Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κλιματική ή διατροφική αλλαγή;

1 min reading time

Έχουμε πλέον καταλάβει όλοι πόσο έντονη είναι η κλιματική αλλαγή και πόσο μας επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα με πολλαπλούς τρόπους, με έντονα καιρικά φαινόμενα, καταστροφές και καταστάσεις που δεν μας ήταν τόσο γνώριμες και συχνές στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι άμεσα συνυφασμένη με τις επιλογές μας σε ένα μεγάλο βαθμό και η διατροφή μας παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους.

Δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις (η πρώτη The 2023 state of the climate report: Entering uncharted territory και η δεύτερη από το Lancet Countdown), μάλιστα, μας δίνουν μια ισχυρή προειδοποίηση ότι οι δείκτες της πλανητικής υγείας είναι πολύ εκτός, κάτι που σημαίνει ότι το «σπίτι» μας καταρρέει. Και οι δύο αναφέρονται στην αυξανόμενη και συχνή επίδραση καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες, θύελλες και πυρκαγιές, ενώ στη φετινή ανάλυση του Lancet Countdown δίνεται έμφαση στους κινδύνους για την υγεία.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν;

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και η απομάκρυνση από την κτηνοτροφία επισημαίνονται ως βασικά σημεία για την αποτροπή της καταστροφής. Η έκθεση του Lancet υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι το σημερινό διατροφικό σύστημα δεν είναι κατάλληλο για την προστασία του πλανήτη, με 735 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους (42%) να μην μπορούν να καλύψουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Ταυτόχρονα, 12,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται σε διατροφικούς παράγοντες κινδύνου, δηλαδή στην ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και σπόρων και στην υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Επιπλέον, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συμβάλλει στο 57% των εκπομπώναερίων, ενώ είναι υπεύθυνη για το 16% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, που αγγίζουν τα 1,9 εκατομμύρια. Οι χώρες με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI) παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή -2,4 φορές υψηλότερο από το ποσοστό στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Η ομάδα των χωρών με πολύ υψηλό δείκτη HDI είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 6,7 φορές υψηλότερο από το μέσο όρο θνησιμότητας για τις χώρες των άλλων ομάδων του δείκτη HDI. Η κτηνοτροφία είναι, επίσης, ένας από τους κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγής των χρήσεων γης και ρύπανσης του νερού, του εδάφους και του αέρα. Έτσι, οι συστάσεις διατυπώνονται με σαφήνεια και απαιτούν τη μετάβαση όλων μας σε μια «διατροφή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προσανατολισμένη σε φυτικές τροφές». Με λιγότερο από μια δεκαετία περιθώριο για να κάνουμε τη διαφορά, φαίνεται να μην έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας.

Το Veganize January, η 21 ημερών πρόκληση που θα βρείτε στην 1η Οργανωμένη Ψηφιακή Κοινότητα για την Υγεία εδώ, θα σας βοηθήσει να κάνετε το πρώτο σας βήμα προς μια πιο πράσινη και βιώσιμη διατροφή που θα κάνει καλό στην υγείας σας και στον πλανήτη, ανοίγοντάς σας νέους δρόμους, γεύσεις και φιλοσοφία γύρω απόι αυτό που βάζετε στο πιάτο σας.

Πηγή
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-nutrition-news-november-2023-15443a45e208

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37977174/

Call Now Button