Πώς να κρατήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ασφαλή
Τι κοινό έχει μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η χορτοφαγία, η vegan διατροφή και η διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Τα φρούτα και τα λαχανικά! Οι τροφές αυτές μας έρχονται απλόχερα από τη φύση, είναι πλούσιες σε βιταμίνες αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα και τις χρειαζόμαστε καθημερινά στη διατροφή μας για εξασφάλιση της υγείας μας. Χρειάζεται, όμως, να γνωρίζετε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλής η κατανάλωσή τους. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με έδρα στον Πειραιά, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, σας δίνει τις απαραίτητες οδηγίες με βάση την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.
Κατά την αγορά
-Πηγαίνετε στην λαϊκή νωρίς για να μην αναγκαστείτε να ψωνίσετε φρούτα και λαχανικά που έμειναν έξω όλη την ημέρα.
-Προτιμήστε τις βιολογικές επιλογές και ζητήστε πιστοποίηση.
-Αγοράζετε πάντα φρέσκα κι όχι συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο έλεγχο στην επιλογή.
-Αποφύγετε φρούτα και λαχανικά ταλαιπωρημένα, με κοψίματα, μαυρίλες κ.ο.κ. όσο πιο φθηνά κι αν είναι.
-Αγοράστε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα κι όχι παραπάνω.
-Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κατά την αποθήκευση
-Φροντίστε να αποθηκεύσετε αμέσως ό,τι χρειάζεται ψυγείο.
-Ενημερωθείτε σωστά για το τι χρειάζεται ψυγείο και τι όχι. Οι μπανάνες και οι πατάτες, για παράδειγμα, δεν χρειάζονται ψυγείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η αποθήκευση στο ψυγείο μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκειά τους, όπως συμβαίνει με τα μήλα και τα αγγούρια ή να αποτρέψει τη φθορά τους, όπως με τα μούρα και τα μανιτάρια.
-Τα φρέσκα λαχανικά που έχετε καθαρίσει και κόψει πρέπει να αποθηκευτούν μέσα στις δύο επόμενες ώρες.
-Πετάξτε ό,τι φρούτο και λαχανικό έχετε κόψει που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δυο ώρες.
-Πετάξτε τα μαγειρεμένα λαχανικά έπειτα από 3 ή 4 ημέρες.
Προετοιμασία
-Πλύνετε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με κρύο νερό βρύσης ακριβώς πριν τα καταναλώσετε.
-Πλύνετε και αυτά που έχουν φλούδα, ακόμη κι αν τα ξεφλουδίσετε, για να εμποδίσετε τη βρομιά και τα βακτήρια να μεταφερθούν από το μαχαίρι στο φρούτο ή το λαχανικό σας.
-Για να τα πλύνετε, βάλτε τα κάτω από το νερό της βρύσης και τρίψτε τα απαλά με τα χέρια, χωρίς σαπούνι ή απορρυπαντικό. Τα πιο σκληρά φρούτα και λαχανικά, όπως το αγγούρι, το πεπόνι κ.ο.κ. μπορείτε να τα πλύνετε και με ένα καθαρό βουρτσάκι που θα έχετε γι’ αυτό το σκοπό.
-Αν κάποιο σημείο παρουσιάζει μαυρίλα, κόψτε το και πετάξτε όλα τα μαραμένα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού.
-Στεγνώστε τα φρούτα και λαχανικά σας με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.
-Χρησιμοποιήστε δυο ξεχωριστά ξύλα κοπής για να αποφύγετε τον κίνδυνο επιμόλυνσης και χρησιμοποιήστε διαφορετικό για το κρέας ή το κοτόπουλο και άλλο για τα φρούτα και τα λαχανικά. Φροντίστε, μόνο, να σημαδέψετε ποιο είναι ποιο.
-Μαγειρέψτε τα φύτρα όπως το άλφα άλφα, το φύτρο φασολιού κ.ο.κ. για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.