Γιατί αρνείται το παιδί να φάει βραδινό και πώς να σώσετε την κατάσταση
Γιατί αρνείται το παιδί να φάει βραδινό και πώς να σώσετε την κατάσταση
Μια από τις μεγάλες μας γκρίνιες στο σπίτι με τον Γιώργο, ειδικά πριν λίγο καιρό, ήταν για να φάει το βραδινό του. Η άρνησή του να φάει, ακόμη και να δοκιμάσει το φαγητό του το βράδυ, ήταν τόσο έντονη που αρχικά ένιωσα ότι δεν πρόκειται να βγω νικήτρια σε αυτή τη μάχη. Η μόνιμη απάντηση του; «’Οτι!» (Δηλαδή ‘Οχι!!!) και γυρνάει το μουτράκι του απο την άλλη μεριά.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, το να παραλείπουμε τακτικά γεύματα, δεν είναι λύση, πόσο μάλλον στην ευαίσθητη αυτή ηλικία της ανάπτυξης, που τα παιδιά πρέπει να τρέφονται σωστά, συστηματικά και να παίρνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Για να μην αναφερθώ στα μεταμεσονύκτια κλάματα πείνας, που μας αναγκάζουν να τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στο ξημέρωμα για να του φτιάξουμε κάτι να φάει, αφού δεν έχει τραφεί σωστά πριν κοιμηθεί.
Προτού αρχίσετε να αγχώνεστε, όμως, ως μαμά και Κλινική διαιτολόγος, σας διαβεβαιώνω ότι το να χάνει το παιδί ένα γεύμα μια στο τόσο είναι φυσιολογικό, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες που αντιδρούν φυσικά στις διακυμάνσεις της όρεξης. Mετά τον πρώτο χρόνο ζωής τους, άλλωστε, τα παιδιά χρειάζονται λιγότερες θερμίδες ανά κιλό βάρους από τα μωρά, γιατί η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται.
Καταλαβαίνω, όμως, τόσο μέσα από έρευνα, όσο και δουλεύοντας με οικογένειες, ότι τα γεύματα που χάνονται όλο και πληθαίνουν, ξεπερνώντας το φυσιολογικό όριο, κάτι που σίγουρα αγχώνει τον κάθε γονιό.
Γι’ αυτό και συγκέντρωσα τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και τις πιθανές λύσεις, έτσι ώστε να μειώσετε τη συχνότητα απώλειας γευμάτων. Ο Γιώργος, πάντως, είναι σε καλό δρόμο…..
Τσιμπολόγησε κάτι λίγο πριν την ώρα του βραδινού
Όπως κι εμείς, αν τσιμπήσουμε κάτι λίγο πριν την ώρα του φαγητού μας κόβει την όρεξη, έτσι συμβαίνει και με τα παιδιά. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά πεινούν 1 ώρα πριν το γεύμα και αναγκάζεστε να τους δώσετε 1 ποτήρι γάλα ή λίγο χυμό, για να σταματήσουν την γκρίνια μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού. Κι αυτό, όμως, μπορεί να είναι αρκετό για να του κόψει την όρεξη και να αποφύγει το φαγητό μετά. Η λύση είναι να του δώσετε ένα καλό σνακ που να αποτελείται από τουλάχιστον 2 ομάδες τροφών, περίπου 1,5-2 ώρες νωρίτερα, όπως λίγο τυρί με κράκερ, μισό σάντουιτς, φρούτα με λίγο γιαούρτι, χούμους και λαχανικά, αβγό και κριτσίνια, μπανάνα με αμυγδαλοβούτυρο κ.ά.
Είναι πολύ κουρασμένο
Μην υποτιμάτε την κούραση που μπορεί να νιώθει ένα παιδί το βράδυ. Το παιχνίδι, το διάβασμα, ακόμη και το φαγητό μπορεί να το κουράζουν. Αν το δείτε να χαζεύει ή να «κολλάει» σε ένα σημείο, να τρίβει τα μάτια του και να αρχίζει να γκρινιάζει, τότε πιθανόν να είναι αργά γι’ αυτό. Δοκιμάστε να του δώσετε το βραδινό του μισή ώρα νωρίτερα, τότε που πιθανόν τα επίπεδα ενέργειάς του είναι υψηλότερα.
Προτιμά τα σνακ από τα γεύματα
Η αλήθεια είναι ότι για τα περισσότερα παιδιά, τα σνακ είναι διασκεδαστικά και τα κανονικά γεύματα βαρετά. Για να τους τραβήξετε το ενδιαφέρον, αντιστρέψτε τους όρους: σερβίρετέ τους δείπνο που μοιάζει με σνακ, όπως κράκερ με τυρί και φρούτα και μετατρέψτε το σνακ σε κάτι πιο βαρετό,που το πιθανό είναι να φάει λιγότερο, όπως ένα μικρό μπολ σούπας λαχανικών.
Τρώει όλο το απόγευμα
Ένα μπισκότο, λίγη σοκολάτα, αβγό, φρούτο… Το αδικείτε που δεν πεινάει το βράδυ; Αν τα βάλετε κάτω, πιθανόν να έχει ήδη καταναλώσει αρκετές θερμίδες που θα το «κρατήσουν» ως το επόμενο πρωί –ή μέχρι το ξημέρωμα… Καλύτερα, λοιπόν, να του δώσετε μόνο ένα ισορροπημένο σνακ το απόγευμα, όπως είπαμε πιο πάνω, και να εξασφαλίσετε ότι δεν το τρώει κοντά στο βραδινό.
Το πιέζετε υπερβολικά
Σίγουρα θέλετε το παιδί σας να τρώει και να αναπτυχθεί σωστά. Όταν, όμως, φτάνετε στο σημείο να ελέγχετε την κάθε του μπουκιά, τότε ίσως χάνετε το στόχο και το παιδί νιώθει την πίεση και χάνει ακόμη περισσότερο την όρεξή του για τα γεύματα. Κάτι που παραλίγο να κάνω και εγώ σαν μαμά ήταν να έχω υπερβολικές προσδοκίες:για παράδειγμα ενώ ειχε φάει κουταλίτσες απο το βραδινο του τον ρωτούσα “για δεν έφαγες και το αγγουράκι”? “φάε και λίγο απο το ρύζι σου”!!!!.Με λίγα λόγια δεν ήμουν με τίποτα ευχαριστημένη!
Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον στα γεύματά του, χωρίς πίεση, έτσι ώστε να μην του αφήνει αρνητικά συναισθήματα και δοκιμάστε να προσθέτετε κάτι που του αρέσει σε κάθε γεύμα. Όσο μεγαλώνει, μάθετέ του, επίσης, να βάζει μόνο του στο πιάτο του ό,τι θέλει από αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι. Αυτό θα του καλλιεργήσει ένα αίσθημα ελευθερίας, που θα το κάνει να αγαπήσει το φαγητό και να τρώει σωστά, αφήνοντας πίσω του τα «δεν πεινάω!».