Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα

Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί με άλλα καλούδια του σαρακοστιανού τραπεζιού, όπως ντολμαδάκια, φασολάδα, λαγάνα, αλλά και ταραμοσαλάτα με ρεβίθια, ξεχωριστή θέση έχει και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που μας έχει ξετρελάνει οικογενειακώς τα τελευταία χρόνια.
Η μελιτζάνα, βασικό υλικό της συνταγής, εκτός από την ιδιαίτερη νοστιμιά της, είναι και πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ το ελαιόλαδο προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία όπως γνωρίζουμε όλοι καλά είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Υπέροχη ένταση δίνει φυσικά το σκόρδο που ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία κι έχει αντιμικροβιακή δράση, αλλά και το ταχίνι, αν προστεθεί, προσφέρει επιπλέον πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και ασβέστιο, ανεβάζοντας τη διατροφική αξία. Η καπνιστή πάπρικα και ο μαϊντανός δίνουν έξτρα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες στο πιάτο και το ρόδι ή τα καρύδια που χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα, ενισχύουν τη γεύση και προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά και φυτικές ίνες. Το αποτέλεσμα έχει υπέροχη καπνιστή γεύση και ταιριάζει ιδανικά με τη λαγάνα, για όσους θέλετε να βάλετε κάτι διαφορετικό στο τραπέζι σας, που μπορεί να σας ακολουθήσει και στη νηστεία ή vegan διατροφή μετέπειτα.
Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
Χυμός από 1 λεμόνι
1-2 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
1 κ.σ. ξίδι
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1-2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. ρόδι ή καρύδια (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Τρυπήστε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και ψήστε τις ολόκληρες είτε σε δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι για έντονο καπνιστό άρωμα (γυρίζοντάς τις κάθε τόσο), είτε στον φούρνο στους 200°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και η φλούδα τους να καεί ελαφρώς. Αν έχετε γκριλ ή BBQ, μπορείτε να τις ψήσετε απευθείας πάνω στα κάρβουνα για πιο αυθεντική γεύση.
Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν λίγο, αφαιρέστε τη φλούδα και κρατήστε μόνο τη μαλακή σάρκα. Βάλτε τη σε ένα μπολ και λιώστε τη με ένα πιρούνι για πιο rustik υφή ή στο μούλτι για πιο λεία.
Προσθέστε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ταχίνι (τολμήστε το!), αλάτι, πιπέρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.
Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρόδι ή καρύδια και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Συνοδεύστε με λαγάνα, κριτσίνια ή ψητά λαχανικά και απολαύστε!