Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κοτόπουλο και ουρολοιμώξεις: πώς σχετίζονται

Τη σαλμονέλα τη γνωρίζουμε όλοι –ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Μόλις, όμως, 1 στους 4 ανθρώπους έχει ακούσει το καμπυλοβακτήριο, παρ΄όλο που και τα δύο σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά γαστρεντερικών λοιμώξεων. Ένα ακόμη μικρόβιο, ωστόσο, το εξω-εντερικό παθογόνο Escherichia coli (ExPEC) είναι ακόμη λιγότερο γνωστό, αλλά προκαλεί εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Το μικρόβιο αυτό δρα έξω από το έντερο και προκαλεί λοίμωξη, σχετίζεται με ουρολοιμώξεις, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι τα πουλερικά αποτελούν μια βασική πηγή ουρολοιμώξεων σε ανθρώπους. Αυτό βασίζεται όχι μόνο σε έρευνες που δείχνουν ότι λοιμώξεις στο αίμα, στον εγκέφαλο και στο ουροποιητικό σε ποντίκια μπορεί να προκληθούν από αυτά τα είδη E.Coli από κατανάλωση κοτόπουλου και αυγών, αλλά και από μελέτες σε γυναίκες με ουρολοιμώξεις που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Με παρόμοιο τρόπο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που τρώνε κοτόπουλο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ουρολοιμώξεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου πουλερικά. Το χοιρινό, επίσης, αλλά όχι το μοσχάρι, παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο.

Σχετικά με το μοσχαρίσιο κρέας και το εξω-εντερικό παθογόνο Escherichia coli υπάρχουν λιγοστοί συσχετισμοί. Με το κοτόπουλο, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού 90% των σφαγείων πουλερικών «κρύβουν» E. Coli, με περίπου 1 στα 5 δείγματα που αναλύθηκαν να έχει την πιθανότητα να προκαλέσει ουρολοίμωξη. Με τα αυγά η συχνότητα μειώνεται, αφού βρέθηκε ότι 1 στα 20 αυγά μπορεί να έχει τέτοιου είδους επικινδυνότητα.

Οι ερευνητές, μάλιστα, είναι τόσο σίγουροι ότι το κοτόπουλο είναι η πρωταρχική πηγή του μικροβίου, που όταν βρίσκουν το ίδιο στέλεχος σε κάποιον χορτοφάγο, το μεταφράζουν ως μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή σε κάποιο λάθος σε αναφορά κατανάλωσης κοτόπουλου (μπορεί κάποιος να καταναλώνει κοτόπουλο και να μην το αναφέρει), παρά σε κάποιο στέλεχος που να προήλθε από άλλη πηγή πέραν του κοτόπουλου. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά την αγορά κοτόπουλου, που σημαίνει ότι τα βακτήρια μεταφέρονται ακόμη και σε άλλους αγοραστές που θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο καλάθι.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσα μικρόβια ExPEC μπορεί να οφείλονται σε επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο, εφόσον υπάρξει αποικία σε κάποιον καταναλωτή πουλερικών. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 56 δημόσιες τουαλέτες σε 33 εγκαταστάσεις, για να μπορέσουν να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρχαν πολλές αποδείξεις για E.coli γενικότερα, αλλά πιο ειδικά σε τουαλέτες σε δημόσια πάρκα και σε fast-food εστιατόρια κι ακόμη περισσότερα σε βενζινάδικα, ενώ οι γυναικείες τουαλέτες ήταν χειρότερες από τις αντρικές.

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να πει κανείς τι αναλογία των ουρολοιμώξεων κάθε χρόνο οφείλεται στην κατανάλωση κοτόπουλου, καθώς υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της ασυμπτωματικής αποικίας του εντέρου με ExPEC και την ανάπτυξη μιας λοίμωξης. Μπορεί κάποιος να καταναλώσει μολυσμένο κοτόπουλο σήμερα και τα βακτήρια ExPEC που προκαλούν ουρολοίμωξη να μείνουν στο παχύ έντερο για μήνες προτού φτάσουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολύ σημαντικά στοιχεία ότι τα πουλερικά μπορεί να αποτελούν σημαντικό παράγοντα έκθεσης του ανθρώπου στο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά E.coli που προκαλεί ουρολοιμώξεις, δίνοντάς μας άλλον ένα λόγο να τα μειώσουμε στη διατροφή μας ή και να τα αποφεύγουμε ολοκληρωτικά.

Πηγή
https://nutritionfacts.org/2022/11/03/the-link-between-chicken-consumption-and-urinary-tract-infections/

 

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button