Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κλιματική αλλαγή: προλαβαίνουμε να τη σταματήσουμε;

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου το χιόνι πλέον στην Αθήνα, είναι κάτι που αναμένουμε ετησίως. Η σύντομη απάντηση, λοιπόν, για το αν είναι πολύ αργά να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι ναι, σύμφωνα με άρθρο του Associated Press. Υπάρχει, όμως, ακόμη περιθώριο να προλάβουμε τις επιδράσεις της, καθώς κάθε έξτρα βαθμός στην υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Αναφορά του 2021 από κορυφαίους επιστήμονες σε σχέση με το κλίμα παρείχε νέα ανάλυση της ευκαιρίας που έχει ο πλανήτης να βάλει ένα όριο στους 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή μέχρι τις ερχόμενες δεκαετίες και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για την ευημερία και την προστασία του πλανήτη –Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί κάτω από το επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίων σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ή 1,5 για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να παραμείνουμε μέσα στο όριο, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στο ότι απαιτούνται άμεσες και ραγδαίες μειώσεις μεγάλης κλίμακας στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ πιθανό, ενώ ο στόχος να παραμείνουμε στο όριο μοιάζει με… ασθενή σε μηχάνημα υποστήριξης.

Χωρίς δραματικές αλλαγές και δράση ως προς τη μείωση των εκπομπών, η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά ανόδου 2,5 με 4,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κι αν αυτό σας φαίνεται μακρινό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πράγμα θα αρχίσει να σοβαρεύει πολύ νωρίτερα. Μόλις φτάσουμε στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, θα υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερες περίοδοι με ζέστη και μικρότερες περίοδοι με κρύο. Κι όταν φτάσουμε τους 2 βαθμούς, θα πρέπει να διαχειριστούμε πολύ σημαντικά θέματα αντοχής όσον αφορά τις καλλιέργειες και την υγεία.

Δεν έχει χαθεί, όμως, ακόμη η ελπίδα, όπως αναφέρουν.

Την περίοδο της δημοσίευσης της αναφοράς, η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College of London, δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου παραμένει πιθανή, αν το δούμε από επιστημονική σκοπιά. Η ίδια σημειώνει πως αν μειώσουμε παγκοσμίως τις εκπομπές στο «καθαρό μηδέν» (δηλαδή να μην προσθέτουμε νέες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, αλλά να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα εκπομπών που παράγεται με την ποσότητα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα) μέχρι το 2040, υπάρχει ακόμη πιθανότητα να πιάσουμε τον 1,5 βαθμό.

Αν όλες οι εκπομπές αερίων του ανθρώπου που παγιδεύουν τη θερμότητα σταματούσαν σήμερα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα συνέχιζε να αυξάνεται για μερικές δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια θα σταθεροποιούνταν, σύμφωνα με τους κλιματολόγους. Αν οι άνθρωποι δεν παράγουν πρόσθετα αέρια που οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη, οι φυσικές διεργασίες θα ξεκινούσαν να απομακρύνουν την περίσσια διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία θα ξεκινούσε σταδιακά να πέφτει.

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της καθυστέρησης να λάβουμε μέτρα και της θερμοκρασίας και στη συνέχεια μεταξύ θερμοκρασίας και κινδύνου σοβαρών επιπτώσεων, όπως αναφέρει ο senior ερευνητής, Ajay Gambhir, του Grantham Institute for Climate Change and the Environment στο Imperial College of London. Δυστυχώς βλέπουμε ήδη αυτές τις συνέπειες, είτε πρόκειται για έντονο καύσωνα, φωτιές, καταστροφές σοδιών, αποχρωματισμό κοραλλιογενών υφάλων κ.ο.κ.

Όσο, λοιπόν, καθυστερούμε στη μείωση των εκπομπών, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η θερμοκρασία και οι συνέπειες πλέον θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και ανυπόφορες.

Μια διατροφή κατά βάση φυτοφαγική είναι μια σημαντική στροφή που μπορείτε να κάνετε για την προστασία του κλίματος, του πλανήτη, των ζώων και της υγείας σας, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόντα ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένα προϊόντα και επιλέγοντας φυτικές τροφές από ντόπιους παραγωγούς. Ας ξεκινήσουμε από το πιάτο μας!

Πηγή
https://apnews.com/article/science-climate-and-environment-7190588fe4c05ed5f044ec6aa31d2f64

 

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button