Κριτσίνια χωρίς γλουτένη
Το αλεύρι ταπιόκας δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά εμείς εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε τις ιδιότητες του: είναι υγιεινό, εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και παρέχει σε μικρές δόσεις κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Ψάχνοντας να δούμε πώς να το αξιοποιήσουμε, πειραματιστήκαμε πολλές φορές με επιτυχίες και αποτυχίες. Τα συγκεκριμένα μεσογειακά και πεντανόστιμα κριτσινία ήταν ένα πείραμα που πέτυχε, αφού μας βγήκαν απίστευτα τραγανά, χωρίς να είναι στεγνά, με γεύση που πλησίαζε αρκετά τα κριτσίνια του εμπορίου. Για να πειστείτε, δοκιμάστε τα και μόνοι σας!
Υλικά για μεσογειακά κριτσίνια χωρίς γλουτένη
2 κ.γ. ξηρή μαγιά μουλιασμένη σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό μέχρι να αφρίσει
1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ταπιόκας
1 κ.σ. αλεύρι λιναρόσπορου ή 1κ.σ. λιναρόσπορο μουλιασμένο σε 3κ.σ. χλιαρό νερό για περίπου 30 λεπτά
3/4 κ.γ. αλάτι
1κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
(Προαιρετικά: ½ κ.γ. κουρκουμά και ½ κ.γ. θυμάρι)
Προετοιμασία
Βάλτε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά σε 2κ.σ χλιαρό νερό μέχρι να αφρίσει. Στη συνέχεια προσθέστε το μουλιασμένο αλεύρι λιναρόσπορου και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Σε ένα άλλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι ταπιόκας και στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα με τη μαγιά και το λιναρόσπορο, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές (εδώ μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, τον κουρκουμά και το θυμάρι). Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ξύσετε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ και να τη συγκεντρώσετε όλη σε μια μάζα (προσοχή: η ζύμη σας δεν θα θυμίζει την κλασική ζύμη, αλλά θα είναι πολύ πιο υγρή). Με τη σπάτουλα ή ό,τι σας βολεύει, κάντε τη ζύμη σας μπάλα.
Καλύψτε το μπολ σας με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, που να κυμαίνεται προς το ζεστό.
Ανοίξτε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήστε μέσα ένα ταψί φούρνου με λαδόκολλα, την οποία θα έχετε προηγουμένως αλείψει ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Χωρίστε τη ζύμη σας σε 10 κομμάτια και με τα ήδη λαδωμένα χέρια σας, πλάστε τα σε μακρόστενα στικ, όπως τα κλασικά κριτσίνια. Έχετε υπόψη σας ότι δεν θα φουσκώσουν πολύ όταν μαγειρευτούν, γι’ αυτό πλάστε τα όσο παχουλά τα θέλετε.
Μεταφέρετέ τα στο ταψί, αλείψτε τα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ψήστε για 12 με 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tip
Το αλεύρι ταπιόκας δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και δεν προκαλεί αλλεργίες, ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως πυκνωτικό μέσο σε σούπες και σάλτσες. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού μανιόκα της Λατινικής Αμερικής και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.Στα κριτσινάκια σας μπορείτε να προσθέστε καρότο η ακόμα και σπανάκι!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.