Κερσετίνη: από ποιες τροφές θα τη λάβετε
Ίσως να μην είναι γνωστή στους περισσότερους, όπως άλλα φλαβονοειδή. Παρ’ όλ’ αυτά, η κερσετίνη είναι ένα βιολογικώς πολύ δραστικό φλαβονοειδές, στο οποίο πολλά φρούτα και λαχανικά οφείλουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους, όσον αφορά την καλύτερη υγεία και το πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Ο αντιοξειδωτικός της ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Ο λόγος είναι ότι πολλοί παράγοντες οδηγούν σήμερα στη φθορά των κυττάρων στον οργανισμό μας, από την κατανάλωση αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφών, μέχρι τα καθαριστικά του σπιτιού και το καυσαέριο και τα αντιοξειδωτικά μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στην οξείδωση και σε κυτταρικές βλάβες. Αν δεν καταναλώσουμε αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής μας και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες, που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.
Μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες με μια αντιοξειδωτική διατροφή που προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και προστατεύει τα όργανα. Πολλές, μάλιστα, είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η κερσετίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με πολλά οφέλη. Δείτε από ποιες τροφές μπορείτε να τη λαμβάνετε καθημερινά.
Κάππαρη: Εκτός του ότι προσθέτει έξτρα γεύση σε άρωμα στη σαλάτα και το φαγητό, η κάππαρη είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, παρά το μικρό της μέγεθος. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και περιέχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, χαρίζοντάς μας περίπου 180mg αυτής σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.
Κόκκινο κρεμμύδι: Το κόκκινο κρεμμύδι αποτελεί μια σημαντική πηγή κερσετίνης, παρέχοντάς μας σχεδόν 20mg, είτε τα προτιμάμε ωμά είτε μαγειρεμένα. Η συστηματική κατανάλωση μπορεί να προλάβει δυσλειτουργίες στην καρδιά, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και να προλάβει τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Προσέξτε, μόνο, μην υπερβάλλετε στην κατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν οξύτητα και καούρα στο στήθος.
Μήλο: Ένας λόγος που τα μήλα κάνουν τον γιατρό πέρα είναι γιατί μας παρέχουν 19mg κερσετίνης, σε ποσότητα ενός μήλου. Προτιμήστε το βιολογικό, πλύντε το καλά και καταναλώστε το είστε σκέτο, είτε σε smoothies με τη φλούδα.
Γκότζι μπέρι: Πολλοί τα καταναλώνουν σωρηδόν για τη βιταμίνη Α και τον σίδηρό τους, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνουν και κερσετίνη σε ποσότητα περίπου 14mg ανά μερίδα.
Σπαράγγια: Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μια μερίδα μαγειρεμένα σπαράγγια είναι ιδανική για να λάβετε την απαραίτητη ποσότητα κερσετίνης. Προσθέστε μαγειρεμένα σπαράγγια τόσο στη διατροφή σας, όσο και στων παιδιών σας.
Κράνμπερι: Από 100 γραμμάρια κράνμπερι μπορείτε να λάβετε 15mg κερσετίνης, προτιμώντας τα φρέσκα.
Μούρα: Όλα τα είδη μούρων, από τις φράουλες μέχρι τα μύρτιλα και τα σμέουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ταιριάζουν ιδανικά με γιαούρτι, με τα δημητριακά σας, στα smoothies, όταν δεν τα καταναλώνετε σκέτα και είναι πλούσια σε κερσετίνη και βιταμίνες.
Λαχανίδα: Μια υπερτροφή που έχει κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια και αποδίδει μόλις 36 θερμίδες, αλλά πλήθος φυτικών ινών, βιταμίνης Α, Ε, C, μαγνησίου και φυσικά κερσετίνης, μεταξύ άλλων. Η λαχανίδα σε ποσότητα ενός φλιτζανιού κάνει καλό στη δυσπεψία και αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης στομαχικών προβλημάτων, ενώ η ποσότητα κερσετίνης πλησιάζει τα 8mg.
Μπάμιες: Οι μαγειρεμένες μπάμιες αποτελούν έναν ασφαλή και καλό τρόπο να πάρετε μέχρι και 21mg του σημαντικού αυτού φλαβονοειδούς. Αν δεν σας αρέσει η λαδερή, κοκκινιστή εκδοχή τους, δοκιμάστε να ψήσετε μπάμιες στη λαδόκολλα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, να τη συνδυάσετε με άλλα λαχανικά, να τη βάλετε στη σαλάτα σας.
Σπανάκι: Η κατανάλωση σπανακιού καθημερινά προστατεύει το εσωτερικό του στομάχου και μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας έλκους, ενώ απομακρύνει τις τοξίνες και από το έντερο. Σε αυτά προσθέστε και τα 4,86mg κερσετίνης σε ένα φλιτζάνι σπανάκι σοταρισμένο και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να το έχετε στη διατροφή σας.
Κόκκινο σταφύλι: Είναι γνωστό ότι το κόκκινο σταφύλι μπορεί να μας χαρίσει σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή. Περιέχει επίσης ποσότητες βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, καροτένια, πυριδοξίνη και περίπου 3,5mg κερσετίνης.
Αρώνια: Η αρώνια είναι ένα μούρο πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Από μια μερίδα λαμβάνουμε 19mg κερσετίνης και αυξάνουμε την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού μας κατά πολύ.
Μαύρα δαμάσκηνα: Μας παρέχουν 12,5mg κερσετίνης, είναι χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Πιπεριές: Η περιεκτικότητα σε κερσετίνη ποικίλλει στις πιπεριές, με τις κόκκινες να περιέχουν περισσότερη ποσότητα. Και οι υπόλοιπες, όμως, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι πορτοκαλί περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.