Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

HPV: πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες με περισσότερα από 100 είδη να έχουν ταυτοποιηθεί και πάνω από 40 να μολύνουν τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας σπίλους, κυτταρικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο, όταν το ανοσοποιητικό μας δεν καταφέρει να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχουν 4 στελέχη που είναι υπεύθυνα για κυτταρικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV 6 και 11 που είναι λιγότερο επιβλαβή και τα πιο επιθετικά HPV 16 και 18). Αυτά τα στελέχη μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, στο λαιμό και τον πρωκτό σε σεξουαλικά ενεργούς άντρες και γυναίκες.

Οι άντρες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα γι’ αυτό και μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για καιρό, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι περισσότερες γυναίκες δεν παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα, καθώς συνήθως ο ιός καταφέρνει να πολεμήσει τον ιό. Σημαντική εξέταση είναι το τεστ ΠΑΠ το οποίο αναγνωρίζει τα προσβεβλημένα από τον ιό HPV κύτταρα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνεται ετησίως, προκειμένου να ανιχνευτεί νωρίς.

Παρά την ύπαρξη εμβολίου πλέον, η υποχωρητικότητα του ιού είναι χαμηλή, πιθανόν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ασφάλεια του εμβολίου, αλλά αυτό που θα δούμε σήμερα είναι τι καθορίζει αν ένα άτομο αναπτύξει επίμονη μόλυνση από το HPV και γιατί μπορεί κάποιος οργανισμός να το αντιμετωπίσει από μόνος του;

Όπως φαίνεται η ενημέρωση, η συνολική υγεία και η διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όσον αφορά την ενημέρωση, χρειάζονται συστηματικές εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ ετησίως, χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του αλκοόλ και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην προστασία μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η προσοχή στην επιλογή και τον αριθμό συντρόφων, ειδικά πριν τα 18 όπου το σώμα ακόμη ωριμάζει και τα κύτταρα είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις, ενώ έχει βρεθεί ότι και η εγκυμοσύνη πριν τα 22 αυξάνει τον κίνδυνο δυσπλασίας του τραχήλου. Ακόμη, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών και άλλων φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνης, μπορεί να ευθύνεται για διατροφικές ελλείψεις σημαντικών αντιοξειδωτικών, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και ψευδάργυρο, τα οποία χρειαζόμαστε για γερό ανοσοποιητικό.

Από άποψη διατροφής, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική μας προστασία και να δώσουμε ώθηση στο ανοσοποιητικό μας. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Αύξηση των θρεπτικών ουσιών στη διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε πράσινα, κίτρινα πορτοκαλί κόκκινα και σταυρανθή λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος να λάβουμε θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνη Α, C, Ε, φυλλικό οξύ και λυκοπένιο, τα οποία όταν παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα, ο HPV αντιμετωπίζεται δυσκολότερα. Συν τοις άλλοις, τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια του λάχανου μας παρέχουν επίπεδα ινδολο-3-καρβινόλης και σουλφοραφάνης με εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αύξηση της αλκαλικότητας και μείωση της οξύτητας στα ούρα: Μπορείτε να μετρήσετε την οξύτητα των ούρων σας με μια ταινία pH και αναλόγως να βελτιώσετε τη διατροφή σας ώστε να γίνει πιο αλκαλική με τη βοήθεια διαιτολόγου-διατροφολόγου και με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων.

Θαλασσινός αέρας και θαλασσινά: Τα θαλασσινά περιέχουν απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία όπως ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο για ένα γερό ανοσοποιητικό, για υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς, του μεταβολισμού, των ηλεκτρολυτών. Αν όλο το σώμα είναι πιο υγιές, οι ευαίσθητοι ιστοί, όπως του τραχήλου, θα ανταποκριθούν καλύτερα.

Βιταμίνη D από τον ήλιο: Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για ένα γερό ανοσοποιητικό, γι’ αυτό φροντίστε να σας βλέπει ο ήλιος 15 λεπτά καθημερινά. Επίσης, χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου, μαζί με το μαγνήσιο.

Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών: Τέτοιου είδους τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επεξεργασμένη ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι και προϊόντα ζωικής προέλευσης με ορμόνες και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά που αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό και του «κλέβουν» θρεπτικά συστατικά.

Μαζί με τη διατροφή, υπάρχουν και κάποια θρεπτικά στοιχεία που έχουν μελετηθεί σε σχέση με τον HPV, τη δυσπλασία του τραχήλου και τον καρκίνο του τραχήλου. Είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με ιατρικές διαδικασίες, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει και τα παρακάτω συμβάλλουν στο να δώσετε την απαραίτητη ώθηση στο ανοσοποιητικό σας. Πάντα, βέβαια, χρειάζεται η συμβουλή ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, καθώς τα πάντα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν
Φυλλικό οξύ: Τα χαμηλά επίπεδά του στο αίμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια σχετίζονται σε μικρό βαθμό με αυξημένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αν παίρνετε αντισυλληπτικά, πίνετε αλκοόλ ή λαμβάνετε ιβουπροφαίνη ή άλλα παυσίπονα είναι πιθανό να παρουσιάζετε χαμηλά επίπεδα. Η λήψη συμπληρώματος μάλιστα δείχνει βελτίωση σε δυσπλασία του τραχήλου.
Ινδολο-3-καρβινόλη και DIM (δι-ινδολυλο-μεθάνιο): Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα αυτό από το λάχανο και την οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (δηλαδή η I3C και η ενεργή της μορφή DIM) μπορούν να αποτρέψουν ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν έναν αριθμό καρκίνων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα.
Αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, Ε, A, CoQ10, λυκοπένιο, λουτεΐνη, σελήνιο και ψευδάργυρος. Αναλόγως τη ποιότητα της διατροφής και του τρόπου ζωής, είναι πιθανό να χρειαστείτε μια πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για γυναίκες με τα παραπάνω, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με έρευνες, έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα του συνένζυμου Q10 και της βιταμίνης Ε στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλά σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Βιταμίνη C: Σε κάθε της μορφή, η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά του οργανισμού μας και ταυτόχρονα εργάζεται για την επανακυκλοφορία της βιταμίνης Ε, μια ακόμη πολύ σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες με δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, ενώ η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C από τη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο.
Πράσινο τσάι: Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού που φαίνεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του υποδοχέα αυξητικού επιδερμικού παράγοντα, ενός παράγοντα που χρειάζεται στην ανάπτυξη των τραχηλικών κυττάρων. Στο πλαίσιο ερευνών καταγράφεται θετική απόκριση σε 6 στους 10 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με κάψουλες EGCG.
Μανιτάρι coriolus versicolor: Πρόκειται για ένα μανιτάρι που χρησιμοποιείται για τις ιδιότητές του να τονώνει το ανοσοποιητικό και την υγεία. Έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές του να δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό και συγκεκριμένα έναντι του HPV και την ιδιότητά του να αντιστρέφει τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ρεσβερατρόλη: Σύμφωνα με έρευνα in vitro έρευνα που έχει δημοσιευτεί το 2013 στο European Journal of Cancer Prevention, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και να αλλάζει την εκδήλωση του καρκινικού γονιδίου στα HPV18 και HPV16 θετικά κύτταρα.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button