Κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα, μελιτζάνα και μυρωδικά
Οι πιο αγαπημένες γεύσεις όλων είναι αυτές που συνδέονται με μια ανάμνηση, που ίσως κρύβουν άρωμα μαμάς και γιαγιάς, κυριακάτικου τραπεζιού, διακοπών, οικογένειας –κι αν ταυτόχρονα είναι vegan, υγιεινές, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το μικροβίωμα του εντέρου, ακόμη καλύτερα! Μέσα σε αυτές τις γεύσεις, σίγουρα το κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα, η γνωστή μανέστρα, πρωταγωνιστεί για εμένα, φέρνοντάς μου στο μυαλό τη μαμά και τη γιαγιά, αλλά κυρίως την αγάπη που έβαζαν πάντα στη μαγειρική τους, με καλύτερους «πελάτες» την οικογένειά τους, που πρώτος του στόχος ήταν να την ικανοποιήσουν.
Αυτό το νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο, το εμπλούτισα, σε μια προσπάθεια να κρατήσω μεν την ανάμνησή του, αλλά ταυτόχρονα να του χαρίσω έξτρα διατροφική αξία, με προβιοτικά ωφέλιμα για το έντερο από το tamari (ιαπωνική σάλτσα σόγιας), αντιοξειδωτικό κουρκουμά, αλλά και μελιτζάνες, πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυσικά αντιοξειδωτικά.
Εμείς έχουμε ξετρελαθεί με αυτόν τον συνδυασμό παραδοσιακού και εκσυγχρονισμένου, νόστιμου και υγιεινού. Περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις!
Υλικά
200γρ. κριθαράκι
2 μελιτζάνες
2 κ.σ. tamari
1 κρεμμύδι
1 φρέσκια ντομάτα
1 κ.γ. κουρκουμά
½ κ.γ. πιπέρι
½ κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. κάρυ
½ λίτρο βιολογικό ζωμό λαχανικών
λίγη μελάσα
Οδηγίες
Ξεκινήστε κόβοντας το κρεμμύδι και την μελιτζάνα σε μικρά κομμάτια και σοτάροντάς τα σε tamari σε ένα τηγάνι, μαζί με τον κουρκουμά, το πιπέρι, την πάπρικα και το κάρυ, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον βιολογικό ζωμό λαχανικών με νερό και λίγο αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το κριθαράκι. Στη συνέχεια, αφού πάρει βράση το κριθαράκι και οι μελιτζάνες σας (με τα υπόλοιπα υλικά) έχουν μαλακώσει αρκετά, τα βάζετε όλα μαζί στη γάστρα, τρίβετε φρέσκια ντομάτα, προσθέτετε λίγη μελάσα και ψήνετε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Μόλις πιει τα ζουμιά του, δοκιμάστε, προσαρμόστε αν χρειάζεται το αλάτι και απολαύστε, κατά προτίμηση μια οικογενειακή Κυριακή!
Tip
Το tamari είναι μια σάλτσα σόγιας που σε αντίθεση με την κλασική, δεν περιέχει σιτάρι άρα είναι ελεύθερη γλουτένης για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ως προϊόν ζύμωσης είναι ωφέλιμο για το μικροβίωμα και την υγεία του εντέρου και άρα του ανοσοποιητικού, ενώ αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών Β, αντιοξειδωτικών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. Δοκιμάστε το και βάλτε το στην καθημερινή σας διατροφή!