρντιστούν και στη συνέχεια το ρόδι. Πασπαλίστε λίγο αλάτι και στο τέλος προσθέστε τη μελάσα.

Στον φούρνο με φυτικό τυρί
Βράστε πρώτα τα λαχανάκια σας για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό κι έπειτα σουρώστε τα. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέστε κρέμα καρύδας, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια προσθέστε τριμμένο φυτικό τυρί της αρεσκείας σας και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ωραία σάλτσα. Μην ξεχάσετε να αλατίσετε. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180-200 βαθμούς. Προσθέστε στη σάλτσα σας τριμμένη φρυγανιά, λίγο θυμάρι για άρωμα και φουντούκια. Βάλτε τα λαχανάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύστε τη σάλτσα. Πασπαλίστε λίγο ακόμη φυτικό τυρί από πάνω και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε το 10 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρετε.

Pad Thai
Πιάτο με ασιατικό άρωμα, πλούσιο σε προβιοτικά λόγω της σάλτσας σόγιας, που θα δώσει εξωτική χροιά στα Χριστούγεννά σας. Βράστε νουντλς ρυζιού σε μια κατσαρόλα, σουρώστε, ξεπλύνετε με κρύο νερό κι αφήστε τα. Βράστε για 8-10 λεπτά τα λαχανάκια σας. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας ή tamari με λίγο χυμό lime και ζάχαρη. Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι η wok. Προσθέστε σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγη πιπεριά τσίλι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σοτάρονταςγια δυο λεπτά. Έπειτα προσθέστε τα νουντλς και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τη σάλτσα σας και ανακατέψτε κι έπειτα πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος προσθέστε μερικά φιστίκια και σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7728983/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20414337/

Call Now Button