Γάλα και καρκίνος του μαστού: τι λένε τα νέα δεδομένα
Παρακολουθώντας τις διάφορες έρευνες για τα γαλακτοκομικά και ιδιαιτέρως για το γάλα και την κατανάλωσή του, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα ήταν λίγο συγκεχυμένα στο παρελθόν. Σιγά-σιγά, όμως, το τοπίο αρχίζει να ξεδιαλύνει και με όλο και περισσότερους να στρέφονται στη vegan διατροφή ή να απέχουν από γαλακτοκομικά λόγω δυσανεξίας, αυτοάνοσων κ.ο.κ., η κατανάλωση ζωικού γάλακτος αρχίζει να αντιμετωπίζεται ολοένα και με περισσότερη καχυποψία.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και αυξητικών ορμονών που λαμβάνουν τα ζώα για να γεννούν και να παράγουν γάλα, υπήρχε πάντα η υπόθεση ότι η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγεί σε καρκίνο του μαστού. Πρόσφατη μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology ήρθε να δείξει αυτό που υποθέταμε.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ γάλακτος και σόγιας με τον καρκίνο του μαστού, αξιολογήθηκαν δεδομένα από 52.795 γυναίκες της Βόρειας Αμερικής, με περίπου το ¼ αυτών να είναι αφροαμερικανές, σε περίοδο 7,9 χρόνων. Η διατροφή αξιολογήθηκε κυρίως από τη λήψη ερωτηματολογίων.
Οι συμμετέχουσες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,1 έτη παρουσίασαν 1057 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κατά τη συνεχή παρακολούθηση. Δεν βρέθηκε ξεκάθαρη διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και του καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά, με την κατανάλωση γαλακτοκομικών όμως, τα ευρήματα ήταν διαφορετικά.
Η υψηλή πρόσληψη θερμίδων από γάλα συνδέθηκαν με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ο οποίος έφτανε το 20% με 50%. Το γάλα με υψηλά λιπαρά και το γάλα με χαμηλά λιπαρά παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και με χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης (90-100 θερμίδες από εκεί την ημέρα), ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές διασυνδέσεις με το τυρί και το γιαούρτι. Η σόγια δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ όσοι κατανάλωναν γάλα σόγιας αντί για συμβατικό γάλα, παρουσίασαν 32% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Τι συμβαίνει, όμως, και αυξάνουν τα γαλακτοκομικά τον κίνδυνο; Ένας από τους πιο πιθανούς μηχανισμούς είναι αυτό που ανέφερα και νωρίτερα, σχετικά με την παρουσία αυξητικών ορμονών, όπως οιστρογόνων και IGF-1. Η καζεΐνη, επίσης, που είναι η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος, τουλάχιστον εργαστηριακά φαίνεται πως επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου. Στις ΗΠΑ, η παρουσία ιού λευχαιμίας στα βοοειδή αποτελεί επίσης έναν παράγοντα, καθώς ο ιός ανιχνεύτηκε και σε ιστούς του μαστού.
Από την άλλη, το γάλα σόγιας περιέχει ισοφλαβόνες που μπλοκάρουν τα ενδογενή οιστρογόνα, μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA.
Συμφωνώ, βέβαια, με τους UK Plant-based health Professionals ότι αυτή η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε στο καλύτερο πλαίσιο, αφού η διατροφή αξιολογήθηκε σε επίπεδο αναφοράς και μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που παραμένουν εκτός αξιολόγησης. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό που αξίζει να πάρετε από αυτή τη μελέτη είναι ότι η σόγια δεν σχετίζεται με ανάπτυξη καρκίνου και η μετάβαση από το συμβατικό γάλα σε γάλα σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Μην ξεχνάτε ότι ήδη γνωρίζουμε από έρευνες ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, οπότε καλό είναι άντρες-γυναίκες να αποφύγετε το ζωικό γάλα και να αρχίσετε να ψάχνετε εναλλακτικές!
Πηγή
https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyaa007/5743492?redirectedFrom=fulltext
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.