Βιταμίνη Β12: Αρκεί να είναι τα επίπεδα μέσα στα όρια;
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό και για το πώς η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές, ακόμη και συμπτώματα ψύχωσης ή εγκεφαλικού, λόγω της αύξησης της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να επιτεθεί στις αρτηρίες μας. Έχουμε επίσης δει τα τελευταία χρόνια ότι η έλλειψή της δεν […]
20/11/2024
Πώς η διατροφή μπορεί να συνδέεται με τα μουδιάσματα;
Οι λόγοι που μπορεί να αισθανθούμε μουδιάσματα ή μειωμένη ευαισθησία σε κάποιο μέρος του σώματός μας είναι πολλοί και σίγουρα χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικό όταν ένα μούδιασμα επιμένει, καθώς μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, μυελίτιδα κ.ο.κ. Από άγχος και διατροφικές ελλείψεις μέχρι παρενέργειες φαρμάκων, λοιμώξεις, φλεγμονή, νευροπάθεια, […]
11/11/2024
Τι να τρώτε για να μειώσετε την Lp(a)
Η λιποπρωτεΐνη Α, επίσης γνωστή ως Lp(a), είναι ένας ανεξάρτητος, γενετικός και αιτιολογικός παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακές προσβολές που ίσως να μην γνωρίζετε, καθώς δεν βρίσκεται μέσα στον αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Σε οποιοδήποτε επίπεδο LDL (κακής) χοληστερόλης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος όταν η Lp(a) […]
05/11/2024
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη φυτοφαγία: Νέα έρευνα
Μπορεί να έχει μετατραπεί σε… χρυσός τελευταία, ωστόσο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν λείπει από κανένα σπίτι στην Ελλάδα και δεν υπάρχει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα χωρίς αυτό. Ως γνωστόν είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, ωφελώντας την υγεία της καρδιάς, τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και στην […]
28/10/2024
Καρκίνος του Μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν την προστασία της διατροφής
Διανύοντας τον Οκτώβριο, τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που οδηγεί και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, σίγουρα νιώθουμε πιο θωρακισμένες σε σχέση με μία ή δύο δεκαετίες πριν, με τις περισσότερες γυναίκες να ενημερώνονται και να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Δυστυχώς, ωστόσο, σύμφωνα […]
22/10/2024
Κινόα: Ρίχνει τα τριγλυκερίδια;
Αν και ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, η κινόα μπήκε σχετικά πρόσφατα στις ζωές μας και το πιάτο μας. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει και καταναλώνεται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 7000 χρόνια και είναι ένα από τα τρόφιμα που θα δείτε συχνά στις συνταγές μου και σε εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα που σχεδιάζω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος […]
14/10/2024
Παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια;
Η παχυσαρκία αποτελεί πράγματι επιδημία στις ημέρες μας και δυστυχώς τις περισσότερες φορές σχετίζεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, για τα οποία οι περισσότεροι με επισκέπτεστε ως διαιτολόγο-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, προκειμένου να βρούμε μαζί το διατροφικό πλάνο που θα θωρακίσει πρώτα απ’ όλα την υγεία σας, […]
07/10/2024
Μήπως έχουμε παραμελήσει τη διατροφή των παιδιών;
Με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας και με παγκόσμιες πρωτιές σε αυτό το κομμάτι, με τα κινητά και τα tablet να καθηλώνουν τα παιδιά σε ακινησία και με το εύκολο και γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά να μη λείπουν από το πιάτο τους, καταλαβαίνουμε ότι η διατροφή των παιδιών δεν […]
Tags
30/09/2024
Νιτρικά και νιτρώδη: Πότε μας βλάπτουν και πότε μας ωφελούν
