Οι τροφές που θα βοηθήσουν το έντερο να επανέλθει μετά την πασχαλινή κραιπάλη
Αν και η λογική δεν είναι υπερφαγία κορεσμένων λιπαρών και στη συνέχεια εξισορρόπηση με τροφές που βοηθούν, ωστόσο, από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, ξέρω ότι πολλοί αισθάνεστε δυσφορία μετά τις εορταστικές κραιπάλες –εν προκειμένω τις πασχαλινές. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, αυτοάνοσων νοσημάτων, αυτό το υπερφαγικό διάλειμμα μπορεί να οδηγήσει και πάλι στα ύψη τους δείκτες φλεγμονής, ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας μετά την υπερκατανάλωση κρεατικών, που φτάνουν ακόμη και στο έμφραγμα είναι αυξημένα τις ημέρες του Πάσχα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν είναι και τόσο «αθώα» τα περιστατικά υπερφαγίας που μας χαρακτηρίζουν τις γιορτές, ειδικά αν αυτά περιλαμβάνουν τόσο βαριά σε λιπαρά τρόφιμα, όπως κοκορέτσι, αρνιά, μαγειρίτσες κ.ο.κ.
Ακόμη, μάλιστα, κι ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου. Για την ακρίβεια, το μικροβίωμα μεταβάλλεται πολύ γρήγορα, ακόμη και μόλις μερικές ώρες μετά από ένα γεύμα.
Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, τώρα είναι να το βοηθήσουμε να επανέλθει με μια ισορροπημένη συνολικά διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, προβιοτικές και πρεβιοτικές τροφές, φυτικές ίνες, δίνοντας έμφαση σε τροφές που βοηθούν. Όπως οι παρακάτω.
Τροφές ζύμωσης
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το kimchi ή το τουρσί παρέχουν στον οργανισμό πολλά καλά βακτήρια, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της ανισορροπίας μεταξύ καλών και κακών που έχει επέλθει από τις προηγούμενες ημέρες. Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε φυτικές ίνες καταπολεμά το φούσκωμα και τη δυσπεψία βοηθώντας το πεπτικό να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια λειτουργούν ως πρεβιοτικά, αφού περιέχουν υψηλά επίπεδα της άπεπτης ίνας ινουλίνης, η οποία τροφοδοτεί τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια όπως τα bifidobacteria και τους γαλακτοβάκιλλους. Έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμινών Β και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις φλεγμονές, που σημαίνει ότι είναι μια καλή προσθήκη αυτή την εποχή –και γενικότερα.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό μας να διαχειριστεί τα επίπεδα νατρίου, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει την ποσότητα του νερού που «κρατάμε». Όσο καλύτερα, λοιπόν, λειτουργεί αυτό το σύστημα, τόσο λιγότερο φούσκωμα θα έχετε και το κάλιο βοηθά σημαντικά.
Ανανάς
Ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο, την βρομελίνη, που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών από τα μεγάλα μόρια των τροφίμων σε μικρότερα πεπτίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη αντιμετωπίζει τον πόνο και τη φλεγμονή σε όλο το σώμα (ειδικά στους ιστούς των ιγμορείων) και μειώνει την έκκριση προφλεγμονωδών κυτοκινών που μπορούν να βλάψουν την επένδυση του εντέρου. Προσθέστε τον σε smoothies λαχανικών για γλυκύτητα, στις σαλάτες σας ή καταναλώστε τον σκέτο.
Σκόρδο και κρεμμύδι
Τα ωμά κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών και περιέχουν κερσετίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Περιέχουν επίσης χρώμιο, το οποίο ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης, και βιταμίνη C που υποστηρίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίστοιχα, το ωμό σκόρδο είναι μια άλλη εξαιρετική πρεβιοτική τροφή με υψηλά επίπεδα ινουλίνης, η οποία τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και μας παρέχει μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σελήνιο και πολλές δραστικές ενώσεις, όπως η αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι μια ισχυρή ουσία που καταπολεμά τις ασθένειες και δημιουργείται αφού το σκόρδο συνθλιβεί ή ψιλοκοπεί. Κόψτε τα κρεμμύδια σε κύβους και βάλτε τα σε σαλάτες, ντρέσινγκ και σάλτσες ή κόψτε τα σε φέτες για να τα τοποθετήσετε σε σαλάτες ή μπιφτέκια λαχανικών και προσθέστε ωμό σκόρδο στο γουακαμόλε, στο χούμους, στις σάλτσες και στα ντρέσινγκ.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα βοηθά στην ηρεμία και τη χαλάρωση του στομάχου, στην ανακούφιση από τη ναυτία και στην ανακούφιση από τις παθήσεις του εντέρου. Αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πέψη και στην πρόληψη του φουσκώματος. Προσθέστε το στο τσάι, στις σαλάτες και στα smoothies σας.
Κουρκουμάς
Το πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια μπαχαρικό, που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του, περιέχει μπόλικη ποσότητα κουρκουμίνης. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να τιθασεύσει τα συμπτώματα του IBS, απαλύνοντας τη δυσφορία, ρυθμίζοντας το πεπτικό σύστημα και μειώνοντας το φούσκωμα.
Σέλερι
Απολαύστε λίγο τραγανό σέλερι για να ενισχύσετε την ενυδάτωση και να υποστηρίξετε την πέψη σας. Ως μπόνους, το σέλινο παρέχει επίσης ορισμένα φλαβονοειδή που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα -συμπεριλαμβανομένου του εντέρου.
Μηλόξιδο
Το μηλόξιδο μας βοηθά να διασπάσουμε και να χωνέψουμε τις τροφές, διεγείροντας τα πεπτικά υγρά και αυξάνοντας την παραγωγή στομαχικού οξέος. Έχει επίσης αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνοντας την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα και ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μηλόξυδο σε ντρέσινγκ σαλάτας ή λαχανικά πριν το ψήσιμο.
Πηγές
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-foods-to-help-you-ease-bloating
https://www.healthline.com/health/10-gut-foods