Μπέργκερ με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα
Όταν βγάζεις το κρέας από τη ζωή σου και ανακαλύπτεις συνεχώς τη χορτοφαγία και τις επιλογές της, διαπιστώνεις με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να αξιοποιήσεις τα χορτοφαγικά υλικά σου για να φτιάξεις κάτι που φημίζεται ότι φτιάχνεται με κρέας, όπως τα μπιφτέκια.
Όπως θα έχετε καταλάβει, τα μπιφτέκια και τα μπέργκερ συγκεκριμένα είναι μια από τις πολλές αγαπημένες μας προτάσεις και αποτελεί πρόκληση να τα φτιάχνουμε κάθε φορά με ξεχωριστά υλικά. Το σημερινό μπέργκερ μπορούμε να πούμε ότι ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και δίνει ένα πολύ επιτυχημένο αποτέλεσμα, είναι τρυφερό, έχει μια ήπια γλυκύτητα, είναι χορταστικό και φτιάχνεται πανεύκολα. Αν το πετύχετε, θα σας βγει τρυφερό στο εσωτερικό του, τραγανό στο εξωτερικό του, ελαφρώς γλυκό, νόστιμο, αφήνοντας έναν τόνο πικάντικου και καυτερού, με μόλις 172 θερμίδες το μπιφτέκι.
Πάμε να το δούμε;
Υλικά για μπέργκερ με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα
2 φλιτζάνια πουρέ γλυκοπατάτας (χρησιμοποιήστε 2 μεγάλες βιολογικές γλυκοπατάτες) 1 φλιτζάνι αλατισμένα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια, τα οποία θα ξεπλύνετε και θα στραγγίσετε καλά
1 με 1½ φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2½ κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κουρκουμά
½ κ.γ. κάρυ
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Συνδυάστε το μπιφτέκι σας με φυτικό τυρί, ντομάτα, μαρούλι, ψωμάκια και μπίρα χωρίς γλουτένη. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και φέτες αβοκάντο και λίγο ξερό κρεμμύδι η και καραμελωμένα καρότα όπως κάναμε εμείς.
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200+ βαθμούς Κελσίου και κόψτε τις γλυκοπατάτες σας στη μέση. Αλείψτε τες με ελαιόλαδο και βάλτε τες στη λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30 λεπτά και αφήστε τες στην άκρη, μειώνοντας τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς.
Όσο ψήνονται οι πατάτες, μαγειρέψτε την κινόα σας. Δείτε εδώ πώς να μαγειρέψετετ ην κινόα για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Βάλτε τα μαύρα φασόλια σας σε ένα μπολ και πολτοποιήστε τη μισή ποσότητα. Έπειτα προσθέστε τις γλυκοπατάτες και πολτοποιήστε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέστε την κινόα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μπαχαρικά σας (κύμινο, πάπρικα, κουρκουμά, κάρυ, αλάτι, πιπέρι). Ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν όλα τα υλικά, δοκιμάστε και προσαρμόστε την ένταση των μπαχαρικών ανάλογα με τα γούστα σας. Προσθέστε περισσότερη κινόα αν το μείγμα σας είναι πολύ υγρό (έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να έχει υγρασία, αλλά να πλάθεται).
Γρασάρετε ελαφρώς ένα χαμηλό ταψί, πλάστε τα μπιφτέκια σας και βάλτε τα στο ταψί. Θυμηθείτε ότι όσο πιο λεπτά τα φτιάξετε, τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρευτούν.
Ψήστε τα για περίπου 30-45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο που είχατε ήδη ετοιμάσει από τις γλυκοπατάτες, γυρίζοντάς τα στα 20 λεπτά για να ψηθούν σωστά. Όσο πιο πολύ τα ψήσετε, τόσο πιο σφιχτά και στεγνά θα είναι, ανάλογα με το πώς τα προτιμάτε.
Μόλις ψηθούν, σερβίρετε σε ψωμάκια χωρίς γλουτένη και συνδυάστε με το φυτικό τυρί, το μαρούλι, την ντομάτα, το κρεμμύδι κ.ο.κ. και απολαύστε τα πίνοντας μπίρα χωρίς γλουτένη στην υγειά σας!
Tip
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι αν δεν σας βρίσκεται εύκαιρη κινόα και να προσθέσετε στο μείγμα των μπιφτεκιών σας και πολτοποιημένους ξηρούς καρπούς για έξτρα καλά λιπαρά, που κάνουν καλό στη χοληστερίνη, την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.