Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κουνουπίδι με μπαχαρικά και σάλτσα ταχινιού

Πόσες φορές έχετε απορρίψει το κουνουπίδι από την καθημερινότητά σας, είτε γιατί μυρίζει περίεργα, είτε γιατί δεν ξέρετε πώς να το καταναλώσετε, είτε γιατί αποτελεί… παιδικό τραύμα; Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι να το απολαύσετε, με πιο συνηθισμένο τα steaks κουνουπιδιού που έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, έχω να σας προτείνω κάτι πολύ διαφορετικό, που δοκίμασα σε ένα εστιατόριο και εμπνεύστηκα γιατί με ενθουσίασε.

Πρώτα, όμως, να πούμε ότι το κουνουπίδι, ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την πεπτική υγεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προάγουν την υγεία των κυττάρων και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η προσθήκη μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς, το κύμινο και η πάπρικα προσφέρει όχι μόνο υπέροχες γεύσεις αλλά και επιπλέον οφέλη για την υγεία, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τέλος, η σάλτσα ταχίνι, παρέχει μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ασβεστίου και καλών λιπαρών, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών και την καρδιοαγγειακή υγεία.

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι (κομμένο σε μικρές μπουκίτσες)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές της σούπας νερό (αν χρειάζεται, για να αραιώσει η σάλτσα)
Φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κουνουπίδι και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του κουνουπιδιού –προσέξτε μην το διαλύσετε!

Απλώστε το κουνουπίδι στο ταψί και ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν τα κομμάτια.

Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και προσθέστε 1-2 κουταλιές νερό για να πετύχετε την επιθυμητή υφή της σάλτσας. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Μόλις το κουνουπίδι είναι έτοιμο και έχει ροδίσει, βγάλτε το από τον φούρνο και ρίξτε την κρέμα ταχινιού από πάνω. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο, αν θέλετε, και σερβίρετε.

Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά νόστιμη και αρωματική, ενώ το ταχίνι προσφέρει μια κρεμώδη υφή που ισορροπεί τέλεια με το κουνουπίδι! Μπορείτε να τη σερβίρετε ως κύριο πιάτο ή συνοδευτικό για ρύζι ή σαλάτες.

Call Now Button