Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μανιτάρια: όσα πρέπει να ξέρετε

Μπορεί να είναι ένα είδος μύκητα, αλλά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τα πιάτα σας, είναι γευστικά, θρεπτικά και μπορούν να αξιοποιηθούν στη διατροφή με διάφορους τρόπους, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικά και έχουν έντονο umami, που είναι η 5η γεύση μετά το γλυκό, το πικρό, το ξινό και το αλμυρό και ουσιαστικά είναι συνώνυμη της νοστιμιάς. Μεταξύ άλλων ενισχύουν το ανοσοποιητικό και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ τα είδη τους ξεπερνούν τα 2 χιλιάδες.

Ένα φλιτζάνι κομμένα, ωμά μανιτάρια έχει περίπου 20 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή καλίου, ενώ αναλόγως την ποικιλία μπορεί να μας παρέχει σελήνιο και χαλκό. Ακόμη, περιέχουν σημαντικές ποσότητες τριών βιταμινών του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και παντοθενικού οξέως –να θυμήσω ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τα λιπαρά, την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες και είναι πολύ σημαντικές για το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης μια καλή διατροφική πηγή βιταμίνης D, αν έχουν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία ακριβώς πριν ή μετά τη συγκομιδή τους.

Τα πιο γνωστά είδη τους
Όπως είναι γνωστό, τα είδη των βρώσιμων μανιταριών είναι χιλιάδες και θα τα βρείτε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υφές. Αυτά που συναντάμε και καταναλώνουμε, όμως, πιο συχνά είναι τα εξής:

Λευκά μανιτάρια: Είναι ο πιο κοινός τύπος μανιταριών που συναντάμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, έχουν ήπια γεύση και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα, από σαλάτες μέχρι σάλτσες.

Κανθαρέλες:Είναι τα μανιτάρια που έχουν σχήμα τρομπέτας, χρώματος συνήθως κίτρινου ή πορτοκαλί, κι έχουν φρουτώδη αίσθηση, άρωμα βερίκοκου και ήπια, πιπεράτη γεύση.

Μορχέλες: Έχουν χαρακτηριστικό κυψελοειδές σχήμα και ποικίλλουν στα χρώματα από ελαφρύ κίτρινο μέχρι σκούρο καφέ. Έχουν γήινη γεύση και πρέπει πάντα να μαγειρεύονται πριν την κατανάλωση.

Πλευρώτους: Έχουν σχήμα επίσης σαν τρομπέτα κι έχουν απαλή, ήπια γεύση.

Πορτσίνι: Έχουν χρώμα καφε-κόκκινο, είναι γνωστά και ως βασιλομανίταρα και βγάζουν μια πικάντικη, σαρκώδη γεύση που θυμίζει καρύδι, με άρωμα δάσους. Ταιριάζουν ιδανικό στο ριζότο, αν σας αρέσει η ιταλική κουζίνα.

Πορτομπέλο: Είναι μεγάλα μανιτάρια, πιο σφιχτά με πιο έντονη γεύση που θυμίζει κρέας. Είναι ιδανικά για να τα γεμίσετε με λαχανικά και να τα ψήσετε.

Σιτάκε: Όπως τα πορτομπέλο, έτσι και τα σιτάκε έχουν γεύση που θυμίζει κρέας και είναι καλύτερα μαγειρεμένα παρά ωμά. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι ενισχύον κατά πολύ το ανοσοποιητικό.

Crimini: Μοιάζουν με τα λευκά μανιτάρια, αλλά είναι λίγο πιο σκούρα και έχουν πιο έντονη γεύση.

Enoki: Χρησιμοποιούνται πολύ στην ασιατική κουζίνα και ειδικά στις σούπες. Έχουν μακρύ κοτσάνι, είναι λευκά, τα παίρνουμε συνήθως σε δέσμες και έχουν ντελικάτη γεύση.

Πώς να τα μαγειρέψετε
Τα μανιτάρια μας δίνουν πολλές δυνατότητες στην κουζίνα και τη μαγειρική, αφού μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ, να τα μαγειρέψουμε stir-fry, να τα σωτάρουμε κ.ο.κ. Μπορούν να δώσουν έξτρα ένταση και υφή στα πιάτα σας και να και να αντικαταστήσουν το κρέας σε vegan ή χορτοφαγικά πιάτα και ορεκτικά. Κόψτε τα και αξιοποιήστε τα σε πιάτα με λαζάνια, σπαγγέτι ή φτιάξτε μπιφτέκια με μανιτάρια και απολαύστε τα αντί για κρέας. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε στις σάλτσες σας, να τα ψήσετε με λαχανικά για να φτιάξετε γέμιση σε τυλιχτές πίτες ή τορτίγιες, να φτιάξετε σουβλάκια με μανιτάρια, πιπεριά, κολοκύθα, ντομάτα και άλλα λαχανικά, να τα αξιοποιήσετε στο τόπινγκ της πίτσας σας ή να τα προσθέσετε στο ριζότο ή τη σούπα σας.

Πώς να τα διαλέξετε και να τα αποθηκεύσετε
Διαλέξτε τα μανιτάρια που είναι πιο σφιχτά, έχουν ομοιομορφία στο χρώμα και κλειστό «καπέλο». Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε χαρτοσακούλα έως και μια εβδομάδα, αλλά προτιμήστε να τα καταναλώσετε μέσα σε μερικές ημέρες και να μην το καθυστερήσετε. Πριν τα μαγειρέψετε, καθαρίστε τα με τα χέρια σας, ξεπλύνετέ τα και στεγνώστε τα ταμποναριστά με λίγο χαρτί κουζίνας ή μια καθρή πετσέτα. Θυμηθείτε ότι σε κάποια μανιτάρια, όπως τα σιτάκε, πρέπει να κόψετε τον βλαστό τους πριν τα μαγειρέψετε.

Προσοχή! Δεν μαζεύουμε και δεν τρώμε ποτέ μανιτάρια από το δάσος, εκτός κι αν έχουμε τις γνώσεις ή είμαστε μαζί με κάποιον που γνωρίζει ότι είναι απολύτως ασφαλή. Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη μανιτάρια εκεί έξω που μοιάζουν πολύ με αυτά που καταναλώνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button