Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φυτοφαγικές προτάσεις για να εξελίξετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

1 min reading time

Ένα από τα αγαπημένα τριήμερα του χρόνου, αυτό της Καθαράς Δευτέρας, συνδέεται άμεσα με το σαρακοστιανό τραπέζι, το οποίο έχει αρκετές φυτοφαγικές επιλογές. Τα ζωικά, όμως, δεν λείπουν και πάλι, με τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, την ταραμοσαλάτα και το χταπόδι να μονοπωλούν πολλές φορές το ενδιαφέρον.

Σε περίπτωση που θέλετε να το απολαύσετε, να διατηρήσετε ένα άρωμα θάλασσας, αλλά να το κρατήσετε plant-based και πεντανόστιμο, προσθέτοντας διαφορετικά πιάτα, αλλά και αναβαθμίζοντας τα υπάρχοντα, δείτε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν.

Προσθέστε μπαχαρικά και πράσο στη φασολάδα. Το σούπερ πρεβιοτικό πράσο έχει θέση σχεδόν παντού. Προσθέστε το στη φασολάδα σας για έξτρα υφή και γλυκύτητα και δοκιμάστε να της χαρίσετε περισσότερη ένταση με λίγο μπούκοβο. Ο κουρκουμάς με λίγο μαύρο πιπέρι επίσης αποτελούν αχτύπητο αντιοξειδωτικό δίδυμο για μέγιστη απορρόφηση και γεύση.

Φτιάξτε «ταραμοσαλάτα» από ρεβίθια. Ειδικά όσοι είστε νέοι στη μετάβαση στη φυτοφαγία ή δεν κάνετε μετάβαση, απλώς θέλετε να πειραματιστείτε χωρίς ζωικά, ενδεχομένως η απουσία ταραμοσαλάτας να σας είναι αισθητή. Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε τη vegan εκδοχή της με ρεβίθια και φύκια nori για θαλασσινό άρωμα. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Δοκιμάστε τόφου «γαρίδας». Το τόφου και η σόγια γενικότερα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε διάφορες γεύσεις που έχουν ζωική προέλευση, με τον πιο ηθικό τρόπο. Για να φέρετε, λοιπόν, θαλασσινό άρωμα στο τραπέζι σας, δοκιμάστε τόφου γαρίδας, το οποίο μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, να συνδυάσετε με ταραμοσαλάτα ή να το απολαύσετε stir fry με αυτή την υπέροχη συνταγή.

Φτιάξτε λαχανοντολμάδες με κεχρί και κουκουνάρι. Δώστε μια άλλη εκδοχή στους παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες και δοκιμάστε τους αντί για ρύζι με κιμά, με κεχρί και κουκουνάρι –και όλα τα μυρωδικά που χρησιμοποιείτε. Αν σας λείπει ο κιμάς, μπορείτε να τους δοκιμάσετε με κιμά σόγιας, δίνοντας έμφαση στη λεμονάτη σάλτσα τους, στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό βούτυρο ή ταχίνι, αντί για βούτυρο ή αυγό.

Φαλάφελ με πίτες και χούμους. Μια έξτρα τραγανή χροιά στο τραπέζι πάντα είναι ευπρόσδεκτη και τα φαλάφελ με φουλ αρώματα από τα μυρωδικά και έξτρα πρωτεΐνη είναι πάντα μια καλή ιδέα. Τα φαλάφελ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τους αγαπημένους μας ρεβιθοκεφτέδες, οι οποίοι ταιριάζουν ιδανικά και με τη vegan ταραμοσαλάτα, αλλά και με χούμους. Κι αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε κι άλλο, δοκιμάστε χούμους από παντζάρι.

Περιποιημένη σαλάτα. Δώστε λίγη παραπάνω έμφαση στη σαλάτα σας και αντί για ένα σκέτο μαρούλι με λάδι, λεμόνι και αλάτι, επιλέξτε 3-4 διαφορετικά λαχανικά (κόκκινο λάχανο, σπανάκι, λαχανίδα, ρόκα, λόλα κ.ο.κ.), τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με ντοματίνια, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, με ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, μουστάρδα και μελάσα.

Αυτό το πολύ παραδοσιακό τραπέζι του τριημέρου, όπως και όλα τα εορταστικά τραπέζια του χρόνου, έχουν λίγο παραπάνω αξία όταν μπορούμε να τα διατηρήσουμε νόστιμα, παρεΐστικα και cruelty-free. Σε μια εποχή που υπάρχουν εναλλακτικές για τα πάντα, αξίζει να το δοκιμάσετε με οφέλη προς όλες τις κατευθύνσεις: τον πλανήτη, τα ζώα, την υγεία σας.

Call Now Button