10 οικονομικές αντιφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας
Η προσεγμένη διατροφή έχει γίνει για πολλούς πλέον συνώνυμη με την ακριβή διατροφή, κάτι που εν μέρει ισχύει, αν σκεφτούμε το κόστος των βιολογικών τροφών, των υπερτροφών κ.ο.κ. –αν και πάντα συνηθίζω να λέω ότι η διαφορά κόστους, όχι μόνο μηδενίζεται, αλλά και υπερκαλύπτεται σε βάθος χρόνου, λόγω των οφελών που έχουν στην υγεία. Υπάρχουν, όμως, και τροφές με μεγάλη διατροφική αξία, που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό, σε ένα πιο γερό ανοσοποιητικό και σε συνολικά καλύτερη υγεία και δεν κοστίζουν ακριβά. Όπως οι παρακάτω.
Σκόνη κακάο
Σύμφωνα με έρευνες, το κακάο φαίνεται να μειώνει τους δείκτες φλεγμονής χάρη στα φλαβονοειδή του, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει και τη ροή του αίματος. Προτιμήστε να πίνετε 1-2 φλιτζάνια καθημερινά, χωρίς ζάχαρη, με λίγο μέλι, αντί να καταναλώνετε σοκολάτα ή να το προσθέτετε στο smoothie σας. Αν προτιμάτε τη σοκολάτα, επιλέξτε αυτή με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 75%.
Σκόρδο
Μπορεί να έχει έντονη οσμή, αλλά το σκόρδο έχει αποδειχτεί από πλήθος ερευνών ότι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα δρα κατά του καρκίνου και τονώνει το ανοσοποιητικό. Μπορείτε να το προσθέσετε στις σούπες σας, στις σάλτσες, στα ντρέσινγκ, να φτιάξετε σκορδαλιά κ.ο.κ. Να θυμάστε ότι το μαγείρεμά του για πολλή ώρα μειώνει τα οφέλη του, γι’ αυτό προσπαθήστε να το προσθέτετε προς το τέλος της προετοιμασίας.
Αποξηραμένη ρίγανη
Η ρίγανη δεν δίνει μόνο γεύση και άρωμα στο φαγητό και τη σαλάτα, αλλά θεωρείται αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα. Εκτός από το να την πασπαλίσετε, μπορείτε να φτιάξετε τσάι, βυθίζοντας για 10 λεπτά τα φρέσκα φύλλα της σε βραστό νερό.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ χάρη στην ουδέτερη γεύση του, είναι ιδανική βάση για πράσινα smoothies. Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, προστατεύοντας την καρδιά, δρώντας κατά του καρκίνου, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο σε περιπτώσεις αρθρίτιδας κ.ο.κ. Μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στις σαλάτες σας ή να το σοτάρετε σε λίγο λάδι, με σκόρδο και ελάχιστο αλάτι και να το αξιοποιήσετε ως συνοδευτικό στο πιάτο σας.
Καρύδια
Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη των καρυδιών βοηθούν στην προστασία ενάντια του μεταβολικού συνδρόμου, των καρδιαγγειακών προβλημάτων και του διαβήτη τύπου 2. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή καλά λιπαρά που σχετίζονται με μείωση συμπτωμάτων σε καταστάσεις φλεγμονής, όπως π.χ. στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και με μείωση του πόνου σε φλεγμονώδεις νόσους που αφορούν το έντερο.
Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και κατεχίνες), το πράσινο τσάι έχει αποδεδειγμένες ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να αποτρέψει την καρδιαγγειακή νόσο και να δράσει κατά των λοιμώξεων. Βοηθά πολύ όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και αν επιλέξετε βιολογικό, ακόμη καλύτερα.
Κανέλα
Η αρωματική κανέλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι έχει βρεθεί, μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη φλεγμονής στον ιστό του εγκεφάλου και να βοηθήσει σε περιπτώσεις ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Πασπαλίστε την σε μήλο, στον πρωινό σας καφέ, ακόμη και στο ποπ κορν, στη σάλτσα ντομάτας σας, στο τσάι κ.ο.κ.
Κουρκουμάς
Η πρωταρχική ουσία του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι και αυτή που αποτελεί σημαντικό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Σύμφωνα με μελέτες, η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ενώ μας παρέχει μαγγάνιο και βιταμίνη Β6.
Κόκκινο σταφύλι
Ουσιαστικά οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό με βαθύ, σκούρο χρώμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άρα θα έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το κόκκινο σταφύλι είναι ένα από αυτά και είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή και συμβάλλει στην αποβολή παθογόνων ουσιών από το αίμα, παρουσιάζοντας σημαντική δράση από τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ, μέχρι τη γήρανση.
Σπόροι chia
Οι σπόροι chia μας προσφέρουν τόσο ωμέγα-3, όσο και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε ισορροπία μεταξύ τους, με καθοδήγηση από ειδικό. Έχουν, μάλιστα την ιδιότητα να αντιστρέψουν μια φλεγμονή, να ρυθμίσουν τη χοληστερόλη και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στην καρδιά.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.