Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Καρκίνος του Μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν την προστασία της διατροφής

1 min reading time

Διανύοντας τον Οκτώβριο, τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που οδηγεί και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, σίγουρα νιώθουμε πιο θωρακισμένες σε σχέση με μία ή δύο δεκαετίες πριν, με τις περισσότερες γυναίκες να ενημερώνονται και να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Δυστυχώς, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το κομμάτι της διατροφής μένει εκτός για πολλές γυναίκες που φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ή καθόλου για το οφέλη της σε σχέση με τον συγκεκριμένο καρκίνο, αλλά και γενικά.

Ως Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, έχω συναντήσει πολλά περιστατικά καρκίνου του μαστού που αναζήτησαν και στη διατροφή την θεραπεία, όπως και ορισμένες περιπτώσεις με ιστορικό στην οικογένεια που θέλησαν να εστιάσουν στην πρόληψη. Αναρωτιέμαι, όμως, για αυτά τα περιστατικά, πόσα ακόμη υπάρχουν εκεί έξω που δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, σε ένα είδος καρκίνου που αυξάνεται σημαντικά στα χρόνια της εμμηνόπαυσης.

Τι δείχνει νέα έρευνα για την ενημέρωση των γυναικών
Τα νέα δεν είναι και τόσο καλά, όσον αφορά την ενημέρωση των γυναικών, αφού δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει την προστατευτική δράση που μπορεί να έχει η διατροφή στον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, μόλις το 28% των γυναικών στις ΗΠΑ γνωρίζει ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Morning Consult survey από τη Physicians Committee for Responsible Medicine.

Τα ευρήματα δείχνουν ελάχιστη αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχεδόν δύο δεκαετίες για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γυναίκες για να αποτρέψουν τον καρκίνο του μαστού. Σε τηλεφωνική έρευνα του 1995 σε 510 γυναίκες, το 23% ανέφερε διατροφικούς παράγοντες (μείωση της πρόσληψης λίπους ή κρέατος ή αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, φρούτων, φυτικών ινών ή χορτοφαγικών γευμάτων) ως τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στη νέα δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.017 γυναίκες που ερωτήθηκαν από τις 25 Ιουλίου 2024 έως τις 28 Ιουλίου 2024. Όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το ποια συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, το 23% ανέφερε τα λαχανικά και το 16% τα φρούτα. Μόνο το 17% γνώριζε ότι τα προϊόντα σόγιας μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ μόλις το 24% δήλωσε πως γνωρίζει ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σχεδόν το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορεί να προληφθεί θεωρητικά μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής, ενώ όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με την ιατρική τρόπου ζωής, βλέπουμε ότι το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, της τάξης του 80-90%. Οι μελέτες που δείχνουν ότι η διατροφή με βάση τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις φυτικές τροφές μπορεί να είναι προληπτική για τον καρκίνο του μαστού είναι αρκετές και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Έρευνα που διεξήχθη το 2010, για παράδειγμα, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση λαχανικών σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ότι συγκεκριμένα λαχανικά έχουν ισχυρή δράση. Επιπλέον, μια φυτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες που ακολουθούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν τον μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο υγιεινές τροφές ή ζωικά προϊόντα.

Στην αντίπερα όχθη, όσες γυναίκες ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας αύξησαν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ενώ γενικότερα η μη προσεγμένη διατροφή με πολλές επεξεργασμένες και ζωικές τροφές  έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μια μετα-ανάλυση 15 διαφορετικών μελετών του 2018 έδειξε ότι όσες είχαν την υψηλότερη (έναντι της χαμηλότερης) κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ακόμη, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 1/4 έως 1/3 φλιτζανιού αγελαδινό γάλα την ημέρα είχαν 30% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ένα φλιτζάνι την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 50%, ενώ 2 έως 3 φλιτζάνια συνδέονταν με 80% αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν το υπερβολικό βάρος και την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων. Περίπου τα ¾  (72%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει ποτέ πληροφορίες ή εκπαίδευση σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του μαστού από επαγγελματία υγείας.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, λοιπόν, πέρα από τον ετήσιο έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπέρηχο, να υπάρξουν καμπάνιες και για τον ρόλο της διατροφής, που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, τόσο στον συγκεκριμένο καρκίνο, όσο και γενικότερα στη συνολική υγεία και ευεξία, συστήνοντας τροφές ολικής άλεσης, μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρες τροφές, περιορισμό του αλκοόλ και διατήρηση υγιούς βάρους.

Πηγή

https://www.pcrm.org/news/blog/breast-cancer-awareness-month-begins-survey-shows-vast-majority-women-unaware-protective

Call Now Button