Ιδέες για απολαυστικά νηστίσιμα γεύματα την Μεγάλη Εβδομάδα
Σε μικρή ηλικία, η γιαγιά μου τηρούσε ευλαβικά τη νηστεία της Σαρακοστής και την Μεγάλη Εβδομάδα μας σέρβιρε πάντα νερόβραστα ρεβίθια, φασόλια, ψωμί με ελιές, ξηρούς καρπούς, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της νηστίσιμης περιόδου. Σε εκείνη την ηλικία δεν μου άρεσε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά αγαπούσα τόσο τη γιαγιά μου, που αυτό το «μαρτύριο» της νηστείας όπως το ονόμαζα, μου φαινόταν πιο γλυκό. Λίγες δεκάδες χρόνια μετά, η νηστεία έγινε μόνιμη κατάσταση στη ζωή μου, αφού ακολουθώ τη vegan φιλοσοφία τόσο σε προσωπικό, όσο και ως διαιτολόγος- διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, όπου έκανα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία. Έπαιξε άραγε και η γιαγιά μου έναν ρόλο σε αυτό; Ίσως. Το σίγουρο είναι πάντως πως πλέον απολαμβάνω στο έπακρο αυτή τη διατροφή, δεν μου λείπει τίποτα και θα χαιρόμουν να την απολαμβάνατε κι εσείς. Γι’ αυτό και σας προτείνω τις παρακάτω ιδέες για την Μεγάλη Εβδομάδα, για να νηστέψετε ισορροπημένα και γευστικά και ίσως να αναλογιστείτε το ταξίδι στον κόσμο της φυτοφαγίας σε μια πιο σταθερή βάση.
Σούπα με λαχανικά και σπιτικά κρουτόν
Οι βελουτέ σούπες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και μια καλή ευκαιρία να συνδυάσω πολλά διαφορετικά λαχανικά σε ένα πιάτο, αξιοποιώντας τη συνέργεια των τροφών. Τα βασικά μου υλικά είναι πάντα σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, καρότο, γλυκοπατάτα κι από εκεί και πέρα προσθέτω ό,τι υπάρχει στην κουζίνα, όπως μπρόκολο, σπανάκι, κολοκύθα, ντομάτα κ.ο.κ. Ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι είναι must κι αν θέλω πιο πικάντικη αίσθηση, προσθέτω τζίντζερ ή μπούκοβο, αναλόγως τις διαθέσεις. Για τα κρουτόν, ψήνω στο φούρνο σε λαδόκολλα, ψωμάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια, το οποίο έχω περιχύσει με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου και αλάτι. Σε μερικά λεπτά είναι έτοιμο και δίνει έξτρα τραγανή υφή στη σούπα.
Τορτίγια με χούμους, καρότο, αβοκάντο και ντομάτα
Και πάλι, τα υλικά είναι ενδεικτικά, καθώς εσείς μπορεί να μην έχετε χούμους, να προτιμάτε γουακαμόλε, πέστο ή να θέλετε να φτιάξετε κάποια δική σας σάλτσα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα η τορτίγια σας να είναι ολικής άλεσης και να μην παραλείψετε το αβοκάντο, για καλά λιπαρά και απολαυστική υφή στη γέμιση της τορτίγιας σας. Συνδυάστε με πράσινη σαλάτα.
Σαλάτα με μελάσα και ξηρούς καρπούς
Οι περισσότεροι θεωρούν τις πράσινες σαλάτες βαρετές και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν δίκιο, αν εννοούν πράσινη σαλάτα σκέτο μαρούλι με ελαιόλαδο και λεμόνι, όπως συμβαίνει συνήθως. Αν, όμως, πάρετε τη σαλάτα σας από αυτό βασικό επίπεδο και την εμπλουτίσετε, είμαι σίγουρη ότι στη συνέχεια δεν θα μπορείτε χωρίς σαλάτες στην καθημερινότητά σας. Αναμείξτε, λοιπόν, πολλά και διαφορετικά λαχανικά, όπως ρόκα, λόλα, μαρούλι, ραντίτσιο, κατσαρό λάχανο, κόκκινο λάχανο, ακόμη και καρότο και ντοματίνια. Αφού πλύνετε, κόψετε και αναμείξετε τα λαχανικά σας, ψιλοκόψτε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας –αυτή την περίοδο λατρεύω τα φιστίκια Αιγίνης στη σαλάτα- και πασπαλίστε στη σαλάτα σας για πρωτεΐνη και τραγανότητα. Πασπαλίστε με ελαιόλαδο και δώστε γλυκύτητα και έξτρα πολυφαινόλες και σίδηρο, προσθέτοντας λίγη μελάσα.
Τόφου στο φούρνο
Το τόφου είναι το υλικό-«κλειδί» των vegan και τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και σε περιόδους νηστείας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ένας εύκολος τρόπος είναι να το ψήσετε στο φούρνο με ελαιόλαδο και σάλτσα σόγιας. Πάρτε ένα κομμάτι τόφου, στραγγίξτε το απαλά, πιέστε το με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, κόψτε το κατά μήκος κι έπειτα σε κυβάκια. Πασπαλίστε σάλτσα σόγιας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήστε το σε λαδόκολλα στο φούρνο στους 180 για περίπου 25 λεπτά. Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, να το συνδυάσετε με ρύζι ή πουρέ ή να το απολαύσετε σκέτο με φρέσκο κρεμμυδάκι. Βρείτε συνταγές με τόφου εδώ.