Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γιατί πρέπει η επαφή με τη φύση να είναι ο νέος σας στόχος

1 min reading time

Ο Σεπτέμβρης και η νέα σεζόν είναι για πολλούς εποχή νέων στόχων για μια καλύτερη ζωή σε επαγγελματικό, προσωπικό, οικογενειακό επίπεδο και όπου θέλει να δώσει έμφαση ο καθένας. Επηρεασμένοι όλοι από τις διακοπές, τη θάλασσα, τις εκδρομές, τον καθαρό αέρα την επαφή με τη φύση, βάζουμε στόχους να συνεχίσουμε όσο μπορούμε τα μπάνια, τις βόλτες στη φύση, τις εκδρομές, αλλά με τις πρώτες υποχρεώσεις και τα πρωτοβρόχια, τα κεφάλια δυστυχώς μπαίνουν μέσα. Και μπορεί το αντικείμενό μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος να είναι η διατροφή, αλλά η εξειδίκευσή μου στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και η μετεκπαίδευσή μου στη φυτοφαγία μου έχουν δείξει ότι η συνεχής επαφή με τη φύση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλει –σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και ανάλογες συνήθειες- σε ισχυρό ανοσοποιητικό, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι προβλήματα ψυχικής υγείας από το άγχος, οι εναλλαγές διάθεσης, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια είναι κατά 56% πιο συχνές σε αστικό περιβάλλον, σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές.

Πώς μας φροντίζει η φύση
Η υπόθεση της βιοφιλίας δείχνει ότι οι άνθρωποι νιώθουν μια εσωτερική τάση να συνδεθούν με τη φύση, κάτι που έχει τις ρίζες του στην εξελικτική ιστορία. Πέρα από την τάση, ωστόσο, μεγάλος όγκος εμπειρικών ερευνών έχει δείξει ότι η επαφή με τη φύση έχει γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη, επηρεάζοντας τη μνήμη, την προσοχή μας, τα συναισθήματά μας (μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες), με οφέλη κατ’ επέκταση και στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Παρ’ όλο, λοιπόν, που η θετική επίδραση της έκθεσης στη φύση είναι εμφανής, η νευρική βάση όλων αυτών των επιδράσεων παραμένει άγνωστη. Σε μια διατομεακή (cross sectional) μελέτη (μελέτη η οποία αναλύει δεδομένα από έναν πληθυσμό σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή) φάνηκε ότι η αμυγδαλή (μια ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος, που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σε αυτά) ενεργοποιείται περισσότερο κατά τη διάρκεια κοινωνικού στρες σε άτομα στην πόλη σε σχέση με την επαρχία, αν και χρειάζονται μελέτες παρέμβασης για να δούμε την επίδραση του περιβάλλοντος στον εγκέφαλο. Στη μια μελέτη παρέμβασης με Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (FMRI) που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, φάνηκε ότι μια βόλτα 90 λεπτών στη φύση μειώνει τη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός υπογονάτιος και παρουσιάζει μικρή αλλά ουσιαστική βελτίωση στην ψυχική διάθεση, κάτι που δεν καταγράφηκε σε όσους πραγματοποίησαν τη βόλτα τους σε αστικό περιβάλλον.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και μια ώρα έκθεσης στη φύση, λοιπόν, μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής και να έχει ευεργετική επίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή βόλτα στη φύση μπορεί να ανακόψει τις αρνητικές επιδράσεις του αστικού περιβάλλοντος στις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες και δυνητικά να δράσει προληπτικά ενάντια στην εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Σε συνδυασμό και με μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, προβιοτικά και πρεβιοτικά, που «ταΐζουν» το έντερο συμβάλλοντας σε καλύτερη διάθεση και ενέργεια, η επαφή με τη φύση με κάθε τρόπο μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά στην ψυχική σας υγεία. Κι αν βγάζετε τα παπούτσια σας και έρχεστε σε άμεση επαφή με το χώμα, ανοίγοντας το δρόμο στα ηλεκτρόνια της γης, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή στην οργανισμό, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά ανά περίσταση.

Βάλτε το, λοιπόν, ως νέο στόχο φέτος τον Σεπτέμβριο και προσπαθήστε να μην τον ξεχάσετε μόλις έρθει ο χειμώνας.

Πηγή
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01720-6

 

Call Now Button