Πώς η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να μας σώσει από τον καρκίνο
Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολούθησα ένα από αυτά τα συνέδρια που σου ανοίγουν τους ορίζοντες, που σου φωτίζουν το μονοπάτι που έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις στη ζωή σου, που σου αλλάζουν τη ζωή: το Vegmed. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο για την φυτοφαγική διατροφή (plant-based) για το οποίο σας μίλησα τις προηγούμενες ημέρες, όπου μεταξύ άλλων είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά και τον dr. Michael Greger, συγγραφέα του βιβλίου “How not to die”.
Με αφορμή την ομιλία και το επιστημονικό έργο αυτού του αξιόλογου ανθρώπου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω άρθρο του “How not to die from cancer” το οποίο νομίζω μας αφορά όλους. Ο καρκίνος είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτων παγκοσμίως μετά τις καρδιακές παθήσεις και αξίζει να δούμε πώς μια τέτοια σοβαρή νόσος μπορεί ακόμη και να αντιστραφεί με υγιεινές, διατροφικές, φυτοφαγικές επιλογές και αλλαγή του τρόπου ζωής.
Σύμφωνα με τον Dr. Dean Ornish και παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Urology, ο dr. Michael Greger αναφέρει ότι η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιστραφεί, αν ο ασθενής ακολουθήσει plant-based διατροφή και κάνει αλλαγές στην καθημερινότητά του, όπως άσκηση, διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης, αίμα ατόμων που ακολουθούν την κλασική αμερικάνικη διατροφή που τοποθετήθηκε σε καρκινικά κύτταρα σε τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι (χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) φάνηκε ότι ανακόπτει την ανάπτυξη καρκίνου κατά 9%. Αν, όμως, ακολουθούσαν plant-based διατροφή για ένα χρόνο, το αίμα τους φαίνεται πως ανέκοπτε την ανάπτυξη καρκίνου κατά 70%, που σημαίνει ότι το αίμα που κυκλοφορεί στον οργανισμό όσων ακολουθούν φυτοφαγία έχει σχεδόν 8 φορές περισσότερη δύναμη, όσον αφορά την καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Αυτό αφορά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, τον νούμερο ένα καρκίνο που χτυπά το αντρικό φύλο. Στις νεότερες γυναίκες, κορυφαίος καρκίνος είναι ο καρκίνος του μαστού, γι’ αυτό και οι ερευνητές θέλησαν να επαναλάβουν τη μελέτη με γυναίκες, χρησιμοποιώντας καρκινικά κύτταρα του μαστού. Δεν ήθελαν, όμως, να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό εξέτασαν πώς μπορεί να επιδράσει η φυτοφαγία έπειτα από δύο εβδομάδες σε διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού.
Στο βίντεο του dr. Michael Greger “How not to die from cancer”, η έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη καρκίνου ξεκίνησε στο 100%, αλλά έπεσε όταν οι συμμετέχουσες ακολούθησαν plant-based διατροφή για 14 ημέρες. Αρχικά τοποθετήθηκε μια στρώση από καρκινικά κύτταρα στο τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, όπου έριξαν σταγόνες αίματος από γυναίκες που ακολουθούσαν την κλασική δυτική διατροφή. Όπως απεικονίζεται και στο βίντεο, ακόμη και το αίμα αυτών των γυναικών που δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή είχε την ικανότητα να διασπάσει τον καρκίνο. Έπειτα από δύο εβδομάδες φυτοφαγίας, το αίμα που πήραν από τις ίδιες γυναίκες -που είχαν πλέον αλλάξει τη διατροφή τους- χρησιμοποιήθηκε σε νέα στρώση καρκινικών κυττάρων και φάνηκε ότι μόλις μερικά μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα κατάφεραν να επιζήσουν. Ο οργανισμός τους είχε καθαρίσει και με μόλις δύο εβδομάδων plant-based διατροφής, το αίμα τους ήταν ήδη εχθρικό στον καρκίνο. Έπειτα, μάλιστα, από μια υγιεινή διατροφή, ήταν δυνατή η απόπτωση, δηλαδή ο προγραμματισμένος θάνατος καρκινικών κυττάρων, αφού ο οργανισμός των γυναικών φάνηκε ότι μπορεί να επαναπρογραμματίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τα ωθήσει σε «παραίτηση».
Στο βίντεο του ειδικού φαίνεται και η μέθοδος που χρησιμοποιείται (TUNEL imaging), στην οποία τα καρκινικά κύτταρα που πεθαίνουν απεικονίζονται ως μικρές άσπρες κουκίδες και έτσι δίνεται η δυνατότητα μελέτης και απεικόνισης. Εν προκειμένω, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι λευκές κουκίδες πολλαπλασιάστηκαν έπειτα από 14 ημέρες φυτοφαγικής διατροφής, φανερώνοντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και δίνοντας τη δυνατότητα στις πάσχουσες να επιβραδύνουν ή ακόμη και να ανακόψουν την πορεία του καρκίνου.
