Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κόκκινο κρέας και κίνδυνοι: νέα δεδομένα

Οι έρευνες για το κόκκινο κρέας δεν σταματούν να δείχνουν κινδύνους για την υγεία και το ανοσοποιητικό. Παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότεροι δεν παίρνουν την απόφαση να το ελαχιστοποιήσουν ή και να το αφαιρέσουν από τη διατροφή τους, καθώς αποτελεί μια καθιερωμένη διατροφική απόλαυση και συνήθεια, με την οποία έχουμε μεγαλώσει. Πού μας οδηγεί, όμως, τελικά αυτή η συνήθεια;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal BMJ, οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι αυξάνουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος σε βάθος 8 χρόνων παρουσιάζουν υψηλότερο δείκτη κινδύνου για τα επόμενα 8 χρόνια σε σχέση με αυτούς που η κατανάλωσή του παρέμενε ίδια. Από την άλλη, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η αντικατάστασή του με πιο υγιεινές εναλλακτικές μείωσε τον κίνδυνο.

Στην εν λόγω έρευνα, ο καθηγητής Yan Zheng στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης στην Κίνα, που είναι και ο πρώτος επικεφαλής της μελέτης, και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν δεδομένα που ήταν διαθέσιμα από την μελέτη Nurses’ Health και την follow-up μελέτη Health Professionals. Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 53.553 γυναίκες και 27.916 άντρες που είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή της έρευνας.

Η ομάδα εξέτασε το κατά πόσο οι αλλαγές στην πρόσληψη κόκκινου κρέατος το διάστημα 1984 με 1994 συνδέθηκε με τον κίνδυνο θνητότητας τα επόμενα 8 χρόνια, καλύπτοντας τα έτη 1994 μέχρι 2002. Εξέτασαν επίσης αν οι αλλαγές στην κατανάλωση κρέατος μεταξύ 1994 και 2002 πρόβλεψαν τον κίνδυνο θνητότητας μεταξύ 2002 και 2010.

Ο καθηγητής Zheng και η ομάδα του βρήκαν ότι όσοι αύξησαν τη συνολική ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά κατά μισή μερίδα ή παραπάνω παρουσίαζαν 13% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η αύξηση του μη επεξεργασμένου κρέατος στην ίδια ποσότητα καθημερινά οδήγησε σε 9% αύξηση του κινδύνου θνητότητας από διάφορες αιτίες.

Από την άλλη, η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών, ψαριού, πουλερικών χωρίς την πέτσα, γαλακτοκομικών, αυγών, ολικής άλεσης και λαχανικών σε βάθος 8 χρόνων μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 8 χρόνια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτοί οι συσχετισμοί συνεχίζουν να είναι στατιστικά σημαντικοί και μετά την προσαρμογή σε ηλικία, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, πρόσληψη αλκοόλ και διαιτητικά πρότυπα.

Σύμφωνα, μάλιστα με τους ερευνητές, για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας μας, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή που δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου;
Παρ’ όλο που η μελέτη ήταν παρατήρησης, οι ερευνητές έδωσαν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τη διασύνδεση κόκκινου κρέατος και κινδύνου θανάτου. Τα κορεσμένα λιπαρά, η χοληστερόλη, ο αιμικός σίδηρος και τα συντηρητικά είναι μερικές μόνο από τις ουσίες του κόκκινου κρέατος που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιομεταβολική υγεία.

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες επίσης πυροδοτεί την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών, ενώ το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης που αποτελεί υποπροϊόν της πέψης που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, είναι επίσης προϊόν του μικροβιώματος του εντέρου μας, ως απάντηση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Να σημειώσω ότι και άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου αλλά και το Αλτσχάιμερ είναι επίσης μερικές από τις παθήσεις που οι έρευνες συνδέουν με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, γι’ αυτό προσπαθήστε να το μειώσετε και τελικά να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, χτίζοντας ένα πιο υγιές μέλλον.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button