Γεμιστά με φαγόπυρο
Τα γεμιστά εμείς τα λατρεύουμε στο σπίτι και εννοείται ότι δεν περιμένουμε το καλοκαίρι για να τα απολαύσουμε. Με ντομάτες ή χωρίς, μπαίνουν συχνά-πυκνά στο πιάτο μας κι επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε με σύνεση το ρύζι λόγω του αρσενικού, τα προτιμάμε με φαγόπυρο, ώστε να μειώνουμε την ποσότητα του ρυζιού, αλλά και για ποικιλία σε υφή και γεύση.
Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, το φαγόπυρο είναι ένα ψευδοδημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε και Κ, με περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη και με χαημλό γλυκαιμικό δείκτη. Συν τοις άλλοις είναι πλούσιο σε αμινοξέα, αποτελώντας μια καλή πηγή πρωτεΐνης για όσους αναζητούν φυτικές πηγές.
Υλικά για τη γέμιση (5-6 μερίδες)
8 κ.σ. φαγόπυρο
4 κ.σ. ρύζι
300 ml τοματοχυμό
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κ.γ. αλάτι
ψιλοκομμένο κόλιαντρο, βασιλικό, μαϊντανό
Ψίχα από ντομάτες και άλλα λαχανικά (αν χρησιμοποιήσετε)
Οδηγίες
Καταρχάς να θυμάστε ότι η αναλογία είναι φαγόπυρο με ρύζι σε αναλογία 2:1. Τα βράζετε λίγο ή τα αφήνετε να μουλιάσουν για 3 ώρες. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης και σωτάρετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνετε 1 κ.γ αλάτι, τριμμένο κόλιανδρο, βασιλικό και μαϊντανό. Προσθέτετε 300 ml τοματοχυμό και μαζί αν θέλετε την ψίχα από τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε για τα γεμιστά.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά! Γεμίστε τα αγαπημένα σας λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια) με τη γέμιση στα 3/4. Αν θέλετε, αναλόγως με το τι λαχανικά θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να προσθέσετε τη δική τους ψίχα στη γέμιση. Μπορείτε, όμως, να την ψήσετε και σκέτη για ευκολία -τα γεμιστά της… τεμπέλας!
Ψήστε στους 180 στις αντιστάσεις αρχικά σκεπασμένα και μετά σκέτα, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά συνολικά.
Tip
Μια ωραία προσθήκη στα γεμιστά είναι και η σταφίδα και το κουκουνάρι που μπορείτε να δοκιμάσετε και έξτρα φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.