Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γλυκιά καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο

Το συγκεκριμένο vegan (gluten free) γλυκό-επιδόρπιο θα σας “ταξιδέψει” κάπου στη Γαλλία! Προς αναζήτηση της τέλειας καρυδόπιτας (από το οδοιπορικό μας στη Γαλλία)

Γαλλικές λιχουδιές ίσως στο πιο επιβλητικό χωριό της Ευρώπης.

Διασχίζοντας νοτιοδυτικά τη μαύρη Perigord, εκεί που η φύση έχει πλαγιάσει στις όχθες του μεγάλου ποταμού Lot, με μαξιλάρια χαμηλούς βράχους σκεπασμένους από θαμνώδη βλάστηση με τις αχτίνες του ήλιου να χαϊδεύουν τρυφερά τα χώματα της,  νοιώθεις σαν να ‘χεις στα πόδια σου ένα θηρίο που έχει ημερέψει. Επειδή βρέθηκε μικρό στη ζούγκλα από άνθρωπο, μεγάλωσε οικόσιτο και έχει αφεθεί στην αφθονία και στη ζεστασιά από τα ανθρώπινα χάδια. Από τον ουρανό κρέμονται κάτι μεγάλα πολύχρωμα αερόστατα. Αιωρούνται μοιάζοντας με βάρκες στην επιφάνεια γαληνεμένης λίμνης και δεν χορταίνουν τη θέα της κοιλάδας που είναι ένα ανάγλυφο τοπίο από δάση, παραπόταμους με αψιδωτές πέτρινες γέφυρες, κάστρα και αμπελώνες.

Ο δρόμος φιδωτός και στενός και οι ποδηλάτες που συναντάς συχνά σε αυτά τα μέρη σου κάνουν σινιάλο να περάσεις μόλις βρουν λίγη άπλα για να κάνουν στην άκρη χωρίς ποτέ να σταματήσουν το πετάλι. Κάποια στιγμή η κοιλάδα αρχίζει να ανεβοκατεβαίνει σε υψίπεδα και μικρούς λόφους και ξαφνικά μετά από μία στροφή χάνεται σε μία δραματικά κατακόρυφη κλίση  προς τα κάτω που σε οδηγεί σε ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Γαλλίας.

Μόλις κατέβεις εκεί από πάνω σου απλώνεται επιβλητικό το Rocamadour,  ή ο βράχος του Αμαντoύρ, στην κυριολεξία κρεμασμένος στην πλαγιά από το φαράγγι της Lot, χτισμένος με γιγάντια πέτριvα σπίτια. H θρυλική εκκλησία της Μαύρης Μαντόνας, λαξευμένη από τον Άγιο Αμαντόρ πάνω στις αιώνιες πέτρες, έχει από μόνη της τη μαγεία χιλίων μύθων και σε αφήνει με την εντύπωση ότι μπορείς να ζήσεις μέσα στο βράχο σαν βασιλιάς ή απλός χωρικός του 16ου αιώνα που είχε την τύχη και την ευλογία να γεννηθεί σε ένα μέρος με τόσο απίστευτη ενέργεια.

Τα κτίσματα που έχουν γίνει η προέκταση των απόκρημνων βράχων, συνδέονται μεταξύ τους με ανηφόρες, σκαλιά και ευτυχώς για κάποιους επισκέπτες υπάρχει και ανελκυστήρας. Στο πιο ψηλό σημείο πάνω στον γκρεμό η θέα πραγματικά σου κόβει την ανάσα και αν μπορέσεις να πάρεις τα μάτια σου από εκεί και κοιτάξεις πίσω σου, θα διαπιστώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μεσαιωνικό μοναστήρι που συγκαταλέγεται μέσα στα 10 πιο όμορφα κτίρια στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία είναι το Ταζ Μαχάλ και το Πάνθεον στη Ρώμη. Το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια διαδρομή σου ανοίγει την όρεξη. Η γλυκιά πίτα με καρύδια και οι κρέπες με ζάχαρη και λεμόνι έχουν την τιμητική τους.

Απο εμάς για εσάς…γλυκιά χορτοφαγική καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο

Για την βάση

1/3 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια
1/2 φλυτζάνι πίτουρο βρώμης
2 κσ σιρόπι σφένδαμου
Λίγο αλάτι
2κσ λάδι καρύδας ή φυτικό λάδι και κρατήστε λίγο για να λαδώσετε το ταψί σας

Για την γέμιση

4 δαμάσκηνα μουλιασμένα για 15 λεπτα σε ζεστό ρόφημα γλυκάνησου yestrust us …we know what we are doing!!
1/4 cup φλυτζάνι ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
1/3 φλυτζάνι τσαγιού σιρόπι αγαύης ή βιολογικό μέλι
1/2 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμα και αφήστε και κάποια ολόκληρα
1/2 κγ κανέλα, 1/2 κγ μοσχοκάρυδο και ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1/4 cup γάλα αμυγδάλου εμπλουτισμένο με ασβέστιο

Προετοιμασία

Για την βάση:Ξεκινήστε ανακατεύοντας όλα τα ξηρά υλικά στο μούλτι. Δεν χρειάζεται να γίνουν σκόνη, αρκεί να ανακατευτούν καλά.

Λαδώστε το ταψάκι σας με φυτικό λάδι ή με λάδι καρύδας. Στη συνέχεια απλώστε το μείγμα από το μούλτι στο ταψί και πιέστε την επιφάνειά του για να σχηματίσει μία συμπαγή βάση. Αφήστε το στην άκρη.

Για την γέμιση: Ανακατέψτε στο μούλτι όλα τα υλικά  εκτός από το λάδι και τα δαμάσκηνα. Το μείγμα αυτό πρέπει να σας βγει αφράτο και μαλακό. Στην συνέχεια ενσωματώστε στο μείγμα το λάδι καρύδας και τα δαμάσκηνα αφού τα έχετε ψιλοκόψει. Απλώστε το μείγμα στο ταψί σας, προσθέστε το ξύσμα από 1 πορτοκάκι και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να “δέσει”. Τόσο απλό!!

Για το μέγιστο αισθητικά αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να έχει τη σωστή δοσολογία σε λάδι καρύδας. Όμως ακόμα κι αν το γλυκό σας δεν είναι τόσο “ουάου” όσο φαίνεται στη φωτογραφία, η γεύση του σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button