Στην έρευνα αυτή, η άμυνα εναντίον του καρκίνου πέρα από την plant-based διατροφή ενδυναμώθηκε και από την άσκηση. Οι ερευνητές πρόσθεσαν και περπάτημα 30-60 λεπτών την ημέρα στις γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και ξεκίνησαν τη φυτοφαγία. Λόγω, μάλιστα, του ότι υπήρχαν δύο παράγοντες που βοήθησαν κι επειδή θέλησαν να δουν ξεκάθαρα τον ρόλο της διατροφής, έκαναν το εξής: ανέλυσαν την αντίδραση των καρκινικών κυττάρων με το αίμα όσων ακολουθούσαν plant-based διατροφή και ήπια άσκηση για 14 χρόνια, τα σύγκριναν με τα αποτελέσματα από έναν μέσο Αμερικάνο με καθιστική ζωή (όπου δεν υπήρχε σημαντική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων) για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και με μια τρίτη ομάδα, όπου οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν 14 χρόνια την κλασική αμερικάνικη διατροφή, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούσαν καθημερινά πρόγραμμα γυμναστικής, όπως το calisthenics. Στόχος ήταν να δουν αν η έντονη και τακτική γυμναστική μπορεί να δώσει τα ίδια οφέλη με τη φυτοφαγία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σίγουρα ότι η γυμναστική βοηθά, αλλά και πάλι οι 5 χιλιάδες ώρες στο γυμναστήριο δεν έφταναν τα οφέλη της plant-based διατροφής. Με λίγα λόγια, με την απεικόνιση TUNEL για την ανάλυση της καταστροφής των καρκινικών κυττάρων φάνηκε ότι ενώ ακόμη κι όσοι έχουν καθιστική ζωή και τρώνε τηγανητές πατάτες, το αίμα τους και πάλι σκοτώνει κάποια καρκινικά κύτταρα, αν γυμνάζονται σκοτώνουν ακόμη περισσότερα, τα μεγαλύτερα αποτελέσματα έρχονται με την plant-based διατροφή.
Τι συμβαίνει, όμως, και η φυτοφαγία δίνει τέτοια αποτελέσματα; Σύμφωνα με τον dr. Michael Greger και άλλους επιστήμονες και έρευνες, η ζωική πρωτεΐνη από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα IGF-1, που αποτελεί μια αυξητική ορμόνη που προωθεί τον καρκίνο και συμβάλλει στην απόκτηση ή εξέλιξη κακοήθων όγκων. Δεν είναι τυχαίο που τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου είναι χαμηλότερα στους χορτοφάγους, σύμφωνα με έρευνες, σε σχέση με τους κρεατοφάγους και ο λόγος φαίνεται να είναι η μικρότερη ή καθόλου κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, άρα και τα χαμηλότερα επίπεδα της IGF-1, που οδηγούν σε μικρότερη ανάπτυξη καρκίνου.
Πόσο μικρότερη είναι αυτή η ανάπτυξη καρκίνου σε όσους δεν καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη; Σύμφωνα με μελέτη, άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας με υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης, παρουσίαζαν 75% αύξηση στη θνητότητα γενικά και αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Κι εδώ να πούμε ότι παίζει ρόλο η πηγή της πρωτεΐνης, αφού συγκεκριμένα η ζωική πρωτεΐνη είναι αυτή που έδινε υψηλότερα επίπεδα IGF-1, με το ακαδημαϊκό ινστιτούτο να εξηγεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη κατά τη μέση ηλικία αυξάνει 4 φορές την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο –παράγοντας κινδύνου συγκρίσιμος με το κάπνισμα. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μάλιστα, μπορεί και να είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη η κατανάλωση κρέατος και ζωικής πρωτεΐνης εν γένει από το κάπνισμα, καθώς ωθεί πολλούς καπνιστές στην άποψη ότι «δεν έχει νόημα να κόψω το τσιγάρο, αν το κρέας και το τυρί είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία μου».
Όπως είναι φανερό, ο κίνδυνος της ζωικής πρωτεΐνης παραμένει και είναι μεγάλος, με την στροφή στην plant-based διατροφή να αποτελεί μονόδρομο για όσους επιθυμούν να βάλουν την υγεία τους σε προτεραιότητα. Μήπως πλησιάζει η στιγμή να αναθεωρήσετε κι εσείς τις διατροφικές σας συνήθειες και να δοκιμάσετε το υπέροχο και απελευθερωτικό ταξίδι της φυτοφαγίας;