Ίσως να μην τα έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας, ίσως να τα έχει πάρει κάπου το μάτι σας, αλλά και πάλι δεν έχετε καταλάβει περί τίνος πρόκειται και πιο συγκεκριμένα αν είναι κάτι καλό ή κακό. Άλλοτε τα βλέπετε ως κάτι ωφέλιμο κι άλλοτε ως κάτι βλαβερό. Μιλάω για τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, […]
23/09/2024
Ποιες επεξεργασμένες τροφές συνδέονται με τη θνητότητα
Τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με επεξεργασμένες τροφές, συσκευασμένες και δοσμένες με ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα που σίγουρα απέχει πολύ από αυτό που προορίζει για εμάς η φύση. Παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, φοινικέλαια κ.ο.κ., με την κατανάλωσή τους να συνδέεται […]
16/09/2024
Γιατί το κοτόπουλο δεν είναι μια υγιεινή επιλογή
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διατροφολόγος για να διαπιστώσει ότι σε μια τάση των τελευταίων χρόνων για μείωση του κόκκινου κρέατος, καθώς σχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνου και κυρίως του παχέος εντέρου, η κατανάλωση κοτόπουλου κυριαρχεί, αυξάνεται στη διατροφή και καθησυχάζει τους περισσότερους. Καθώς αποτελεί συνώνυμο της «άπαχης πρωτεΐνης» το κοτόπουλο θεωρείται από πολλούς μια […]
10/09/2024
Πώς να χτίσετε υγιεινές συνήθειες τη νέα σεζόν
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζεται, αλλά για τους περισσότερους ξεκινάει η νέα σεζόν, όπου όσο φθίνει η καλοκαιρία, τόσο θα φουντώνει η ανάγκη για αλλαγές, νέες συνήθειες, μια καθημερινότητα που έχουμε υποσχεθεί να βελτιώσουμε και ποτέ δεν το κάνουμε. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο να το κάνει, αν ωστόσο, βρίσκεστε σε αυτή τη […]
02/09/2024
3 χορταστικές και δροσερές σαλάτες για το καλοκαίρι
Με μερικές προσθήκες πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα, ειδικά τις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού που χρειαζόμαστε κάτι φρέσκο, δροσερό, ελαφρύ και ενυδατικό. Πάρτε ιδέες και αξιοποιήστε τες όπου κι αν είστε, σε διακοπές ή πίσω στην πόλη. Σαλάτα με ρεβίθια, κινόα, ρόκα και ντρέσιγνκ λεμονιού Είναι από τις […]
22/07/2024
Πόση πρόσθετη ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;
Σε ένα πρώτο, επιφανειακό επίπεδο η ζάχαρη μας φτιάχνει τη διάθεση, είναι απολαυστική και βρίσκεται σε πολλά comfort foods που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Δυστυχώς, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν σταματούν εκεί και ότι η κατανάλωσή της συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως το αυξημένο σάκχαρο, η υψηλή χοληστερόλη, το μεταβολικό σύνδρομο, […]
15/07/2024
Παγωτό: Πώς να κάνετε την καλύτερη επιλογή
Στην παιδική ηλικία τα μετρούσαμε για να δούμε ποιος έχει φάει τα περισσότερα. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι δεν «κερδίζει» αυτός που τα καταναλώνει, μάλλον το αντίθετο. Κι αυτό γιατί συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, φρουκτόζη ή γλυκαντικά με βάση τη γλυκόζη, ζωικά, σιρόπια, προσθήκες αρωμάτων κ.ο.κ. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και […]
08/07/2024
Ελλιπής σίτιση σε άτομα με άνοια: Ο ρόλος της Μεσογειακής Δίαιτας
του Δρ. Μιχάλη Κακλαμάνου, Ειδικού Παθολόγου με ειδίκευση στη Γηριατρική & Γεροντολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο Ως υποσιτισμός ορίζεται η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής και/ή θρεπτικών συστατικών που έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη απώλεια σωματικού βάρους και την αλλοίωση της σύστασης του σώματος με σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας. Η υποθρεψία είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται […]
02/07/2024