Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γεμιστή κολοκύθα με ρεβίθια και κινόα

Μια ιδιαίτερη συνταγή με μεσογειακά και ελληνικά υλικά που δίνει μια άλλη διάσταση στην κολοκύθα. Συνδυάζει πολλές και διαφορετικές φυτικές τροφές, από κολοκύθα μέχρι ρεβίθια και από ελιές μέχρι λιαστές ντομάτες, που σημαίνει ότι έχουμε ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλών λιπαρών, μετάλλων και φυσικά πρωτεΐνης στο πιάτο μας, με πλούσια γεύση και σε μια συνταγή που σίγουρα κανείς δεν έχει ξαναδοκιμάσει. Διαφορετικού τύπου «γεμιστά», λοιπόν, με κολοκύθα και γέμιση με κινόα (ή κους κους ή ρύζι), ρεβίθια, ελιές Καλαμών και πολλά ακόμη λαχταριστά και θρεπτικά υλικά, σε μια υπέροχη συνταγή διατροφικής συνέργειας.

Υλικά
1 μεσαία κολοκύθα κομμένη στη μέση και χωρίς σπόρους
1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα (ή κουσκούς ή ρύζι)
1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ρεβίθια, μαγειρεμένα (ή έτοιμα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα –αποφύγετε τις κονσέρβες)
1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι (προαιρετικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό για γαρνίρισμα
Προαιρετικά: Φυτικό τυρί ή ταχίνι για πασπάλισμα στο τέλος

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C και ετοιμάστε την κολοκύθα: κόψτε την στη μέση και βγάλτε τους σπόρους -αν θέλετε, μπορείτε να κρατήσετε τους σπόρους για να τους ψήσετε αργότερα. Αλείψτε λίγο ελαιόλαδο στις κομμένες πλευρές της κολοκύθας και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετήστε τα κομμάτια κολοκύθας σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και ψήστε τα για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει (θα πρέπει να μπορείτε να τη τρυπήσετε εύκολα με ένα πιρούνι).

Όσο η κολοκύθα ψήνεται, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο (πάντα το κόβετε 10-15 λεπτά πριν το ψήσετε Για να απελευθερώσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά) και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα και τη ρίγανη και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας για να καβουρδιστούν τα μπαχαρικά.

Ανακατέψτε την κινόα (ή το κουσκούς ή το ρύζι), τα ρεβίθια, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και τα κουκουνάρια. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.

Μόλις μαλακώσουν τα κομμάτια κολοκύθας, βγάλτε τα από το φούρνο. Βάλτε προσεκτικά με κουτάλι το μείγμα κινόα στο κέντρο κάθε μισής κολοκύθας, πιέζοντας το απαλά για να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν θέλετε η γέμιση να γίνει λίγο τραγανή στην κορυφή, ξαναβάλτε τις γεμιστές κολοκύθες στο φούρνο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο στην κορυφή της γέμισης πριν το ψήσιμο.

Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και σερβίρετε με λίγη vegan φέτα ή ταχίνι αν θέλετε.

Αυτό το πιάτο συνδυάζει τη γλυκύτητα της κολοκύθας με αλμυρά μεσογειακά υλικά, δημιουργώντας ένα γευστικό κυρίως πιάτο, ιδανικό για τις γιορτές!

Tip
Εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γέμιση και εκτός κολοκύθας, όπου αλλού εσείς θέλετε!

Call Now Button