Γαλακτοκομικά και άσθμα: ποια η σχέση τους
Όσοι πάσχουν από άσθμα, πιθανόν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο εισπνευστήρας θα είναι κάτι που θα κουβαλούν μαζί τους για πάντα, καθώς είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Ενδεχομένως, όμως, τα πράγματα να μην χρειάζεται να είναι ακριβώς έτσι, καθώς υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μια νέα προσέγγιση στην ανακούφιση του άσθματος: τη φυτοφαγία.
Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από γιατρούς της Αμερικάνικης Επιτροπής Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (Physicians Committee for Responsible Medicine) επιβεβαίωσε τον ρόλο που έχει μια plant-based διατροφή, χωρίς γαλακτοκομικά, στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άσθματος και στη μείωση των ασθματικών συμπτωμάτων (1), επιβεβαιώνοντας ότι μπορείτε να αυξήσετε τον έλεγχο στο άσθμα σας, παίρνοντας τον έλεγχο της διατροφής σας. Το κλειδί, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι να αυξήσετε τις απαραίτητες βιταμίνες και να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά, ενισχύοντας έτσι και το ανοσοποιητικό σας.
Ποιος ο ρόλος των γαλακτοκομικών;
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι μελέτες που περιλάμβαναν κατανάλωση γαλακτοκομικών έδειξαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της ποσότητας γαλακτοκομικών που καταναλώνουμε και τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Άλλες μελέτες έδειξαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ κάποιες έδειξαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής (όπως τον IL-7) σε όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά. Το τελευταίο εύρημα δείχνει πιθανή διασύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων συμπτωμάτων άσθματος και την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η φλεγμονή προκαλεί πρήξιμο στους αεραγωγούς και παραγωγή βλέννας, αφήνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε μια ασθματική κρίση.
Τι συμβαίνει με τα κορεσμένα λιπαρά
Όλα τα γαλακτοκομικά, από το γάλα μέχρι το γιαούρτι, όπως είναι γνωστό περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Αν και η εν λόγω ανασκόπηση δεν επικεντρώθηκε στα γαλακτοκομικά, παρ’ όλ’ αυτά έφερε στο φως αρκετές μελέτες που ανέλυαν τη σχέση μεταξύ μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και την έναρξη ή επιδείνωση του άσθματος και της συνολικής λειτουργίας των πνευμόνων. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε, για παράδειγμα, με στόχο τη διερεύνηση της αύξησης των περιστατικών άσθματος σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρήκε ότι η αυξημένη δημοτικότητα της δυτικού τύπου διατροφής –με πολλά λιπαρά και λιγοστές φυτικές ίνες- σχετίστηκε με φλεγμονή των αεραγωγών και επιδείνωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε ασθματικούς ασθενείς. Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό το εύρημα, παρουσιάζοντας και διασύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης λιπαρών και αυξημένης φλεγμονής, όπως και μειωμένης λειτουργίας των πνευμόνων.
Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση της κατανάλωσης αποβουτυρωμένου γάλατος, μπορεί και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά να αποτελέσουν πρόβλημα. Από τη μία, η κατανάλωση γάλατος, για παράδειγμα, έχει μειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί, με το τυρί και το βούτυρο να πρωταγωνιστούν, έχοντας πολλά λιπαρά.
Ποιος ο ρόλος της φυτοφαγίας;
Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, εξετάστηκαν και μελέτες που αφορούσαν την κατανάλωση φυτικών τροφών σε σχέση με το άσθμα. Σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά, οι τροφές αυτές φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο της ασθματικής εξέλιξης και των συμπτωμάτων της, με τους ερευνητές να ψάχνουν να βρουν γιατί συμβαίνει αυτό. Αναλύοντας, λοιπόν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των τροφών, βρήκαν ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε φρούτα και λαχανικά μειώνει την φλεγμονή στους αεραγωγούς και προστατεύει τον ιστό των πνευμόνων, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Μια φυτοφαγική διατροφή, άλλωστε, περιέχει 64 φορές την ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σχέση με μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά και κρέας, καταλήγοντας ότι μάλλον αυτός είναι ο λόγος που μια τέτοια διατροφή μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος.
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες φαίνεται επίσης να μειώνει τη φλεγμονή και να βελτιώνει και πάλι τα συμπτώματα, με τους ερευνητές να υποθέτουν ότι μια φλεγμονή στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε γενική φλεγμονή. Λόγω του ότι οι φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, μπορούν να επηρεάσουν αντίστοιχα και τη φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό. Οι φυτικές τροφές περιέχουν τόσο αντιοξειδωτικά, όσο και πλήθος φυτικών ινών, ενώ από την άλλη τα γαλακτοκομικά υστερούν σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να κάνει ένας ασθματικός πέρα από τις εισπνοές. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά με φυτικό «καύσιμο» και παρατηρήστε τη βελτίωση στο αναπνευστικό και σε όλο τον οργανισμό σας.
Πηγή
https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuaa005/5804968?guestAccessKey=fc4c0276-3734-4797-9a7f-86283755babf
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.