Διατροφική μαγιά: τι πρέπει να ξέρετε
Είναι “must” στη διατροφή όσων είναι vegan και ακολουθούν τη φυτοφαγία και τα τελευταία χρόνια κερδίζει δημοφιλία και σε όσους προσπαθούν να μειώσουν τα ζωικά παράγωγα. Πρωταγωνιστεί σε φυτοφαγικές παραλλαγές πιάτων όπως μακαρόνια με τυρί, αλλά και ως προσθήκη σε σνακ και εκτός από οφέλη, χαρίζει πλούσια τυρένια γεύση. Τι ακριβώς, όμως, είναι;
Η διατροφική μαγιά προέρχεται από φυσική ζύμωση του ζυμομύκητα, Saccharomyces cerevisiae, που είναι το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται στο ψωμί και την μπίρα. Ωστόσο, ενώ η μαγιά στο ψωμί είναι ένα ζωντανό προϊόν, στη διατροφική μαγιά δεν είναι. Η μαγιά αναπτύσσεται σε ένα υπόστρωμα υδατάνθρακα όπως η μελάσα ή η ζάχαρη από ζαχαρότευτλο και μετά τη ζύμωση, ζεσταίνεται και αποξηραίνεται. Σε αυτή τη διαδικασία της θερμότητας και αποξήρανσης, γίνεται ανενεργή.
Το χρώμα της είναι λαμπερό κίτρινο και πωλείται σε νιφάδες ή σκόνη, ενώ είναι vegan και χωρίς γλουτένη.
Γιατί να τη δοκιμάσετε
Αν είστε vegan, η διατροφική μαγιά είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού στα πιάτα σας, αφού τους χαρίζει τυρένια γεύση και νοστιμιά. Ακόμη, όμως, κι αν δεν είστε vegan, αξίζει να τη δοκιμάσετε, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία.
Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, ενώ είναι ενισχυμένη και με βιταμίνη Β12, αποτελώντας έναν τρόπο να καλύψετε ενδεχόμενη έλλειψη σε αυτή. Ακόμη μας παρέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ και απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο, σελήνιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.
Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες μας είναι απαραίτητες για το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο συμβάλλει στη συνολική υγεία και το ανοσοποιητικό, ενώ τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία της συμβάλλουν στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό και τη ρύθμιση των γονιδίων.
Σε μια κουταλιά της σούπας μας παρέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά το σημαντικό είναι ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, που σημαίνει ότι η μικρή αυτή ποσότητα πρωτεΐνης που μας παρέχει είναι πλήρης.
Η διατροφική μαγιά είναι επίσης πλούσια και σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και βαρέα μέταλλα και βοηθούν τον οργανισμό μας να περιορίσει τις περιβαλλοντικές τοξίνες.
Επίσης, περιλαμβάνει β-γλυκάνη, που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας λοιμώξεων από παθογόνα βακτήρια όπως το E.Coli και τη σαλμονέλα, αλλά και να μειώσει τη δημιουργία όγκων σε ποντίκια. Συν τοις άλλοις, ωφελεί και την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης.
Αν, ωστόσο, πάσχετε από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, η διατροφική μαγιά δεν ενδείκνυται χωρίς καθοδήγηση ειδικού.
Πώς να την αξιοποιήσετε
Για γεύση τυριού, μπορείτε να την πασπαλίσετε στα μακαρόνια, σε πίτες, σε χορτοφαγικά σουφλέ, σε ψητές πατάτες, σε σούπες –όπου βοηθά και ως πηκτική ουσία-, σε ψητά λαχανικά, σε ντιπ, σε σάλτσες, ακόμη και στα ποπ κορν σας! Δοκιμάστε τη σε σάλτσα πέστο, σε τόπινγκ πίτσας, στη ζύμη μπισκότων ή κράκερ, πασπαλισμένη πάνω σε ρύζι, κινόα ή ό,τι άλλο σας αρέσει! Η μερίδα της συνήθως είναι 1-2 κουταλιές της σούπας.
Μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος στην κουζίνα σας και να σας διαρκέσει έως και δύο χρόνια ή να τη βάλετε στο ψυγείο.
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11146329/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3521441/
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00170199
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871141307001369
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28872611/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.