Πώς να φτιάξετε το ιδανικό πρωινό μέσα σε 5 λεπτά
Σας ζορίζει το πρωινό τις καθημερινές που δεν έχετε χρόνο; Όλους μας! Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς, να ξυπνήσεις τα παιδιά, να τα ετοιμάσεις, να ετοιμαστείς κι εσύ και μέσα σε όλα να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο και υγιεινό πρωινό για όλους, ώστε η μέρα να ξεκινήσει με ενέργεια και όπως πρέπει για να ανταπεξέλθουμε όλοι στις υποχρεώσεις μας.
Όπως καταλαβαίνετε, το να φάτε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μία μπάρα δημητριακών για πρωινό προκειμένου να γλιτώσετε την προετοιμασία, σίγουρα είναι γρήγορο, αλλά δεν είναι ιδανικό. Πρέπει να ομολογήσω, βέβαια, ότι κι εγώ πριν ξεκινήσω τη φυτοφαγική διατροφή, προτιμούσα κάτι απλό το πρωί, όπως γάλα με βρώμη ή ψωμί με μέλι και ταχίνι… Το πρωινό μου, όμως, πλέον αναβαθμίστηκε σε… super healthy, χωρίς να ξοδέψω ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω –κάτι που δεν μου περισσεύει κιόλας, τώρα που είμαι και μαμά δύο παιδιών και χρειάζομαι ενέργεια για τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Τι κάνω λοιπόν; Πάρτε ιδέες.
Ετοιμάζω τη βρώμη από το βράδυ
Αυτό είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν να γλιτώσουν μερικά λεπτά ύπνου, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν και ένα ολοκληρωμένο πρωινό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε τη βρώμη σας με το γάλα που προτιμάτε και τα αγαπημένα σας τόπινγκ, να το φυλάξετε σε ένα γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο και το επόμενο πρωί να είναι έτοιμο! Ένας συνδυασμός που μου αρέσει πολύ είναι βρώμη με γάλα αμυγδάλου, λίγο βούτυρο αμυγδάλου και αποξηραμένα φρούτα. Αφήστε, όμως, τη φαντασία σας να οργιάσει το βράδυ και εκπλήξτε τον εαυτό σας το επόμενο πρωί!
Φτιάχνω από πριν τον καφέ της… εβδομάδας
Ξέρω ότι πολλών η ημέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς λίγο καφέ κι όσο κι αν το να τον ετοιμάσετε στην καφετιέρα δεν είναι χρονοβόρο, για πολλούς είναι μια δύσκολη υπόθεση το πρωί. Τώρα που καλοκαιριάζει και μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας κρύο, δοκιμάστε να φτιάξετε cold brew από την προηγούμενη ημέρα (ή και εβδομάδα), δηλαδή καφέ με κρύο νερό στη διαδικασία εκχύλισης. Στην πιο απλή του μορφή, μουλιάζουμε σε κρύο νερό (ή νερό θερμοκρασίας δωματίου) τον αλεσμένο καφέ για περίπου 12 με 24 ώρες, ενώ στη συνέχεια φιλτράρουμε το μείγμα και μπορούμε να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες και να τον καταναλώσουμε με πάγο. Αν μάλιστα φτιάξετε παγάκια καφέ, δεν θα έχετε και τη σχετική αραίωση που προκαλούν τα παγάκια νερού. Δοκιμάστε το και μπορείτε να φτιάξετε καφέ για όλη την εβδομάδα! Οδηγίες cold brew: Βάζετε την ποσότητα αλεσμένου καφέ σε ένα δοχείο και γεμίζετε το δοχείο με φιλτραρισμένο νερό βρύσης σε αναλογία 1:8. Ανακατεύετε, κλείνετε το δοχείο και αφήνετε 12 με 24 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου. Έπειτα, φιλτράρετε τον καφέ σας, αδειάζοντας το μείγμα σε ένα μπολ, το οποίο θα έχετε καλύψει με ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2-3 φορές. Ο καφές σας είναι έτοιμος!
Ετοιμάζω smoothie kits και τα καταψύχω
Αν το πρωινό σας περιλαμβάνει smoothies –που θα πρέπει να περιλαμβάνει!- μπορείτε να ετοιμάσετε τα υλικά από συνταγές που χρησιμοποιείτε, να τα βάλετε σε σακουλάκια και να τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσετε τις επόμενες ημέρες. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε το smoothie σας, τα βγάζετε από την κατάψυξη, τα βάζετε στο μπλέντερ, προσθέτετε λίγο γάλα, φυτικό βούτυρο, μέλι ή σιρόπι αγαύης και πατάτε το κουμπί!
Κάνω (γενική) προετοιμασία
Όλοι γνωρίζουμε «των φρονίμων τα παιδιά» και ήρθε η ώρα να γίνουμε κι εμείς ένα από αυτά και να κάνουμε την προετοιμασία μας για το επόμενο πρωί, από το προηγούμενο βράδυ. Ως γνωστόν, η νύστα το πρωί τα κάνει όλα πιο δύσκολα, γι’ αυτό προσπαθούμε να ετοιμάσουμε από πριν ό,τι μπορούμε, κι αυτό δεν αφορά μόνο το γεύμα. Μπορείτε να βγάλετε από το βράδυ τα ρούχα που θα φορέσετε, να ετοιμάσετε την τσάντα της δουλειάς, τις σημειώσεις, τα σνακ που θα πάρετε στη δουλειά… Όλες αυτές οι λεπτομέρειες, σας αφήνουν το πρωί περισσότερο χρόνο να ξυπνήσετε και να απολαύσετε το πρωινό σας!